Crucell en WRAIR tekenen overeenkomst (CRADA) om de PER.C6® technologie te evalueren voor het ontwikkelen van flavivirus-vaccins

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/12/2005 08:14
Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag bekendgemaakt een Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) te hebben getekend met het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) om te onderzoeken in hoeverre Crucell's PER.C6® technologie te gebruiken is voor het ontwikkelen van vaccins tegen de flavivirussen knokkelkoorts (dengue) en Japanse encefalitis (JE).

Het WRAIR houdt zich bezig met het ontwikkelen van een tweede-generatie JE vaccin dat het huidige geïnactiveerd-virus vaccin, dat wordt gekweekt op muizenhersen­cellen, moet vervangen, alsmede met het ontwikkelen van een eerste-generatie geïnactiveerd-virus vaccin tegen knokkelkoorts. Geïnactiveerd-virus vaccins zijn al met succes ingezet tegen flavivirusziekten als JE en tekenencefalitis (TBE), maar er is nog onvoldoende studie gedaan naar het gebruik ervan bij knokkelkoorts, omdat het moeilijk is een voldoende hoge titer van het virus te kweken. Er is aangetoond dat Crucell's PER.C6® cellijn gevoelig is voor knokkelkoorts en JE; in het kader van deze nieuwe CRADA zal worden onderzocht of het mogelijk is deze virussen daarop in voldoende concentratie te kweken.

Tevens zal Crucell's uitvoerige ervaring met het gebruik van zeldzame adenovirus serotypes als vaccinvectoren worden benut om te trachten de gewenste immuunrespons te verhogen. Crucell en het WRAIR werkten al eerder samen om een malariavaccin te ontwikkelen gebaseerd op Crucell's adenovirusvector technologie AdVac® en geproduceerd op PER.C6®. Dit vaccin gaat naar verwachting in 2006 de klinische onderzoeksfase in.

"Naar mate we verder vorderen met onze eigen vaccin-ontwikkelingsprogramma's verwerven wij een steeds grondiger kennis en ervaring op het gebied van onze eigen kerntechnologieën," zei dr. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Wij willen die ervaring nu gaan toepassen bij het ontwikkelen van vaccins tegen de wereldwijd steeds belangrijker bedreigingen voor de volksgezondheid als knokkelkoorts en JE."

Flavivirussen behoren tot een familie van virussen die worden overgebracht door muggen of teken en waartoe ook het West-Nijlvirus behoort. Crucell ontwikkelt op dit moment een vaccin tegen het West-Nijlvirus op basis van zijn geoctrooieerde PER.C6® technologie. Net als in het geval van West-Nijlkoorts, dat zich gestaag over de gehele Verenigde Staten heeft uitgebreid sinds het voor het eerst werd geconstateerd in New York in 1999, worden ook de gebieden waarin knokkelkoorts en JE endemisch zijn, verontrustend snel groter. Knokkelkoorts is op dit moment de belangrijkste bij mensen voorkomende virusziekte die door muggen wordt overgebracht; wereldwijd is de verspreiding vergelijkbaar met die van malaria en naar schatting 2,5 miljard mensen leven in de gebieden waar er kans is op epidemische uitbarstingen van de ziekte. In het geval van JE is er sprake van jaarlijks ten minste 45.000 ziektegevallen, terwijl de ziekte zich sinds kort verder in het Stille-Oceaangebied uitbreidt.


PER.C6® nu ook gebruikt in Canada door nieuwe contractproductie-overeenkomst


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, Nasdaq: CRXL) heeft vandaag bekendgemaakt een PER.C6® licentieovereenkomst voor contractproductie te hebben getekend met de Saskatchewan Research Council (SRC®) in Saskatoon, Canada.

Deze overeenkomst stelt de SRC® in staat diensten te verkopen aan PER.C6® licentiehouders en non-profitorganisaties, voor het produceren van gentherapie- en vaccinproducten. Binnen deze overeenkomst krijgt de SRC® ook een onderzoekslicentie om zijn expertise in het gebruik van de PER.C6® technologie te vergroten, met de nadruk op veterinaire en menselijke vaccins.

Op grond van de overeenkomst zal de SRC® een aanvangsbetaling, jaarlijkse en royaltybetalingen doen. Verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL