Beheers bodempathogenen met de online Gezondgewastool

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 03/02/2022 08:44
Met de online Gezondgewastool kunnen akkerbouwers en adviseurs eenvoudig zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde bodempathogenen. Kennis uit een dik onderzoeksrapport komt samen in één schema op maat.
De Gezondgewastool komt voort uit de PPS Beter Bodembeheer en is gefinancierd door BO Akkerbouw en Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Agri & Food. De tool draagt bij aan het Actieplan Plantgezondheid, dat als ambitie heeft de sector in 2030 koploper te laten zijn in duurzame teeltmethoden. Wageningen University & Research ontwikkelde deze op basis van informatie uit het rapport ‘Beheersing van bodempathogenen via bodemgezondheidsmaatregelen’.

Gezondgewastool
BRON
Gezondgewastool
BO Akkerbouw, WUR, Topsector Agri & food


2022
Bodempathogenen
Molendijk, één van de auteurs van het rapport, is blij met het resultaat. “De tool brengt een rapport van honderd pagina’s over bodempathogenen terug tot één schema op maat, waarmee de akkerbouwer direct aan de slag kan. De tool is op dezelfde manier opgebouwd als het veel gebruikte aaltjesschema. De bedoeling is de tool later uit te breiden met bodeminsecten.”

Gezondgewastool
De nadruk van de tool nadruk ligt op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbiet en ui. Voor de aaltjes, bodemschimmels en bacteriën die de akkerbouwer of adviseur aangeeft, laat het schema zien of de bodemmaatregel bewezen effectief (groen), perspectiefvol (geel), niet effectief (paars) of onbekend (wit) is. Maatregelen die de teler kan nemen zijn onder meer biologische bestrijding, groenbemesters, inundatie, grondbewerking en vruchtwisseling. Bij de gekleurde vakjes kan de gebruiker doorklikken op relevante achtergrondinformatie.


zie & lees meer op
https://www.groenkennisnet.nl/nieuwsitem/beheers-bodempathogenen-met-de-online-gezondgewastool



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL