SOLVAY GROEP RESULTATEN 2DE KWARTAAL EN 1STE HALF JAAR 2014

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/08/2014 16:42
Hoogtepunten 2de kwartaal.
Op 30 juli ondertekende Solvay een bindende overeenkomst voor de verkoop van zijn bedrijfsactiviteit Eco Services in de VS.
De netto-omzet van de Groep bedroeg € 2 640 mln, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Volumes waren 3% hoger, wisselkoersverschillen hadden een negatieve impact van 4%, perimeterwijzigingen hadden een positieve impact van 3%, en prijzen bleven stabiel.
REBITDA bedroeg € 485 mln, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar, als gevolg van volumegroei, zowel organisch als extern, en een aanhoudend sterk resultaat van de uitmuntendheidsmaatregelen. Ongunstige wisselkoersen en eenmalige posten bleven op het resultaat wegen met een negatieve impact van € 60 mln. De REBITDA-marge groeide tot 18,4% van de netto-omzet, 140 basispunten meer dan vorig jaar.
 Advanced Formulations kwam uit op € 119 mln, 29% hoger dan vorig jaar, als gevolg van sterke volumes en een zeer gezonde bijdrage van Chemlogics;
 Advanced Materials rapporteerde een nieuw record van € 187 mln, een groei van 16% vergeleken met vorig jaar, dankzij een sterke, innovatiegedreven volumegroei en operationele efficiëntie;
 Performance Chemicals kwam uit op € 189 mln, 1% lager vergeleken met vorig jaar, waarbij vooruitgang in operationele efficiëntie teniet werd gedaan door tijdelijke logistische en onderhoudsproblemen en ongunstige wisselkoersen;
 Functional Polymers haalde € 38 mln, een stijging van 40% ten opzichte van vorig jaar, gesteund door hoge productierendementen, resultaat van brede uitmuntendheidsinitiatieven en prijszetting;
 Corporate & Business Services kwam uit op € -47 mln. De gevolgen van het uitdoven van de verkoop van CO2-uitstootrechten werden verzacht door een strenge kostenbeheersing en een gunstige fasering van Corporate programma’s.
De aangepaste EBIT bedroeg € 291 mln, een stijging van 56% ten opzichte van vorig jaar. 
Het aangepaste resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten was € 150 mln, een stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar. . 
Een afschrijving, voornamelijk niet-contant, van € 477 mln werd opgenomen in beëindigende bedrijfsactiviteiten met betrekking tot de geplande creatie van INOVYN™, de Europese chloorvinyl joint venture met INEOS.
Het aangepaste nettoresultaat, Groepsaandeel, kwam uit op een verlies van € -292 mln (inclusief de INOVYN™ waardevermindering van € 422 mln na minderheidsbelangen) tegenover een winst van € 148 mln in 2013.
De vrije kasstroom was € 89 mln; de netto financiële schuld steeg met € 185 mln naar € 1 644 mln ten opzichte van het eerste kwartaal 2014.

Hoogtepunten 1ste jaarhelft 2014
De netto-omzet van de Groep was € 5 192 mln, een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Volumes groeiden 3%, wisselkoersverschillen hadden een negatief effect van 4%, perimeterwijzigingen hadden een positieve impact van 3%, en prijzen bleven stabiel.
REBITDA bedroeg € 953 mln, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. als gevolg van volumegroei en uitmuntendheidsinitiatieven. Ongunstige wisselkoersen en eenmalige posten en CO2-uitstootrechten wogen voor € 89 mln op het resultaat.
De aangepaste EBIT was € 551 mln, een stijging van 33% ten opzichte van vorig jaar. 
Het aangepaste resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten was € 260 mln, een stijging van 27% ten opzichte van vorig jaar. 
Het aangepaste netto resultaat, Groepsaandeel, een verlies van € -186 mln, omvatte de waardevermindering op INOVYNTM, en is te vergelijken met € 235 mln in 2013.
Met een negatieve vrije kasstroom van € -8 mln; steeg de netto financiële schuld tot € 1 644 mln, € 503 mln boven het einde van 2013.

Citaat van de CEO
Solvay zette in het tweede kwartaal weer een goede prestatie neer, met een operationele winstgroei van dubbele cijfers en een aanmoedigende onderliggende dynamiek. De innovatiegedreven vraag stuwde de volumes in onze groeimotoren, Advanced Formulations en Advanced Materials, terwijl Chemlogics onze verwachtingen overtrof. Bovendien compenseerden uitmuntendheidsinitiatieven over de hele Groep ruim voor de ongunstige wisselkoersen en droegen ze ook bij tot een aanzienlijke verbetering van de marge. Deze sterke kwartaalprestatie bevestigt dat de transformatie van Solvay op alle fronten vruchten afwerpt. Voor de rest van het jaar zal Solvay zich toeleggen op het voltooien van zijn portefeuilleprojecten, zoals aangetoond met de vandaag aangekondigde verkoop van Eco Services, en voortbouwen op zijn groei- en uitmuntendheidsmomentum.
Vooruitzichten
Solvay bevestigt zijn vertrouwen dat het in 2014 een goede operationele prestatie zal kunnen laten zien. De Groep bevestigt zijn vooruitzichten en verwacht dat de REBITDA ten opzicht van vorig jaar met een hoog enkelvoudig cijfer zal groeien aan de huidige wisselkoersen. Deze verwachting weerspiegelt de herwerking van de referentieperiodes 2013 en 2014 die zal plaatsvinden in verband met het afstoten van de Eco Services bedrijfsactiviteit.

De REBITDA steeg 10% naar € 485 mln van. € 440 mln in 2013, ondersteund door een organische volumegroei die € 19 mln of 4% bijdroeg door een toename van de vraag in alle bedrijfsactiviteiten. Ongunstige wisselkoersen en de uitdoving van de verkoop van CO2-uitstootrechten bleven een negatief effect hebben van € 60 mln in vergelijking met 2013. Externe groei, vooral van Chemlogics, droeg € 24 mln of 6% bij. De uiteenlopende uitmuntendheidsmaatregelen, die reiken van productie tot innovatie, marketing en verkoop, versterkten verder de operationele prestatie en maakten de inflatie van de vaste kostenbasis goed. In een context van dalende grondstofprijzen behield de Groep een positief prijszettingsvermogen: de daling van de verkoopprijzen van € 4 mln in vergelijking met 2013 werd meer dan goedgemaakt door een daling van de grondstofprijzen van € 9 mln. Dit resulteerde in een positief nettoprijseffect van € 4 mln op de REBITDA, ondanks de negatieve impact van ongunstige transactionele wisselkoersevoluties voor € 11 mln. De groeimotoren Advanced Formulations en Advanced Materials droegen het meest bij aan de stijging van de REBITDA, terwijl de andere operationele segmenten een positieve of stabiele bijdrage optekenden. De REBITDA-marge van de Groep steeg 140 basispunten tot 18,4% van de omzet van 17% in hetzelfde kwartaal in 2013. Dit is een aanzienlijke onderliggende verbetering gezien de negatieve wisselkoerseffecten en de uitdoving van de verkoop van CO2-uitstootrechten tussen beide periodes.
De niet-recurrente elementen hadden een negatieve impact van € 46 mln (tegenover € 97 mln in 2013) en omvatten herstructureringskosten van € 13 mln (tegenover € 81 mln in 2013) evenals andere kosten die voornamelijk bestonden uit voorzieningen voor leefmilieu, gerechtelijke procedures en portefeuillebeheer voor in totaal € 34 mln (tegenover € 16 mln in 2013).
De aangepaste EBIT groeide 56% tot € 291 mln van € 187 mln in 2013. Naast afschrijvings- en waardeverminderingskosten van € 160 mln, omvatte deze post pre-operationele winsten voor € 13 mln gerelateerd aan de Rusvinyl joint-venture en de opwaardering van de roebel sinds het einde van het vorige kwartaal, en een negatieve correctie van € 2 mln voor betaling van retentiepremies bij Chemlogics. Op IFRS-basis bedroeg de EBIT in totaal € 262 mln. Het verschil tussen IFRS- en aangepaste cijfers weerspiegelt de niet-contante waardevermindering uit de toewijzing van de overnameprijs van Rhodia (“Purchase Price Allocation” (PPA)) voor € 29 mln.
De netto financiële uitgaven stegen tot € 75 mln (tegenover € 51 mln in 2013). De nettoschuldenlast daalde tot € 32 mln versus € 41 mln in 2013, voornamelijk door de aflossing in 2014 van € 1,3 miljard op de brutoschuld, wat de “cost-of-carry” (impact van het renteverschil tussen de schulden en de tegoeden van de Groep) aanzienlijk heeft doen dalen. De kosten voor discontering van voorzieningen voor leefmilieu en pensioenen namen echter toe tot € 43 mln vergeleken met € 13 mln in 2013. Dit was vooral te wijten aan de negatieve impact op de leefmilieuvoorzieningen van de verlaging van de discontotarieven in de Eurozone met 50 basispunten voor € 15 mln. In hetzelfde kwartaal van 2013 werd een eenmalige positieve post van € 17 mln geboekt door de stijgende discontotarieven in die periode.
De aangepast belastingen op resultaat stegen tot € 65 mln (tegenover € 20 mln in 2013). Het nominale belastingtarief, inclusief niet-recurrente elementen, was 33%. Het onderliggend belastingtarief was 34%, in lijn met onze verwachtingen op jaarbasis.
Het nettoverlies van beëindigde bedrijfsactiviteiten was € -481 mln (tegenover een winst van € 48 mln in 2013), grotendeels te wijten aan het waardeverminderingsverlies vóór minderheidsbelangen van € 477 mln voor de Europese chloorvinylactiviteiten die ingebracht zullen worden in het INOVYN™ joint-ventureproject.
Het aangepaste nettoverlies was € -331 mln (tegenover een winst van € 163 mln in 2013). Het Groepsaandeel van het aangepaste nettoverlies bedroeg € -292 mln en omvatte een waardevermindering van € 422 mln na minderheidsbelangen verbonden aan het joint-ventureproject INOVYN™. Het aangepaste gewone verlies per aandeel beliep € -3,50. Op IFRS-basis was het Groepsaandeel van het nettoverlies € -313 mln.

1ste halfjaar 2014
De REBITDA steeg 11% naar € 467 mln van € 862 mln in 2013, onderbouwd door een volumegroei die € 56 mln of 6% bijdroeg. Ongunstige wisselkoersevoluties en de uitdoving van de verkoop van CO2-uitstootrechten hadden een negatieve impact van € 89 mln. Externe groei, grotendeels Chemlogics, droeg € 52 mln of 6% bij.De uiteenlopende uitmuntendheidsmaatregelen, die reiken van productie tot innovatie, marketing en verkoop, versterkten verder de operationele prestatie, en maakten de inflatie van de vaste kostenbasis goed. In een deflatoire grondstoffencontext behield de Groep een positief prijszettingsvermogen: de verlaging van verkoopsprijzen van € 22 mln werd meer dan goedgemaakt door een verlaging van de grondstoffenprijzen van € 31 mln. Dit resulteerde in een positief nettoprijseffect op REBITDA van € 9 mln, ondanks de negatieve wisselkoerseffecten van € 22 mln. Alle operationele segmenten droegen bij aan de verhoging van de Solvay REBITDA: Innovatiegedreven marktvraag stuwde volumes en winstgevendheid bij onze groeimotoren Advanced Formulations en Advanced Materials, terwijl Performance Chemicals en Functional Polymers genoten van positieve prijszettingen dankzij het succes van baanbrekende uitmuntendheidsintiatieven. De REBITDA-marge van de Groep steeg met 140 basispunten tot 18,3% van 16,9% in 2013, wat een aanzienlijke onderliggende verbetering is gezien de negatieve wisselkoerseffecten en de uitdoving van de verkoop van CO2-uitstootrechten tussen beide periodes.
De niet-recurrente elementen bedroegen € - 76 mln tegenover € - 137 mln in 2013 Deze omvatten herstructureringskosten van € 18 mln tegenover € 97 mln in 2013 evenals andere kosten die voornamelijk bestonden uit voorzieningen voor leefmilieu, gerechtelijke procedures en portefeuillebeheer voor in totaal € 58 mln en vergeleken met € 40 mln in 2013.
De aangepaste EBIT groeide 33% tot € 551 mln van € 415 mln in 2013. Naast afschrijvings- en waardeverminderingskosten van € 320 mln, omvatte deze post pre-operationele winsten van € 2 mln gerelateerd aan de Rusvinyl joint-venture en de opwaardering van de roebel sinds het einde van 2013. Daarbij kwam een negatieve correctie van € 7 mln bij Chemlogics ten gevolge van reële-waardemarkering van voorraden en de betaling van retentiepremies. Op IFRS-basis bedroeg de EBIT in totaal € 493 m. Het verschil tussen de IFRS- en aangepaste cijfers weerspiegelt de niet-contante waardevermindering uit de toewijzing van de overnameprijs van Rhodia (“Purchase Price Allocation” (PPA)) voor € 58 mln.
De netto financiële uitgaven stegen tot € 173 mln van € 135 mln in 2013. De nettoschuldenlast daalde tot € 67 mln van € 86 mln in 2013, voornamelijk door de aflossing in 2014 van € 1,3 miljard op de brutoschuld, wat de “cost-of-carry” (impact van het renteverschil tussen de schulden en de tegoeden van de Groep) aanzienlijk heeft laten dalen. De netto financiële uitgaven omvatten ook een eenmalige negatieve post van € 19 mln van de afwikkeling van renteswaps. De kosten voor discontering van voorzieningen voor leefmilieu en pensioenen namen echter toe tot € 86 mln ten opzichte van € 50 mln in 2013. Dit was vooral te wijten aan de impact op de leefmilieuvoorzieningen van een verlaging van de discontotarieven in de Eurozone met 100 basispunten voor € 29 mln, daar waar in 2013 een eenmalige positieve € 17 mln werd geboekt door de stijgende discontotarieven in die periode.
De aangepaste belasingen op resultaat beliepen € 118 mln (tegenover € 76 m in 2013). Het nominaal belastingtarief, inclusief niet-recurrente elementen, was 33%; het onderliggend was 34%, in lijn met onze verwachtingen.
Het nettoverlies van beëindigde bedrijfsactiviteiten was € -470 mln vergeleken met een winst van € 60 m in 2013 en grotendeels te wijten aan het waardeverminderingsverlies van € 477 mln vóór minderheidsbelangen vanwege de chloorvinylactiviteiten die zullen ingebracht worden in het joint-ventureproject INOVYN™.
Het aangepaste nettoverlies was € -210 mln (tegenover € 264 mln in 2013). Het Groepsaandeel van het aangepaste nettoverlies kwam uit op € -186 mln inclusief een voorziening na minderheidsbelangen van € -422 mln te wijten aan het joint-venture project INOVYN™. Het aangepast nettoverlies per aandeel was € -2,23. Op IFRS-basis kwam het Groepsaandeel van het nettoverlies uit op € -225 mln.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL