Rotterdamse bioraffinaderij voor isobutanol technisch haalbaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 13/04/2016 08:32
Het is technisch haalbaar om een bioraffinaderij te bouwen in het Rotterdamse havengebied voor de productie van isobutanol. Dat blijkt uit berekeningen van het Iso-Butanol Platform Rotterdam (IBPR). Het platform overhandigde haar eindrapport vorige week aan gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van Economische Zaken van de Provincie Zuid-Holland.

De Provincie Zuid-Holland ondersteunt diverse projecten en bedrijven om de vergroening van de chemie binnen Nederland te stimuleren. De Provincie heeft financieel bijgedragen aan het Isobutanol project via het EFRO programma ‘Kansen voor West’. Partners van het IPBR consortium zijn: de Stichting BE-Basic (penvoerder), AVR, Corbion, Deltalinqs, ECN, GEVO, Sweco (voorheen Grontmij), Havenbedrijf Rotterdam, Procede, TU Delft, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en Zirk©Technology.

IBPR heeft de volledige waardeketen doorgerekend voor een combinatie van eindproducten als isobutylacetaat (een kleurloos oplosmiddel voor de (polymeer)chemie), GTBE (hoogwaardige toevoeging voor diesel ten behoeve van reductie van roetemissie) en lignine (geschikt voor toepassing in de polymeerchemie en/of brandstoffen) uitgaande van houtachtige grondstoffen.

De terugverdientijd van een dergelijke bioraffinaderij is 6 jaar. Via een uitgebreide life cycle assessment (LCA) is bovendien aangetoond dat de productie van isobutanol uit biomassa duurzamer is dan isobutanol vanuit fossiele grondstoffen. Het gebruik van niet-hernieuwbare energie is bijvoorbeeld 45% lager en de emissie van broeikasgassen is 25% lager. De volgende stap is het daadwerkelijk uitwerken en detailleren van het business plan voor een proeffabriek.

De online versie van het rapport is beschikbaar via de BE-Basic website. De volledige wetenschappelijke rapporten zijn op aanvraag beschikbaar.

lees meer op
http://www.be-basic.org/research/iso-butanol-platform-rotterdam-ibpr.html



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL