Biomimicry: natuur inspiratiebron voor product- en procesverbetering

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/06/2016 08:26
HAS Hogeschool houdt op donderdag 23 juni het trendcollege ‘Biomimicry als Innovatietool voor Product- en Procesverbeteringen’. Biomimicry is een praktisch innovatiemethode die de ‘proven technology’ uit de natuur als inspiratiebron gebruikt voor duurzame out-of-the-box (doorbraak)innovaties.

Aan de natuur kunnen wij niet tippen, zij is al bijna 4 miljard jaar in bedrijf en heeft vele innovaties op haar naam staan. De natuur gebruikt veelal minder energie en materialen, kent een ongekende gevoeligheid en nauwkeurigheid, optimaliseert moeiteloos verschillende functies tegelijkertijd, verzoent tegenstrijdige eisen met elkaar, werkt bij omgevingsdruk en – temperatuur, recyclet alle materialen en is bovendien de uitvinder van efficiëntie en duurzaamheid.

Onuitputtelijke inspiratiebron
Ook voor de voedingsmiddelenindustrie is de natuur een onuitputtelijke inspiratiebron, zowel voor het proces als voor het product en de verpakking. Net als onze voedingsmiddelen is immers ook ieder organisme verpakt: onze huid, het pantser van een kreeft, de schil van een appel, de schelp van een mossel, de buitenkant van een noot, een eierschaal (embryoverpakking) en zelfs iedere cel in ons lichaam heeft zijn eigen verpakking. En ieder van deze verpakkingen moet aan vele, soms tegenstrijdige eisen voldoen. Hoe dat moet, daar heeft de natuur 4 miljard jaar mee geëxperimenteerd met verbluffende resultaten. En het mooie is: al deze kennis ligt patentvrij voor het oprapen.

Het trendcollege bevat een inspirerende en interactieve presentatie over Biomimicry. Ook gaan deelnemers zelf in groepjes aan de slag met Biomimicry om oplossingen te bedenken voor zelf ingebrachte casussen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL