Verslag van de AVA van Punch Technix (beknopt)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 19/04/2007 20:16
Om ca. 11.05 uur opende de voorzitter dhr. H. Olde Bolhaar de AVA de heren Smits en Dumarey waren niet aanwezig i.v.m. met zaken elders. Het jaar 2006 heeft niet aan onze verwachtingen voldaan. Aanwezig waren 19 aandeelhouders met 621.205 sts = 13,52%
De gebruikelijk zaken werden door genomen en het verslag van de directeur W. Deblauwe werd doorgenomen. Was verhelderend en duidelijk. Punch Technix EMS heeft aan de verwachtingen voldaan, maar RMS had te maken met aanloopproblemen, die niet voorzien waren. Daar rolde het verschil van inzicht ook uit over de belastinglatentie met de accountants (BDO), zij waren ook aanwezig en maakten op ons een gedegen indruk en dat zij de zaken goed in de gaten houden. Gaven tekst en uitleg en waren helder en begrijpelijk voor elk van de aanwezigen. Ook gaat de heer Johan D'Hauw weg wegens een aanvaardig van een betere positie in de kleding branche (nieuwe opzet) en dat wordt hem gegund. De opvolger komt uit Pucht zelf, dus dat is ook geregeld.Wim Maes is benoemd tot statutair directeur Punch Technix.
Waarom ging de uitkoop van EMS niet door aan Stefan Pirard? Nu de prijs en het erbij komende risico was het probleem. Risico's heeft elk bedrijf i.v.m. met impairments lasten, businessplan
Waar lagen de problemen nu precies?
Bij EMS komt steeds meer werk en vraag maar nieuwe ontwikkelingen/opdrachten. RMS is klant van EMS en verder hebben wij Philips (o.a prints voor de "led" en andere onderdelen ) Xerox en nog verschillende kleinere opdrachtgevers. Ook op Medisch gebied heeft EMS klanten en EMS is nu bezig met weer een grote klant en daar testen wij nieuwe ontwerpen voor uit. Daar zullen wij wanneer de tijd rijp is, de naam bekend van maken, maar het ziet er voor EMS "zonnig" uit. EMS werkt voor de Medische, Grafische bedrijven en maken A-merken in opdracht, dus niet voor eigen rekening. Zorgen om deze divisie hebben wij dan ook niet.
Wel over de schaalgrootte van RMS. Daar hebben wij wereldwijd 600 systemen in de markt staan, teveel verspreid en daarom zoeken wij naar oplossingen om de kosten te drukkenvoor de service verlening en die op het gewenste peil te houden. De kinderziekten zijn uit de Titan en bij de veehouder den Hartog draaide in febr. 2007 de Titan 1 jaar en naar tevredenheid. Onze opmerking was, U moet die veehouders een "premie"geven wanneer zij een nieuwe klant weten aan te brengen, een tevreden klanten kan meer tevreden klanten maken en dat is de goedkoopste manier van reclame. Dat zouden ze zeker gaan doen. RMS zorgde voor 't verlies, maar als het loopt, zoals wij onze "planning" hebben, zien wij toch in 't 4e kwartaal 2007 een break-even. Maar dan moet onze planning verlopen volgens plan, op de oude voet redden we het dit jaar niet.
Onze (XEA.nl) indruk is, dat er misschien een overname of nieuwe inbreng in kan zitten of een ontwikkeling welke wij nog niet kunnen inschatten. Op een vraag, welke vergoeding krijgt de Rabo bank nu per unit, kwam 't antwoord, eerst was 't EUR 10.000 en dat is nu EUR 5.000 per geleverd systeem of het nu 2 of 4 units zijn, 5.000 en meer niet.
Bij welke omzet is er bij RMS een break-even? ,dat is 15/16 miljoen en dan willen wij de kosten drukken door het aangaan van plaatselijke partnerships of dealerschap. Die krijgen dan een vergoeding en helpen zo de veehouder in hun regio/gebied bij problemen en dat is voor RMS het goedkoopst.
Alle systemen die nu zijn uitgeleverd en dat is 70% meer dan ‘t vorig 2e halfjaar, werken naar volle tevredenheid.
De Titan (meervoudige melkrobot) willen wij maar meer landen uitbrengen, want er komt steeds meer vraag en ook de orderportefeuille loopt op. De vraag naar het aantal, daar wilde Punch niet op antwoorden, de concurrenten (Lely, de Laval en SAS Senior) lezen dan ook mee. Elk houdt het geheim en ze schuiven te vaak met aantallen. De markt is voor dit jaar ca. 1000 systemen, wij hebben de patenten afgeschermd van de Titan, maar misbruik hebben wij nog niet geconstateerd. En waar nodig zullen we ingrijpen (laten). Prolion BV is eigenaar van die patenten, dus Punch technix.
Er komt schot in de verkoop van de Titan, maar het moet sneller gaan en daar werken we aan.

Het compensabele verlies was groot op 31/12/2005 EUR 47,6 miljoen, in dit jaar vervalt er nog geen deel van dat verlies, maar je moet wel winst maken om het de gaan gebruiken.
Daar zat het verschil van inzicht ook met de accountant, wij hadden EUR 7,4 miljoen als toekomst belasting voordeel opgenomen en de accountnat vond EUR 5,0 miljoen de top.
Op onze opmerking, dat het naar buiten brengen van deze boodschap, ging gepaard met tekort informatie en uitleg, heeft de beurskoers veel "pijn" gedaan. Wij hebben toen in overleg met Punch Technix weten te bereiken, dat de pers (FD) de volgende dag een rechtzetting van het artikel heeft geplaatst, maar het "leed' was toen al geleden en Punch Techinx lijdt er nog steeds wat onder.
Er is geld aangetrokken met bankleningen van ca. EUR 6/7 miljoen, welke rente betaald u daarvoor? Antwoord, EURIBOR +1,5 % en dat is redelijk.
De Goodwill berekening. EUR 20 miljoen als balanspost. Geen afschrijving meer i.v.m. IFRS. Wel impairments, maar DBO kwam uit op "nul". BDO (acc.) mag dit weer niet zelf doen, dus moest dat door een derden (onafhankelijke) worden gedaan. (wat kost dat niet allemaal red. XEA.nl). De gehanteerde methode DCF met een "waarde vermogensvoet van 13,6
Wat houdt die waardemethodiek in? Er wordt gekeken naar o.m.
- verwachtingwaarde
- positie in de markt (aantallen afzet robots)
- toekomstige marktontwikkelingen
- interviews met personen bekend met de mark
- andere zaken .

Dus de accountant heeft voorkennis en hoe gaat u ermee om?
Daar wordt zeer voorzichtig mee omgegaan, maar eenmaal bij de klant, dan is het de verantwoording van de klant.

reactie van XEA.nl
De presentatie, de openheid van achter de tafel en de aanwezigheid van de accountant BDO met hun gedegen uitleg gaf ons vertrouwen voor de toekomst.
Alleen de vraag, hoe snel weet Punch Technix haar partners/dealers te vinden voor een acceptabele prijs?
Hoe gaan de veehouders om met hun planning voor de toekomst? Kijken zij naar de goedkopere producten van de concurrenten of biedt de Titan qua prijs voor de toekomst, toch per saldo een goedkopere oplossing voor de veehouders?
Daar is Punch Technix en de belegger afhankelijk van, het antwoord ligt bij de gebruiker.
Ook kunnen er verrassende oplossingen komen uit de "koker" van de Directeur van Punch Int., die heeft van de 4.591.764 sts uitstaande aandelen ca 70,9% in handen, zijnde 3.258.692 aandelen.
Het aandeel is speculatief, maar kan bij verrassingen grote koersuitslagen hebben, maar boven en beneden. Al is dit laatste al gebeurd bij het uitbrengen van de nog niet definitieve cijfers.
Wat misschien voorbarig is geweest, de toekomst kan bewijzen of het juist is geweest, die daling van EUR 10 naar klein EUR 6.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL