De Rotterdamse Haven moet een biobased cluster ontwikkelen op basis van bioraffinage, waarbij de aangevoerde tweede generatie biomassa wordt omgezet i

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/03/2016 10:52
Dat is één van de aanbevelingen in het gisteren (10 maart) verschenen actieplan voor de haven van het Kernteam Versterking Industriecluster Rotterdam/Moerdijk onder leiding van oud Shell-topman Rein Willems.

Voorsprong

Rotterdam heeft volgens het kernteam een voorsprong op dit gebied op andere gelijksoortige industrieclusters in de wereld, want er is al een groot biobased cluster aanwezig.

Er zijn nu al 4 plantaardige olieraffinaderijen met een capaciteit van 2,3 mln ton/jaar, 4 bio brandstoffabrieken (2 mln ton/jaar), 2 bio-chemie fabrieken (0,5 mln ton/jaar), 3 energiecentrales die biomassa bijstoken en 1 energiecentrale op basis van afval. Jaarlijks wordt er in Rotterdam 8 mln ton plantaardige olie, 3,5 mln ton biobrandstoffen, 10 mln ton aan agribulk, 1 mln ton ligno-cellulose biomassa en 1,5 mln ton afval overgeslagen.

Kansrijke projecten
Verder lopen er business development projecten van consortia van bedrijven met het Havenbedrijf op het gebied biobased chemicals. Er zijn voor het industriecluster 4 interessante platformmoleculen geïdentificeerd, die uit nieuwe grondstoffen geproduceerd kunnen worden: koolmonoxide / synthesegas, bio-aromaten, glucose en ethanol uit tweede generatie biomassa en huishoudelijk afval.

In Moerdijk loopt een initiatief voor ontwikkeling van een pyrolysecluster, een one-stop-shop voor verwerking van allerlei reststromen tot olie, gas en kool die als transportbrandstoffen of chemicaliën kunnen worden verwerkt.

Voor Rotterdam kan bovendien polymer recycling interessant worden. Er wordt momenteel gewerkt aan een demonstratie in Plant One voor het chemisch recyclen van afval PET. Het verwerken van (Amerikaanse) ethaan of LPG in Europese krakers mogelijk interessant om de afhankelijkheid van Europese krakers van de olieprijs te verminderen. Het kernteam stelt echter dat investeringen in de hiervoor benodigde infrastructuur zeer kostbaar zijn.

Trekker nodig
Om bioraffinage echt van de grond te krijgen is volgens het kernteam een trekker nodig, die bereid is de bioraffinaderij te opereren. Bij de huidige lage olieprijs is dit voor marktpartijen niet rendabel.

Daarom beveelt het kernteam aan dat een publiek-privaat consortium een stimuleringspakket voor een investeerder in een bioraffinaderij samenstelt, dat getoetst wordt op aantrekkelijkheid bij potentiele trekkers. Dat moet uitwijzen of een biobased cluster gebaseerd op geïmporteerde tweede generatie biomassa kan concurreren met verwerking aan de bron van biomassa gevolgd door export van halffabricaten.

Clustercommissaris

Vanwege de complexiteit en de urgentie om de bestaande industriële activiteiten te optimaliseren en het industriecluster te vernieuwen, stelt het kernteam voor een clustercommissaris te benoemen die deze aanpak coördineert en aanjaagt. Ook zou de overheid zich op Europees niveau moeten inzetten voor het creëren van een level playing field voor gebruik van biomassa als grondstof voor chemieproducten en materialen en als hernieuwbare energiebron.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL