BAM rapporteert solide derde kwartaal met gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van € 51,7 miljoen, handhaaft winstverwachting gehele jaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 05/11/2020 08:00
Koninklijke BAM Groep nv rapporteert voor de eerste negen maanden van 2020 een gecorrigeerd verlies vóór belastingen van € 81,8 miljoen. Dit is een verbetering van € 51,7 miljoen ten opzichte van het resultaat in het eerste halfjaar. De kaspositie en de orderportefeuille bleven solide. Gedurende het derde kwartaal was de situatie rond Covid-19 in het algemeen stabiel. BAM handhaaft het vooruitzicht van een positief gecorrigeerd resultaat vóór belastingen voor de tweede helft van het jaar, hoewel de Covid-19-situatie nog steeds tot onzekerheid leidt.
• Beide business lines presteerden beter in derde kwartaal, na in tweede kwartaal hard te zijn geraakt door Covid-19
• Bedrijfsopbrengsten van € 1,7 miljard in derde kwartaal 2020, in lijn met vergelijkbare periode 2019
• Gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van € 51,7 miljoen in derde kwartaal 2020, marge van 3,0%
• Programma in gang gezet om kostenniveau structureel met € 100 miljoen te verlagen; eerste baten in
2021
• Kaspositie bleef sterk met € 1,2 miljard, inclusief volledig getrokken kredietfaciliteit van 400 miljoen
• Capital ratio is verbeterd tot 12,6%
• Orderportefeuille op € 13,3 miljard, stabiel ten opzichte van medio 2020
1 Vóór herstructurering, bijzondere waardeverminderingen en pensioenbaten.

Ruud Joosten, CEO van Koninklijke BAM Groep:
‘Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken voor de toewijding van onze medewerkers, zoals ik onlangs bij mijn introductieprogramma heb ervaren, zeker gezien deze moeilijke en onzekere tijden. Op werkbezoek aan enkele van de fantastische BAM-projecten, zag ik dat onze teams goed op hun taken zijn toegerust en zeer gemotiveerd zijn. Het is tegelijkertijd duidelijk dat de financiële prestatie van BAM niet is wat die moet zijn.
Wij zien het als onze belangrijkste prioriteit om de winstgevendheid en voorspelbaarheid van de Groep structureel te verbeteren. Ik kijk ernaar uit om deze ambitie in nauwe samenwerking met mijn BAM-collega's te realiseren.
In het derde kwartaal verbeterde de prestatie van BAM aanzienlijk ten opzichte van de eerste helft van het jaar. Na de heftige impact van Covid-19 in het tweede kwartaal zijn de meeste werkmaatschappijen erin geslaagd hun activiteiten naar meer genormaliseerde efficiëntieniveaus te brengen. Bovendien hebben onze initiatieven gericht op risicovermindering en resultaatverbetering geleid tot een licht betere prestatie van de Duitse bouw- en Nederlandse infra-activiteiten, terwijl de afbouw van BAM International voortgang maakt.
Eind september hebben we een omvangrijk herstructureringsprogramma aangekondigd, dat een jaarlijkse kostenbesparing van € 100 miljoen zal opleveren. Bovendien zijn we begonnen met het opstellen van onze nieuwe strategische agenda om meer waarde te creëren voor onze aandeelhouders en aan al onze stakeholders, inclusief onze medewerkers, solide vooruitzichten te bieden. Wij zullen de markt in het eerste kwartaal van 2021 nader over onze nieuwe weg voorwaarts informeren.
De huidige verslechtering van de Covid-19-omstandigheden leidt tot grotere onzekerheid. We blijven ons richten op de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en opdrachtgevers. In financieel opzicht ligt onze focus op het behoud van cash. BAM handhaaft de verwachting voor een positief gecorrigeerd resultaat vóór belastingen voor de tweede helft van 2020.'

Overzicht activiteiten derde kwartaal 2020
De werkmaatschappijen in de business line Bouw en Vastgoed (exclusief BAM International) droegen positief bij aan het resultaat in het derde kwartaal. De prestaties van de Nederlandse vastgoed- en woningbouwactiviteiten bleven sterk, met 691 verkochte woningen in het derde kwartaal tegenover 594 in de
vergelijkbare periode vorig jaar. Duitsland en België opereerden rond break-even, terwijl de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland een goede bijdrage leverden.
In de business line Infra (exclusief BAM International) verbeterden de prestaties in de meeste thuismarkten.
Nederland rapporteerde een positief resultaat, voornamelijk als gevolg van kostenbesparingen. Na een sterk eerste halfjaar, was de Britse bijdrage lager. Duitsland keerde terug naar winstgevendheid na het verlies in het eerste halfjaar door de schikking voor het metroproject in Keulen, terwijl de activiteiten in België profiteerden van de afwikkeling van een claim.
BAM PPP realiseerde opnieuw een solide kwartaal vanuit de huidige portefeuille, met een gezond aanbod van projectmogelijkheden in de pijplijn. De gesprekken met PGGM over uitbreiding van de ppssamenwerking voor de lange-termijn maken voortgang.
BAM International bleef in het derde kwartaal verlieslatend. Het proces tot afbouw van BAM International is gestart en de hiermee samenhangende herstructureringslasten voor 2020 bedragen circa € 13 miljoen.

Financiële positie
De handelswerkkapitaal-efficiency bleef van een goed niveau en de kaspositie was met € 1,2 miljard solide.
De capital ratio verbeterde met 1,3 procent tot 12,6 procent ten opzichte van het eerste halfjaar, ondersteund door het operationele resultaat en een kortere balans.

Live audiowebcast
Op 5 november 2020 vindt om 10.00 uur CET een Engelstalige conference call plaats voor analisten. Deze kan worden gevolgd via een live audiowebcast (www.bam.com).

Volgende gebeurtenis
18 februari 2021: bekendmaking jaarresultaten 2020.
Nadere informatie
- Analisten: Michel Aupers, (030) 659 87 07, michel.aupers

Kerncijfers
(x € miljoen, tenzij anders aangegeven)
9 maanden 2020 9 maanden 2019 Boekjaar 2019
Opbrengsten 4.830 5.203 7.209
Gecorrigeerd resultaat vóór belastingen 1 -81,8 20,5 74,1
Orderportefeuille (ultimo) 13.300 12.200 12.700
Handelswerkkapitaal-efficiency -12,9% -9,6% -10,4%

tijd 09.13
De Midcap 828,68 +10,08 +1,23% BAM EUR 1,27 +8,5ct vol. 3,4 milj.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL