Imec-onderzoekers krijgen prestigieuze ERC-beurzen voor jonge veelbelovende wetenschappers

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/09/2016 16:30
Leuven (België) - 13 september 2016 - Twee onderzoekers van het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec hebben een Europese ERC-onderzoeksbeurs voor jonge wetenschappers gekregen. Deze twee ERC Starting Grants voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen euro moeten ervoor zorgen dat Kris Myny (imec) en Bart Vermang (IMOMEC) fundamenteel onderzoek kunnen doen dat tot een doorbraak leidt in hun respectieve studiegebieden. De ERC-onderzoeksbeurzen worden uitgereikt door de European Research Council na een strenge selectieprocedure; ze zijn dan ook één van de meest prestigieuze onderzoeksbeurzen voor Europese wetenschappers.

Bart Vermang ontvangt een beurs van 2 miljoen. Hij is onderzoeker op het gebied van duurzame energie bij IMOMEC, imecs geassocieerde labo aan de UHasselt. Hij houdt zich onder andere bezig met het verbeteren van dunnefilm-zonnecellen, meer in het bijzonder CiGS(e)-cellen. Zijn ERC-project behelst het verbeteren van de CiGS(e)-cellen door het toepassen van geavanceerde technieken die ook bij silicium-zonnecellen worden toegepast. Dat zou moeten leiden tot meer duurzame cellen met een hogere efficiëntie tussen de 23 en 26%. Dit type cellen is bijzonder geschikt om te integreren in bouwmaterialen en constructie-elementen, een markt die zeer belangrijk wordt omdat de Europese regelgeving voorziet dat nieuwe gebouwen in de toekomst energieneutraal moeten worden.

Kris Myny is onderzoeker in imecs team dat werkt aan dunnefilm-elektronica, een technologie om elektronische circuits te maken op grote, flexibele oppervlaktes, onder andere gebruikt bij hedendaagse ultradunne beeldschermen. Hij wil met de beurs van 1,5 miljoen een veelbelovend type transistor verbeteren en daarmee een nieuwe manier ontwikkelen om circuits te ontwerpen, wat het energieverbruik aanzienlijk zou moeten terugdringen. Met die nieuwe technieken zou het mogelijk worden om een volgende generatie flexibele toepassingen te maken zoals sensoren voor Internet of Things, oprolbare beeldschermen, of draagbare medische sensoren in de vorm van pleisters.

In een recent persbericht kondigt de Europese Commissie aan dat zij in 2017 een recordbedrag van 1,8 miljard euro zal investeren in de ERC-beurzen. Een aanzienlijk deel daarvan gaat naar de Starting Grants, beurzen voor jonge veelbelovende wetenschappers met 2 tot 7 jaar onderzoekservaring na het behalen van hun doctoraat. De bedoeling is om hen een perspectief te bieden om een onderzoekscarrière en een eigen team op te bouwen. Jo De Boeck, CTO van imec is dan ook trots: “We feliciteren Bart en Kris met deze beurs en met het onderzoek dat eraan vooraf ging. We doen bij imec een belangrijke inspanning om onze jonge onderzoekers te begeleiden en hen de best mogelijke omgeving en infrastructuur aan te bieden. Dat ze geselecteerd worden voor de ERC-beurzen toont dat hun werk inderdaad van het hoogste niveau is. Dit zal andere onderzoekers bij imec inspireren om hun ambitieuze onderzoeksprojecten voor te stellen voor ERC ondersteuning.”



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL