DPA versterkt basis voor continuïteit

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/03/2011 08:29
. DPA versterkt basis voor continuïteit
Financiële highlights 2010
Afname van de omzet van DPA Group N.V. (DPA) met 29% tot EUR 36,3 miljoen.
Afname van de brutowinst met 23% tot EUR 7,4 miljoen.
Daling van de bedrijfskosten (exclusief afschrijvingskosten van materiële vaste activa, amortisatiekosten van immateriële activa en bijzondere waardevermindering goodwill en overige immateriële activa) met 18% van EUR 14,6 miljoen in 2009 naar EUR 12,0 miljoen.
Lichte verbetering EBITDA (exclusief bijzondere waardevermindering goodwill en overige immateriële activa) ten opzichte van 2009: een verlies van EUR 4,6 miljoen.
Versterking van het werkkapitaal door aandeelhouderslening van EUR 3,0 miljoen.

Jaarresultaten 2010
2010 was een bewogen jaar, waarin de ontwikkelingen in de markt en in de organisatie zich in hoog tempo voltrokken. Evenals in het voorgaande jaar daalde de omzet. De omzet over 2010 bedroeg EUR 36,3 miljoen, 29,2% minder dan de omzet in 2009. In lijn met de daling in omzet zijn de kosten van de organisatie gereduceerd. De brutomarge is iets verbeterd. De EBITDA (genormaliseerd voor kosten van reorganisatie en een emissie) kwam uit op een verlies van EUR 2,9 miljoen, tegen een verlies van EUR 3,7 miljoen in 2009.

Door een aandelenemissie heeft DPA het minderheidsaandeel van DPA Supply Chain People overgenomen, de achtergestelde leningen van grootaandeelhouders afgelost en de verzwakte liquiditeitspositie verruimd.

De markt was voor heel DPA moeilijk. Alle business units kampten met een grote daling in omzet: 36,6% bij DPA IT, 35,2% bij DPA Supply Chain en 26,1% bij DPA Finance. Bij GEOS bleef de daling relatief beperkt tot 6,8%. De daling voltrok zich vooral in de eerste maanden van het jaar. In de laatste maanden nam het volume in opdrachten toe. Toch blijft de markt nog onvoorspelbaar: het economisch herstel is fragiel en een aantal sectoren blijft achter of laat nog krimp zien.

2010 stond in het teken van het versterken van de basis. Meerdere processen zijn verbeterd, waaronder het commerciële proces (accountmanagement), het rapportagesysteem en het HR-proces. Hiermee is de basis gelegd voor het verbeteren van de bezettingsgraad en toekomstige groei.

Voorgenomen overname van NIG
In december kondigde DPA aan met branchegenoot de Nederlandse Interim Groep BV (NIG) in gesprek te zijn over een overname. Met NIG kan DPA haar dienstenpalet verbreden. Na afronding van de overname beschikt DPA over financiële middelen om te investeren in de kwaliteit van de interne organisatie, groei in de bestaande markten en te investeren in het ontwikkelen van nieuwe aantrekkelijke niches. Hiermee wordt de basis voor de continuïteit van de onderneming versterkt.

Kasstroom
De nettokasstroom uit de bedrijfsactiviteiten is gedaald van EUR 0,3 miljoen in 2009 naar EUR 4,9 miljoen negatief, voornamelijk door een geringere verbetering van de handels- en overige vorderingen en hogere onttrekkingen aan de voorzieningen, deels gecompenseerd door de positie crediteuren en overige vorderingen.

De geringere verbetering van de uitstaande handels- en overige vorderingen komt tot uitdrukking in de days sales outstanding. De DSO is na een forse daling in 2009 gestegen van 53 dagen naar 56 dagen per einde balansdatum. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het effect van langere betalingstermijnen waar klanten steeds vaker om vragen.

De nettokasstroom uit financieringsactiviteiten is door de aandelenemissie en de verwerving van het minderheidsbelang in DPA Supply Chain People B.V. in 2010 met EUR 5,5 miljoen vrijwel hetzelfde gebleven als in 2009.

Halverwege het boekjaar en per balansdatum heeft DPA de financiële convenanten van een overeenkomst met IFN Finance inzake de debiteurenfinanciering en met Deutsche Bank inzake een obligokrediet overschreden. Voor deze 'breach' is begin 2011 een 'waiver' ontvangen van IFN Finance en Deutsche Bank waarmee de debiteurenfinanciering door IFN Finance en het obligokrediet van Deutsche bank geborgd bleven.

Herziene cijfers 2009
In de loop van 2010 is de jaarrekening 2009 van DPA door de AFM beoordeeld op de juiste toepassing van de financiële verslaggeving. Hierop heeft de AFM aangegeven dat de financiële verslaggeving over 2009 op enkele punten niet voldoet aan de van toepassing zijnde verslaggevingvoorschriften. Het betreft vergoedingen die DPA direct ten gunste van het resultaat heeft gebracht in 2008, en die volgens de AFM conform SIC 15 gedurende de looptijd van het contract proportioneel in mindering op de huurlasten gebracht moeten worden. Deze correctie heeft effect op het resultaat en het vermogen over eerdere jaren.

In de jaarrekening 2010 heeft de correctie plaatsgevonden in het openingsvermogen per 1 januari 2009 (EUR 2.540.000 negatief) en is het nettoresultaat van 2009 EUR 150.000 lager. Door deze correctie dalen de jaarlijkse huurlasten over de periode 2010-2017 met EUR 455.000 (-35% bij gelijkblijvende huurlasten over deze periode). Het jaarlijks effect op het nettoresultaat is EUR 339.000 positief. In 2018 valt het laatste deel van de vergoeding vrij met een impact op het nettoresultaat van EUR 42.000.

Deze wijzigingen zijn boekhoudkundig en hebben derhalve geen effect op de kasstromen van de organisatie.

Vooruitblik
Voor de komende jaren zullen onze opdrachtgevers zich naast kostenbeheersing vooral richten op klantgerichtheid, toegevoegde waarde, efficiëntie, effectiviteit, wendbaarheid en flexibliteit. Dit zorgt voor nieuwe kansen en uitdagingen. Zo heeft de economische crisis de beweging om IT- en finance-activiteiten te standaardiseren gevoed. Hierdoor komt er groei in functies waar de nadruk ligt op vooruitkijken en 'sparring partnership', waarbij hoge eisen gesteld worden aan de businesskennis en persoonlijke vaardigheden van professionals.

Met de genomen maatregelen en de voorgenomen versterking van de organisatie door de overname van NIG is een grote stap gezet naar een gezond en klantgericht DPA. We realiseren ons welke hordes we nog moeten nemen om de organisatie weer duurzaam winstgevend te maken. De bezettingsgraad en het kostenniveau blijven onze aandacht vragen. Ook het verbeteren van de processen is nog niet afgerond. Deze zaken hebben prioriteit voor het bestuur en versterken het fundament waarop DPA Group kan bouwen aan autonome groei van omzet en resultaat.















Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL