OctoPlus start Fase IIa studie in Amerika met Locteron voor de behandeling van hepatitis C

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/02/2008 08:19
Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus N.V. ("OctoPlus" of de "Onderneming") (Euronext: OCTO), kondigt vandaag aan dat het in de Verenigde Staten is gestart met de behandeling van patiënten in het kader van een Fase IIa studie met Locteron®, een geneesmiddel voor de behandeling van chronische hepatitis C (HCV). Deze studie bouwt voort op de positieve resultaten van de onlangs afgesloten SELECT-1 Fase IIa studie in Europa, die gepresenteerd werden op de conferentie van de AASLD (American Association for the Study of Liver Diseases) in november. De studie wordt uitgevoerd onder een Investigational New Drug application (IND), een aanvraag voor een nieuw onderzoeksgeneesmiddel, die werd ingediend bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (FDA).

Joost Holthuis, CEO van OctoPlus licht toe: "Uit de resultaten die in november gepresenteerd werden is gebleken dat Locteron een gunstige combinatie biedt van werkzaamheid en verbeterde verdraagbaarheid bij relatief hoge doseringen en we zijn verheugd dat wij met deze studie in de Verenigde Staten op die resultaten kunnen voortbouwen. Het opdoen van ervaring met Locteron in de kliniek en met regelgevende autoriteiten in de Verenigde Staten en het maken van een directe vergelijking met de huidige standaardtherapie voor HCV zorgt ervoor dat we met vertrouwen de klinische ontwikkeling van deze optimale therapie voor chronische hepatitis C kunnen voortzetten."

Opzet van de Noord-Amerikaanse Fase IIa studie
In het Amerikaanse Fase IIa "PLUS" onderzoek zullen maximaal 56 patiënten met chronische hepatitis C worden behandeld. Het PLUS-onderzoek zal de veiligheid, verdraagbaarheid, farmacokinetiek en virale kinetiek van Locteron beoordelen en biedt Amerikaanse onderzoekers de mogelijkheid om directe ervaring op te doen met het product. De doses van Locteron die in het onderzoek beoordeeld zullen worden zijn 320 ug, de laagste dosis in de SELECT-1 studie die een gunstige virale respons opleverde en 640 ug, de hoogste dosis Locteron die tot nog toe onderzocht werd.

De eerste fase van het PLUS-onderzoek omvat vier behandelingsweken en zal een vergelijking maken tussen de 320 ug dosis Locteron en PEG-Intron®, elk in combinatie met dagelijks toegediende ribavirine, bij in totaal 16 patiënten met chronische hepatitis C die op een vorige behandeling niet gereageerd hebben. De tweede fase van het onderzoek zal eveneens vier behandelingsweken omvatten en zal een vergelijking maken tussen de 640 ug dosis Locteron en PEG-Intron, elk in combinatie met dagelijks toegediende ribavirine, bij in totaal 16 patiënten die op een vorige behandeling niet gereageerd hebben. In de laatste fase zal een behandeling van 12 weken plaatsvinden van 24 niet eerder behandelde patiënten met de genotype-1 variant van het virus, waarbij patiënten worden behandeld met ofwel de 320 ug dosis Locteron, de 640 ug dosis Locteron, of met PEG-Intron, elk in combinatie met dagelijks toegediende ribavirine.

Klinisch overzicht Locteron
Locteron wordt ontwikkeld om patiënten met chronische hepatitis C een optimaal geneesmiddel te kunnen bieden, met mogelijk minder bijwerkingen, een verbeterde therapietrouw bij de patiënt en een, in vergelijking met de huidige behandelingen, prettiger toedieningsschema van eenmaal per twee weken. De in november gepresenteerde resultaten van de SELECT-1 Fase IIa studie toonden een sterke antivirale respons aan; daarnaast traden bij patiënten die met Locteron werden behandeld minder vaak bijwerkingen op en waren ze van minder ernstige aard dan de bijwerkingen die in eerder klinisch onderzoek werden gemeld voor de momenteel op de markt verkrijgbare gepegyleerde interferonproducten en voor Albuferon®, een product dat momenteel wordt ontwikkeld. Succesvolle afronding van het PLUS-onderzoek zal het mogelijk maken om in de toekomst Locteron te onderzoeken gedurende langere periodes en bij HCV-patiënten die voorheen niet optimaal konden worden behandeld.

OctoPlus en zijn ontwikkelingspartner Biolex Therapeutics zijn voornemens in het vierde kwartaal van 2008 te starten met SELECT-2, een Fase IIb studie met Locteron. De resultaten na 12 weken behandeling in de Fase IIb studie zullen worden gebruikt om de doses te bepalen voor de start van het Fase III ontwikkelingsprogramma.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rianne Roukema, Corporate Communications: 071 524 1071




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL