De Industriële Revolutie(s)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/06/2016 16:19
De afgelopen dagen heb ik de biografie gelezen van Isambard Kingdom Brunel. Een Britse ingenieur uit de 19e eeuw. Hij speelde een belangrijke rol in de industriële revolutie. Dat deed hij door technieken te combineren en zo nieuwe of betere toepassingen te bedenken. Hij ontwierp de grootste schepen uit die tijd door gebruik te maken van technieken die hij kende van het ontwerpen van bruggen (ijzeren driehoek constructies). Daarbij deinsde hij ook niet terug om revolutionaire vernieuwingen toe te passen, zoals het gebruik van een schroef voor de voortstuwing van het schip op een nog ongekende schaal.

De 4e industriële revolutie
Op dit moment beleven wij de 4e industriële revolutie. Het “Internet of Things”, intelligente systemen die met elkaar kunnen communiceren. De techniek hiervoor is bekend en beschikbaar. Maar om het een succes te maken zullen wij, net als Brunel, de toepassing en de mogelijkheden hiervan moeten zoeken buiten de reguliere paden. Een intelligent systeem in combinatie met bestaande werkprocessen zal geen revolutie te weeg brengen. Pas op het moment dat dat intelligente systeem in nieuwe processen wordt gebruikt zal de echte potentie aan het licht komen.

Productiebedrijven zullen voor die nieuwe processen verder moeten kijken dan hun eigen fabriekspoort. Daar waar communicatielijnen tussen systemen directer, sneller en korter worden, worden ook de mogelijkheden en behoeften van consumenten groter. Retail bedrijven weten inmiddels wat dit betekent: omni-channel klantbenadering en levertijden zo kort mogelijk. Maar wat betekent dit voor een productiebedrijf als we deze trend doorzetten? Hoe kan een klant een order doorgeven, hoe klant-specifiek kan het product zijn en hoe snel kan het product geleverd worden?

Succes?
De eerlijkheid gebied te zeggen dat lang niet alle projecten van Brunel succesvol waren. Randvoorwaarden waren niet tijdig onderkend of veranderden gedurende het project. Die gevaren moeten we nu ook onderkennen bij het realiseren van het productiebedrijf van de toekomst. Alle technologie is beschikbaar om dit in te vullen. Web-ontsluiting van het productportfolio, order verwerking, aansturing van machines – technisch kan het prima gerealiseerd worden. Maar is uw organisatie er klaar voor? Zijn er processen gedefinieerd die deze revolutie ondersteunen? Als deze vragen positief beantwoord worden, staat niets een succesvolle 4e industriële revolutie in de weg.

Nic Pot, dinsdag 14 juni 2016 website CTAC.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL