Meerderheid beursgenoteerde ondernemingen rapporteert over man/vrouw verhoudingen; diversiteit wint aan belang

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/01/2014 12:53
Amsterdam, 29 januari 2014 – Nu de eerste jaarverslagen verschijnen die rapporteren over het jaar waarin de Wet Bestuur en Toezicht van kracht werd, heeft communicatieadviesbureau Citigate First Financial onderzocht in hoeverre genderdiversiteit al een rol speelde in de jaarverslaggeving vóór invoering van de wet. Alhoewel vaak wordt gefocust op het ontbreken van concrete doelstellingen, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat het onderwerp al hoog op de agenda stond bij beursgenoteerd Nederland. Dit wordt vooral duidelijk door het aantal ontplooide initiatieven ter bevordering van een evenwichtige man/vrouw samenstelling.

Een toenemend aantal ondernemingen heeft speciale diversiteitprogramma’s en diversity councils opgericht. Ook worden er steeds meer vrouwennetwerken opgericht, zoals het Women@ArcelorMittal en het Women@UR netwerk van Unibail Rodamco. Overige nieuwe initiatieven worden steeds vaker uitvoerig beschreven in de jaarverslaggeving. Nieuwkomer Gemalto rapporteerde bijvoorbeeld over diverse lunch conferenties in het kader van International Women’s Day. ArcelorMittalinitieerde16 focusgroepenin acht verschillende landen om de meningen en standpunten van meer dan 600 vrouwelijke werknemers binnen de organisatie in kaart te brengen en rapporteerde hierover uitgebreid.

Alhoewel niet onderzocht is in hoeverre de rapportage over genderdiversiteit overeenkomt met de mate van aandacht die het onderwerp intern krijgt, zou hieruit afgeleid kunnen worden dat het onderwerp daadwerkelijk hoog op de agenda staat en ondernemingen steeds vaker het belang zien van genderdiversiteit binnen de organisatie. Een aantal cijfers:

· Een groot aantal ondernemingen vermeldt in de jaarverslaggeving cijfers inzake sekseverhoudingen binnen de organisatie. Dit geldt voor 92% van de AEX-bedrijven en 71% van de Midkap-ondernemingen. Beursgenoteerde ondernemingen zijn echter nog steeds terughoudend met het formuleren van concrete doelstellingen.

· Veel ondernemingen vermelden in hun jaarverslag al de Wet Bestuur en Toezicht, die streefcijfers stelt voor een evenwichtige zetelverdeling binnen de RvC en RvB van ten minste 30% mannen en 30% vrouwen, ondanks dat deze nog niet van kracht was in 2012. 60% van de AEX-ondernemingen en 75% van de Midkap-bedrijven maken reeds melding van de wet.

· Van de AEX- en Midkap-ondernemingen geeft respectievelijk 80% en 67% aan of het in 2012 al dan niet aan het wettelijke streefcijfer heeft voldaan. Nu de wet ook daadwerkelijk van kracht is geworden zijn ondernemingen verplichtte rapporteren over een eventuele afwijking van het streefcijfer. Ook dient in het jaarverslag uiteengezet te worden waarom de zetels niet evenwichtig zijn verdeeld, op welke wijze de onderneming een evenwichtige verdeling van de zetels heeft nagestreefd en op welke wijze zij in de toekomst tracht tot een evenwichtige verdeling van de zetels te komen.

“We zien dat genderdiversiteit in toenemende mate gaat leven bij beursgenoteerd Nederland, maar dat de stap naar concrete doelstellingen lastig blijft. Meer transparantie over het beleid in de jaarverslaggeving is nodig, maar het is belangrijk dat het niet alleen blijft bij box ticking. Bij het maken van afspraken over toekomstige verhoudingen en het commitment aan quota, is het van belang oog te houden voor waar het hier écht om gaat: het actief nastreven van een evenwichtige man/vrouw samenstelling binnen ondernemingen, en het doorbreken van standaardpatronen. En dat zien we op dit moment gelukkig gebeuren in het Nederlandse bedrijfsleven,” aldus Uneke Dekkers, Managing Director van Citigate First Financial.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL