Na afsplitsing van Vopak komt Univar echt los.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 31/08/2004 11:09
De chemische distributeur heeft in het 1e halfjaar de winst verdubbeld. Deze ging van EUR 16,2 miljoen naar EUR 33,8 miljoen en de winst per aandeel van EUR 0,56 naar EUR 1,16. De omzet was terug op het niveau van 2002 (1e helft) t.w. EUR 2,7 miljard. Univar denkt dit jaar de 5 miljard aan omzet te kunnen halen.
Als je dan kijkt naar de winst (netto), dan zijn de marges dun en het moet dan ook komen van een sterke groei van de omzet, lees de economie. Univar zit met haar operationele marge op ca. 3% en het doel is over enkele jaren 3,5%
Univar had over groei in de VS niet te klagen, want de economie zit daar in de lift. De winst steeg in de VS in dollars met ca. 61% naar $ 29,5 miljoen of ca. 24,5 miljoen euro. Dus de winst komt uit de VS en dat heeft zijn goede, maar ook zijn kwade kant. Als de dollar verder gaat stijgen tegenover de euro, zal dat de winst extra beinvloeden van Univar en omgekeerd.
In Europa is nog werk in de winkel en is Univar met een verdere uitbouw bezig. Ook kijkt en bestudeert Univar China's over mogelijkheden. Maar daar is de kennis van de cultuur en gewoontens belangrijk en dat wordt in veel gevallen onderschat.
Univar is het laatste jaar al stevig op het herstel vooruit gelopen in koers en ging van ca. EUR 7 naar nu ruim EUR 15. Het eigen vermogen per aandeel per 31-12-2003 was in dollars 24,44 p.a. en het dividend was over 2003 EUR 0,29. Stel: het dividend verdubbelt, dan zou het rendement ca. 3,50% worden, bij de huidige koers.
Chemie is conjuctuur gevoelig, maar in Univar zit ca. 65-70% van de aandelen in vaste handen, met HAL Holding met 46,49%, als grootste. Dit compenseert dat wel, maar de omzetten ter beurs zijn ook beperkt.

Wij van de redactie vinden dat er al veel goed nieuws in de huidige koers verwerkt is, en daardoor de stijgingskans beperkter dan enige tijd geleden.
Daarom willen wij bij houden blijven.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL