Ontwikkelingswerk in de cloud

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/01/2015 15:07
De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV verhuist al zijn processen naar de cloud. Cloud-expert Richard Nagel ondersteunt SNV bij die overgang. Dit project was voor Richard opnieuw een bevestiging dat cloudtrajecten geen IT-projecten zijn.

SNV Netherlands Development Organisation – kortweg SNV – verzorgt ontwikkelingshulp in de 36 armste landen ter wereld, met name in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De organisatie bestrijdt armoede met projecten op het gebied van landbouw, herbruikbare energie, water, sanitatie en hygiëne. SNV beschikt over ‘local presence’ in al deze landen en heeft kantoren in onder meer Den Haag, Washington DC, Hanoi, Nairobi, Ouagandougou.

Het overgrote deel van de fondsen van SNV is traditioneel afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Vanaf januari 2016 komt SNV echter op meer afstand van het ministerie te staan. Ook wordt de omvang van de subsidies geleidelijk afgebouwd. Om toch door te kunnen blijven draaien, wordt SNV afhankelijk van andere – veelal particuliere – geldschieters zoals de Bill and Melinda Gates Foundation.

Dit soort fondsen en donoren stelt echter extreem hoge eisen aan de transparantie van projecten. Ze willen tot op de cent nauwkeurig kunnen zien waar hun geld voor gebruikt wordt en hoe projecten uitgevoerd worden. De huidige systemen en processen van SNV zijn daar niet voldoende op toegerust. Door de verzelfstandiging zal SNV veel nauwkeuriger kosten, baten en inspanningen voor haar IT-landschap moeten beheersen – SNV wordt immers zelf verantwoordelijk voor de bedrijfssoftware, de hosting en het onderhoud ervan.

SNV vindt zichzelf opnieuw uit
SNV ziet al deze ontwikkelingen gelukkig niet als een probleem, maar als een uitdaging om zichzelf opnieuw uit te vinden en hun procedures – die ze nu soms als wat beknellend ervaren – opnieuw in te richten. De voorbije maanden heb ik daar samen met andere cloud-experts van Ctac een kleine rol in mogen spelen. SNV heeft namelijk besloten om helemaal over te gaan op cloud-software. En gelijk hebben ze.

SNV heeft gekozen voor SAP Business ByDesign. ERP in de cloud dus. Door over te stappen op cloud kan SNV haar medewerkers overal ter wereld toegang geven tot de software, de inzichten en de gegevens die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Omdat iedereen in één wereldwijd beschikbare oplossing werkt, is het heel eenvoudig om snel heldere inzichten te genereren. En omdat deze oplossing op abonnementsbasis en per user afgerekend wordt, heeft SNV een kristalhelder beeld van periodieke kosten. Ze kunnen aan de slag met een geweldig systeem zonder eerst zelf fors te investeren. Bovendien hoeft de organisatie geen IT’ers in dienst te hebben voor het technische onderhoud van de software, upgrades of hardware.

Het mooie van SNV’s beslissing vind ik dat de organisatie kiest voor standaard software die gebaseerd is op bewezen succesvolle processen bij talloze organisaties overal ter wereld. SNV wil ook écht van die best practices profiteren. Ze verhuizen niet simpelweg hun bestaande processen naar de cloud, maar zijn ‘vanaf scratch’ gaan nadenken over hun organisatie en de manier waarop ze het best kunnen werken dankzij best-practices in Business ByDesign. Samen zijn we op zoek gegaan naar het ideale, optimale bedrijfsmodel voor SNV – dat vervolgens door Business ByDesign ondersteund wordt.

Cloud is geen IT-project meer
Deze manier van werken is in mijn ogen typerend voor de manier waarop cloud de automatiseringswereld aan het veranderen is. Deze case laat heel mooi zien hoe organisaties na moeten gaan denken als het over het ondersteunen van hun processen met cloud gaat. Wat streef je na? Hoe wil je werken? Wat is je ideale model? En hoe kun je dat vervolgens invullen met de talloze bewezen succesvolle processen die een pakket als ByDesign standaard aan boord heeft? Het zijn vooral deze vragen waar ons werk bij Ctac tegenwoordig om draait. Waar vroeger de focus lag op de techniek en de implementatie, ligt de nadruk – als het om cloud-software gaat – tegenwoordig vooral op de business change die een organisatie kan maken. Op toegevoegde waarde! Da’s best een revolutie, als je het mij vraagt. Cloud is niet langer een IT-project. Wij zijn niet langer IT-consultants of modulespecialisten maar eerst en vooral Business Consultants.

Project management is key
We hebben aardig wat cloudprojecten gedaan, de afgelopen tijd. Wat de SNV-case weer bevestigd heeft, is hoe belangrijk goed project management is. Cloud is namelijk heel praktisch, maar ook onverbiddelijk. Als ‘vroeger’ iets niet goed werkte, kon een modulespecialist met een beetje programmeerwerk nog wel een handige workaround maken. In de cloud gaat dat niet zo makkelijk meer. Je moet heel precies werken. Goed project management is dan essentieel, zowel aan de kant van de consultants als aan de kant van de opdrachtgever. Bij SNV hadden ze dit gelukkig goed voor ogen. Ik heb er alle vertrouwen in dat SNV een mooie toekomst tegemoet gaat met SAP Business ByDesign.

Wilt u meer weten over de manier waarop SNV tegen minimale IT-kosten wereldwijd voor optimale projectuitvoer en transparante kostenverantwoording zorgt? Dan bent u van harte welkom bij het (kosteloze) event Cloud in Business & Finance: Seeing is Believing dat SAP in nauwe samenwerking met Ctac en andere partners organiseert op donderdag 15 januari in Den Bosch. Peter van Oosten, Head of ICT bij SNV, zal deze case dan verder uitdiepen voor u. Meld u vandaag nog aan!

Richard Nagel
Sales Manager SAP Cloud Solutions at Ctac.
zie www.ctac.nl
voor aanmelden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL