Resultaten Univar stijgende in 2003

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/03/2004 08:35
Univar maakt verbeterde resultaten 2003 bekend:
omzet USD 4.717,4 miljoen, netto winst voor gewone aandeelhouders USD 42,2 miljoen
Univar N.V. (Euronext Amsterdam: UNIVR), een toonaangevende internationale chemische distributeur maakt vandaag de resultaten bekend over het boekjaar 2003.

Hoogtepunten 2003
Univar realiseerde in 2003 een EBITA van USD 117,0 miljoen, waarmee de uitgesproken verwachting van het evenaren van de EBITA van 2002 van USD 106,9 miljoen is overtroffen. De resultaten werden gedreven door betere dan verwachte operationele resultaten in het tweede halfjaar van 2003, gunstige valuta-effecten en een sterkere resultaatontwikkeling in het eerste halfjaar van 2003 ten opzichte van 2002.
De onderliggende resultaatontwikkeling verbeterde in 2003 voldoende om de grotendeels onbeheersbare maar verwachte toename van de pensioen- en verzekeringskosten, en de kosten van een onvoorzien arbeidsgeschil in de VS, ter hoogte van tezamen circa USD 30,8 miljoen, te compenseren.
· De onderneming realiseerde in 2003 een stijging van 74,2% van de netto winst voor gewone aandeelhouders tot USD 42,2 miljoen, gelijk aan USD 1,45 per aandeel, ten opzichte van USD 24,2 miljoen, gelijk aan USD 0,83 per aandeel, in 2002. De winst per aandeel exclusief afschrijving goodwill na belasting steeg in 2003 met 44% tot USD 2,08 vergeleken met USD 1,44 in het vorige jaar.

De verbetering van de netto winst vloeit ook voort uit een aanzienlijk lager effectief belastingpercentage voor 2003. Het effectieve belastingpercentage daalde in 2003 naar 33,6%, ten opzichte van 56,0% in 2002.
De geconsolideerde omzet nam met 6,7% toe tot USD 4.717,4 miljoen ten opzichte van USD 4.420,5 miljoen in 2002, voornamelijk als gevolg van valuta-effecten. Op een valuta-neutrale basis daalde de omzet met 1,2%.
· Kostenbeheersingsmaatregelen en operationele synergieën resulteerden op jaarbasis in een daling van de bedrijfslasten (exclusief de kosten van de omzet), uitgedrukt als percentage van de omzet, van 14,1% in 2002 naar 13,8% in 2003.

· Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders zal een dividend van EUR 0,29 (USD 0,36 gebaseerd op de koers per 31 december 2003) per gewoon aandeel worden voorgesteld.

Verklaring van de CEO
In een toelichting op de financiële resultaten van 2003 zegt de heer Pruitt, CEO van Univar "In perspectief gezien zijn relatief tevreden met de jaarresultaten. Met name met betrekking tot de recordwinst die Univar Canada heeft laten zien en het begin van het herstel dat zich bij Univar USA lijkt af te tekenen, gebaseerd op de verbeteringen in de laatste maanden van 2003. Wij zijn natuurlijk nog steeds niet tevreden met het absolute winstniveau en het ontbreken van omzetgroei. Evenwel," merkte hij op, "de gekozen richting is juist. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden, is Univar erin geslaagd de winstgevendheid structureel en voldoende te verbeteren om de aanzienlijke stijging van pensioen- en verzekeringskosten en de kosten die verband houden met een arbeidsgeschil van in totaal USD 30,8 miljoen te ondervangen. Bezien in de huidige omstandigheden is dat geen geringe prestatie.” De heer Pruitt vervolgt, "De trends en verbeteringen die plaatsvinden bij de interne
operaties zijn bemoedigend. Wij zijn ervan overtuigd dat de onderneming goed is gepositioneerd om vooruitgang te blijven boeken in het realiseren van onze lange termijn doelstellingen.”

Winst per aandeel
De winst per aandeel bedroeg USD 1,45 (EUR 1,28) in 2003, vergeleken met USD 0,83 (EUR 0,88), wat een stijging van 74,2% betekent.

Vooruitzichten voor 2004
Gezien de operationele verbeteringen die in het afgelopen jaar zijn gerealiseerd, is Univar goed gepositioneerd om in 2004 haar resultaten te verbeteren, afhankelijk van een aantal factoren die de externe omstandigheden beïnvloeden. De resultaten van de onderneming zijn in sterke mate
afhankelijk van het doorzetten van het economische herstel van de markten waarin Univar opereert, in het bijzonder de productiemarkt. Andere belangrijke factoren die het resultaat beïnvloeden zijn:
stabiliteit van vraag en prijzen in de chemie en energiemarkt, prijsconcurrentie, en in mindere mate, weersomstandigheden die de verkoop van agrarische en ongediertebestrijdingchemicaliën en andere chemicaliën voor antivries toepassingen beïnvloeden In lijn met de eerder bekendgemaakte doelstelling van het versterken van Univar’s marktpositie door het realiseren van aanhoudende omzet- en winstgroei, met behoud van de gezonde balanspositie,
blijft Univar zich richten op haar lange termijn doelstellingen: een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei over de komende twee jaar van een à twee procent boven het lokale BNP (bruto nationaal product), het verbeteren van de EBITA-marge tot 3,5 procent of meer binnen twee tot vier jaar en het bereiken van een ratio van netto financieringspositie gedeeld door EBITDA van 2,5:1, met een rentedekking
van ten minste vijf.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL