Resulataten Punch Technix

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/02/2007 08:01
Streven naar kwaliteit vertraagt installaties en verhoogt kosten bij RMS
Vijfhuizen, woensdag 28 februari 2007 – Punch Technix N.V. (Punch Technix) heeft over het afgelopen boekjaar een geconsolideerde omzet gerealiseerd van EUR 35,5 miljoen. Het netto resultaat bedraagt EUR -0,5 miljoen, het
bedrijfsresultaat (EBIT) bedraagt EUR -4,2 miljoen. De EMS divisie realiseerde een omzet van EUR 25,9 miljoen met een bedrijfsresultaat (EBIT) ten bedrage van EUR 1,0 miljoen. RMS, de divisie rond de automatische melksystemen, boekte een omzetcijfer van EUR 9,6 miljoen en een operationeel verlies van EUR -3,9 miljoen.
De moedermaatschappij, Punch Technix N.V., stond in voor een operationeel verlies van EUR -1,3 miljoen.
De cijfers van Punch Technix zijn opgesteld in overeenstemming met de International Financial Reporting Standards zoals aanvaard binnen de Europese Unie en voldoet aan Titel 9 Boek 2 BW, voorzover van toepassing.
Ten gevolge van de toepassing van IFRS 3 (Reverse acquisition) eind 2005 heeft de geconsolideerde winst- en verliesrekening 2005 van Punch Technix betrekking op een maand. De jaarcijfers 2006 van Punch Technix zijn niet
gecontroleerd en er is nog geen jaarrekening 2006 opgemaakt. De accountant van Punch Technix gaat vooralsnog niet akkoord met de fiscale positie van de Punch Technix groep zoals verwerkt in de jaarcijfers opgenomen in dit
persbericht. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat volgens de accountant het overeenkomstige winstpotentieel van de groep vooralsnog niet voldoende onderbouwd zou zijn.

Resultaten per divisie
Punch Technix is onderverdeeld in twee divisies, Robot Milking Solutions (RMS) en Equipment Manufacturing Solutions (EMS). De RMS-divisie vermarkt de eigen automatische melksystemen en verzorgt tevens de installatie en service na verkoop. De EMS-divisie, als industriële toeleverancier, biedt geïntegreerde diensten aan op het vlak van ontwerp, engineering en assemblage van componenten en machines voor de agro-food, grafische en medische sector.
De productie van de automatische melksystemen vindt tevens plaats bij EMS.

In 000 EUR Holding RMS EMS Totaal
Bedrijfsopbrengsten (*) 55 8.738 26.229 35.022
Intercompany omzet 37 3.394 4.995
Grond- en hulpstoffen 0 2.944 17.720 20.664
Intercompany aankopen 4.660 2.590
Bruto omzetresultaat 92 4.528 10.914 14.358
Bruto marge 37,3% 35,0% 41,0%
Operationele kosten 810 8.080 9.699 18.588
Intercompany kosten 603 343 230
Bedrijfsresultaat (EBIT) -1.321 -3.895 986 -4.230

(*) Bedrijfsopbrengsten omvat omzet en voorraadwijzigingen goederen in bewerking en afgewerkte produkten
Het negatieve resultaat van de RMS divisie is te wijten aan het feit dat de eerste leveringen van de nieuwe melkrobotsystemen (‘Titan’) pas hebben plaatsgevonden in maart 2006.
Vervolgens kende men opstartproblemen bij de installatie van de geleverde systemen, resulterend in hoog oplopende installatie- en servicekosten. De nodige aanpassingen aan het systeem werden ondertussen uitgevoerd. Teneinde een optimale kwaliteit te garanderen aan de klanten, werd het aantal nieuwe installaties in de opstartperiode uitgesteld. Gezien het feit dat de omzet van de RMS divisie pas wordt gerealiseerd bij levering van de systemen aan de klant betekende dit een gevoelige daling van de opbrengsten. Dit, in combinatie met de hogere operationele kosten (met name servicekosten) resulteerde in een negatief operationeel resultaat ten bedrage van EUR -3,9 miljoen. RMS investeerde in 2006 bovendien verder in de ontwikkeling en optimalisatie van Titan en dit voor een bedrag van ruim EUR 1 miljoen.
De EMS-divisie heeft een omzet van EUR 25,9 miljoen gerealiseerd wat binnen de lijn der verwachtingen ligt. Het resultaat van EMS bevat tevens de niet-geactiveerde ontwikkelings- en engineeringskosten met betrekking tot het
Titan melksysteem ten bedrage van EUR 0,6 miljoen. De investeringen in de EMS divisie betreffen de aankoop van machines ten bedrage van EUR 0,7 miljoen.
Het financieel resultaat van de groep bevat een resultaat van (marked to market) financiële dekkingsinstrumenten en dit voor een bedrag van EUR -0,3 miljoen.
De afschrijvingen over het afgelopen boekjaar hebben deels betrekking op patenten en geactiveerde ontwikkelingskosten (voor ca. EUR 0,3 miljoen). De daling in de voorzieningen is het gevolg van de definitieve afwikkeling van diverse geschillen.

Geconsolideerde balans en kasstroomanalyse
De geconsolideerde balans per 31 december 2006 toont een groepsvermogen van EUR 31,1 miljoen en een balanstotaal van EUR 55,5 miljoen. De immateriële vaste activa worden hoofdzakelijk gevormd door de geactiveerde ontwikkelingskosten ter waarde van EUR 2,0 miljoen en patenten ter waarde van EUR 0,3 miljoen. De goodwill die betrekking heeft op de RMS activiteiten is, na onderworpen te zijn aan een impairment test, niet afgewaardeerd.
De gecorrigeerde solvabiliteit ((Groepsvermogen – Immateriële vaste activa - Goodwill) / (Totale activa – Immateriële vaste activa - Goodwill)) bedraagt 24.5% in vergelijking met 38.5% per 31 december 2005.

Een belangrijke mutatie op de balans heeft betrekking op de actieve belastinglatentie.
Deze werd, in vergelijking met de situatie per 31 december 2005, verhoogd met EUR 3,7 miljoen. Deze verhoging is met name het gevolg van de
opname van additionele fiscale verliezen ten bedrage van EUR 13,7 miljoen in de berekening.
De omzetstijging van de RMS divisie in vergelijking met 2005 en de inbreng van de EMS divisie eind 2005 veroorzaakten een toename in de handelsvorderingen en de voorraad. Dit laatste is het gevolg van de opstart van de Titan produktie. In totaal werd tijdens het afgelopen boekjaar voor EUR 4,4 miljoen geïnvesteerd in werkkapitaal.
De investeringen in vaste activa bedragen EUR 2,1 miljoen; ongeveer de helft hiervan betreft geactiveerde ontwikkelingskosten.
Het totale pakket aan investeringen, met name bedrijfskapitaal en vaste activa, en het operationele verlies werden gefinancierd via korte termijn bankleningen (EUR 6,7 miljoen), leasingschulden (EUR 0,5 miljoen) en liquide
middelen (EUR 3,2 miljoen).
De voorzieningen op de balans zijn voor rekening van de RMS-divisie en worden gevormd door de schuld aan de Rabobank (EUR 2,7 miljoen), EUR 0,9 miljoen voor lopende geschillen en EUR 0,2 miljoen voor garantie- en pensioenverplichtingen.

Vooruitzichten 2007
Tijdens het afgelopen jaar nam voor RMS het aantal geïnstalleerde automatische melksystemen toe met ca. 70%.
Toch blijft de beperkte schaalgrootte en de bijhorende hoge servicekosten het voornaamste knelpunt. Daarom stelt het management als eerste prioriteit het verhogen van de verkoop. Het produkt Titan voldoet na de immense
inspanningen geleverd in het voorbije boekjaar aan de strenge kwaliteitseisen en is volledig klaar voor versnelde verkoop en installaties. Een verdere professionalisering en bijkomende rationalisering van de organisatie dient een stijging van de verkoop mogelijk te maken. De kostenzijde wordt onderworpen aan een strikter kostenbeheer om zodoende het break-even punt te verlagen.
Voor wat de EMS divisie betreft ligt de nadruk op de optimalisering van de produktie, kostenreductie en uitbouw van de klantenportefeuille.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL