Gereglementeerde informatie - Ageas en Millennium bcp (MBCP) zetten verdere stap in ontwikkeling Portugees partnership

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/05/2014 09:00
Ageas zal de volledige controle over de Portugese niet-leven-activiteiten van de joint venture met MBCP overnemen via de aankoop van MBCP's aandeel van 49%. Deze transactie is in lijn met de doelstellingen van Ageas om meer te focussen op de Niet-leven-activiteiten tegen 2015.

Details van de transactie
Ageas zal MBCP 122,5 miljoen euro betalen om het resterende deel van 49% in Médis en Ocidental Seguros (1) te verkrijgen. De transactie voorziet een eenmalige prijsaanpassing na vier jaar in functie van de gerealiseerde commerciële prestaties via het MBCP distributienetwerk tegenover de vooropgestelde.

De transactie is onderworpen aan goedkeuring door de regulerende instanties.

Beide partijen hebben toegezegd 290 miljoen euro te zullen opstromen in de vorm van dividenden en kapitaalvermindering en het solvabiliteitsniveau van Millenniumbcp Ageas boven de 200% te houden. De operatie zal naar verwachting bijkomende cash genereren voor Ageas.

MBCP herbevestigt dat zij zich volledig zal blijven inzetten voor de levering van Leven- en Niet-leven-producten op exclusieve basis via de bedrijven die het huidige Millenniumbcp Ageas vormen (Ocidental Vida, Pensõesgere, Ocidental Seguros en Médis) (2). De distributieovereenkomsten voor zowel Leven als Niet-leven blijven behouden tot eind 2029.

In 2013 noteerde de activiteit Niet-leven een bruto premie-inkomen van 251 miljoen euro, waarbinnen de particuliere ziektekostenverzekeraar Médis de grootste activiteit vertegenwoordigde. De Niet-leven-activiteiten rapporteerden een winst van 12 miljoen euro op 100%-basis. Het vermogen van de aandeelhouders in Niet-leven bedroeg 116 miljoen euro op 100%-basis, inclusief 20 miljoen euro goodwill volgens de Ageas boekhouding en vanaf 31 december 2013.

In zijn commentaar op de transactie zei Bart De Smet, CEO van Ageas: "Deze transactie biedt Ageas een aantal voordelen. Ten eerste sluit deze naadloos aan op zowel onze Visie 2015-plannen als onze ambitie om de aanwezigheid van de Groep binnen Niet-leven te vergroten. Doordat we hogere nettowinstniveaus hebben vastgehouden en door actief kapitaalbeheer neemt Ageas bovendien de volgende stap om haar doelstelling van 11% ROE op verzekeringen in 2015 te verwezenlijken. Portugal is een markt die we goed kennen en die nog wordt gekenmerkt door lage penetratiegraad. Door onze ervaring in zeer lage gecombineerde ratio's geloven wij dat deze markt beloftevol is voor onze Groep. MBCP blijft een belangrijke distributiepartner voor onze Leven- en Niet-leven-activiteiten. Tegelijkertijd geeft het ons de kans om ons distributiebereik voor Niet-Leven buiten de huidige kanalen uit te breiden."

Achtergrond van de samenwerking in Portugal
De samenwerking tussen Ageas en MBCP in de Portugese verzekeringsmarkt begon in 2005, toen Ageas een aandeel van 51% in Millenniumbcp Ageas, MBCP's joint venture in bankverzekeringen, aankocht. In de jaren die volgden heeft het partnership zich verder ontwikkeld en leverde Millenniumbcp Ageas goede resultaten, zelfs in moeilijke economische omstandigheden.

Positionering van Millenniumbcp Ageas
De activiteiten Leven en Pensioenfondsen zijn marktleiders in Portugal; op basis van bruto premie-inkomen is Ocidental Vida de op twee na grootste levensverzekeraar in Portugal (en nummer 1 op basis van technische passiva); het pensioenfondsbedrijf Pensõesgere is de marktleider. Binnen de ziektekostenverzekeringen heeft Médis zich ontwikkeld tot de op één na grootste leverancier van ziektekostenverzekeringen, met een zeer sterk merk en een concept op basis van het aanbieden van geleide zorgdiensten. Het Niet-Leven-bedrijf Ocidental Seguros staat op nummer 8 met een marktaandeel van 5% en biedt dus een platform voor verdere groei op de Portugese Niet-Leven-markt. Vorig jaar groeiden de Niet-Leven-activiteiten met meer dan 4% terwijl de markt in volume afnam. Deze contracyclische groei voor het derde jaar op rij werd bereikt onder zeer competitieve omstandigheden, zonder dat de operationele marges hieronder leden. De gecombineerde ratio is de laatste jaren constant rond de 90 gebleven en demonstreert hiermee de capaciteit voor verdere winstgevende groei.

Ageas is een internationale verzekeringsgroep met 190 jaar vakkennis en ervaring. Ageas behoort tot de 20 grootste verzekeraars van Europa en richt zich op Europa en Azië, de twee werelddelen die samen het grootste deel van de wereldwijde verzekeringsmarkt uitmaken. De verzekeringsactiviteiten zijn verdeeld over vier segmenten: België, het Verenigd Koninkrijk, Continentaal Europa en Azië. De activiteiten werken zowel met volledig eigen dochtermaatschappijen als met partnerships met sterke financiële instellingen en belangrijke distributeurs in de hele wereld. Ageas onderhoudt stevige partnerships in België, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Italië, Portugal, Turkije, China, Maleisië, India en Thailand, en heeft dochtermaatschappijen in Frankrijk, Hongkong en het Verenigd Koninkrijk. In België is Ageas via AG Insurance marktleider in individuele levensverzekeringen en employee benefits, en een topspeler in niet-leven. In het Verenigd Koninkrijk neemt Ageas de tweede plaats in voor autoverzekeringen en heeft zij een sterke positie in de groeiende markt van 50-plussers. Ageas telt meer dan 13.000 medewerkers in de geconsolideerde entiteiten en meer dan 30.000 in de niet-geconsolideerde partnerships en bereikt een jaarlijks premie-inkomen van meer dan 23 miljard euro.







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL