VastgoedPRO sluit zich aan bij internationaal netwerk van taxateurs

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 19/11/2013 10:45
. Beroepsvereniging klaar voor nieuwe Europese wetgeving
Lelystad, 19 november 2013 – VastgoedPRO heeft op 16 november 2013 het lidmaatschap van TEGoVA (The European Group of Valuer Associations) toegekend gekregen. Dit gebeurde na een stemming van de huidige TEGoVA-leden afkomstig uit negentien lidstaten van de EU. Het lidmaatschap is voor VastgoedPRO en haar leden van groot belang doordat Europese wetgeving op het gebied van taxeren vanaf 2016 hogere eisen stelt aan taxateurs. Daarnaast worden vanaf januari 2014 de zogenaamde PTA-richtlijnen van kracht. Vanaf dat moment moeten taxaties volgens internationale standaarden worden uitgevoerd. Via het lidmaatschap van TEGoVA en de daaraan verbonden verplichte opleidingseisen kunnen de VastgoedPRO-leden hieraan voldoen.

Het TEGoVA-lidmaatschap van een Nederlandse beroepsorganisatie is op voorhand niet zeker. “Er bestaat weerstand vanuit een aantal landen doordat wij binnen Nederland zowel de taxateur als de makelaar/taxateur kennen. Iets wat met name bij de Angelsaksische landen tot weerstand kan leiden”, stelt Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO. In de meeste landen zijn makelaar en taxateur volledig gescheiden beroepen: men is of het een, of het ander. Internationale taxatierichtlijnen als EVS (European Valuation Standards) eisen ook daadwerkelijk een strikte scheiding tussen deze twee beroepsgroepen. TEGoVA is de opsteller van deze EVS, vandaar dat er niet altijd begrip is voor de Nederlandse werkwijze. Overigens is de onafhankelijkheid van Nederlandse taxateurs gewaarborgd via bijvoorbeeld het lidmaatschap van VastgoedPRO.

Europese wetgeving
In december 2013 wordt de EU Mortgage Credit Directive in stemming gebracht, waarvan de tekst al door het EU-parlement is goedgekeurd en die vanaf 2016 operationeel wordt. Deze nieuwe regelgeving is een onderdeel van de Consumer Protection Act en zal gaan inhouden dat er vanaf 1 januari 2016 voor particulier vastgoed ook volgens IVS/EVS getaxeerd zal moeten worden. Dit zal met name van belang zijn voor de woningtaxateur. “VastgoedPRO zal de komende tijd gaan werken aan een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat de taxerende leden uiteindelijk allemaal voldoen aan de vereiste regelgeving“, zegt Van de Bijl. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat de leden per 1 januari 2014 taxeren volgens de PTA-richtlijnen. Deze richtlijnen komen voort uit een overleg tussen accountants en taxateurs en kunnen gezien worden als de voorbode van de Europese wetgeving.

Over VastgoedPRO
VastgoedPRO is de Nederlandse beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, zoals makelaars en taxateurs, en heeft ruim achthonderd aangesloten leden. VastgoedPRO richt zich als beroepsvereniging vooral op het vakgebied van de makelaar en de taxateur. De focus van de vereniging ligt op kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en het faciliteren van de leden bij hun beroep als makelaar en/of taxateur. De leden bedienen klanten in de particuliere (woning)markt, alsook in de zakelijke markt voor bedrijfsmatig en agrarisch vastgoed.






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL