Misleidende informatie zorgt voor verkeerde beeldvorming rondom composteerbare bioplastics

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/09/2023 17:30
RTL Nieuws vergeet feiten te checken.
Zondag 27 augustus jl. heeft RTL Nieuws een nieuwsitem uitgezonden waarin is ingegaan op de composteerbaarheid van bioplastics. In het item kwamen twee ‘specialisten’ aan het woord die verklaarden dat bioplastics geen oplossing zijn voor een circulaire economie en zeker niet in de groene bak weggeworpen mogen worden. Zonder enige vorm van feitencheck en de toepassingen van het basisprincipe in the journalistiek van hoor en wederhoor is daarbij voor de zoveelste keer geclaimd dat composteerbare bioplastics niet volledig vergaan in een professionele composteringsinstallatie en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het ingezamelde GFT-afval. Linda Nijenhuis van Milieu Centraal durft zelfs te beweren dat composteerbare bioplastics niet compleet vergaan en plastic recycling een betere oplossing is. Hoe anders is de realiteit?

Europese norm zorgt voor gegarandeerde compostering bioplastics
In het nieuwsitem wordt als voorbeeld een verpakking getoond voorzien van het officiële composteerbaarheid-logo. Dit logo mag op bioplastic verpakkingen worden afgebeeld omdat de verpakking voldoet aan de Europese Norm 13432 voor composteerbaarheid. Verpakkingen voorzien van het logo zijn uitgebreid getest door onafhankelijke Europese instituten. Wageningen University & Research heeft dit – in samenwerking met de Vereniging Afvalbedrijven - in de Nederlandse praktijk onderzocht en geconcludeerd dat composteerbare plastic voldoende snel genoeg afbreken in de huidige Nederlandse GFT afvalverwerkingsinstallaties[1].

Recyling is beter dan composteren??
Linda Nijenhuis van Milieu Centraal concludeert op basis van de misconceptie dat composteerbare verpakkingen niet compleet vergaan, dat het beter is om te kiezen voor recycling van fossiele plastics dan voor composteerbare bioplastics. Een grotere denkfout is niet te maken. Er wordt in Nederland weliswaar veel plastic ingezameld, maar wat veel mensen niet weten is dat minder dan 10% van het ingezamelde plastic daadwerkelijk ook gebruikt wordt voor nieuwe producten, waarbij er veelal sprake is van downcycling in plaats van recycling. De overige 90% van het ingezamelde plastic-afval wordt nog altijd gestort of verbrand. In een artikel dat woensdag 30 augustus is geplaatst in De Telegraaf gaan diverse gemeenten en regio’s in op deze problematiek en roepen ze op om te komen tot een betere manier van inzameling van PMD-afval waardoor er minder plastic afval wordt verbrand en meer gerecycled.

Bioplastics verstoren composteringsproces…
Robert Corijn van Attero heeft een ander, niet steekhoudend, argument waarmee de beeldvorming rondom composteerbare bioplastics negatief wordt beïnvloed. Volgens hem zorgen composteerbare verpakkingen ervoor dat er veel niet-composteerbare plastic verpakkingen bij het GFT-afval terechtkomen. Deze uitspraak impliceert dat de insleep van niet-composteerbare verpakkingen het gevolg is van het gebruik van composteerbare verpakkingen. Burgers zouden in verwarring zijn geraakt door het bestaan van composteerbare verpakkingen. Hij slaat hiermee de plank volledig mis. In werkelijkheid wordt vervuiling van GFT-afval (door plastic, glas en stenen) veroorzaakt door tal van factoren zoals de gebruikte inzamelmiddelen, de frequentie van inzameling en het inzamelsysteem voor restafval. En bovendien: de insleep van plastics was al gaande voordat composteerbare plastics op de market kwamen.

Gelukkig ziet Robert Corijn wel de toegevoegde waarde in van composteerbare AGF-zakjes. Deze mogen in de groene bak worden weggeworpen en leveren extra AGF-afval op omdat ze gebruikt worden als afvalzakje bij de bereiding van maaltijden.

Het wordt tijd voor een volledig en correct beeld
Holland Bioplastics blijft zich verbazen over de wijze waarop media, in dit specifieke geval RTL Nieuws, zich eenzijdig laten informeren over de rol die bioplastics kunnen spelen in een circulaire economie. We realiseren ons dat de weg naar een volledig circulaire economie een complexe is waarbij er diverse (economische) systemen doorbroken moeten worden. Zolang dit nog niet is gebeurd, zullen de ondernemers en NGO’s zich nog graag veilig blijven vasthouden aan het bekende. Om de doelstelling voor een compleet circulaire economie in 2050 te realiseren moeten we echter disruptief gedrag vertonen en de oorzaken van de problemen echt goed onderzoeken en alle mogelijke oplossingen in kaart brengen. Om dat op een verantwoorde wijze te doen, wordt het tijd om een volledig en correct beeld te creëren. We nodigen de media dan ook van harte uit om met ons hierover in gesprek te gaan.

[1] The fate of (compostable) plastic products in a full scale industrial organic waste treatment facility




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL