IT als aanjager van innovatie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/10/2013 15:19
In de oude wereld ziet men it eigenlijk puur als bedrijfsmiddel om de business te ondersteunen en is innovatie business driven. Volgens McKinsey staan we echter aan de vooravond van een omslag in denken waarbij we it meer en meer gaan beschouwen als strategisch instrument om direct vernieuwing te ondersteunen en te stimuleren.

Een mogelijk obstakel hierbij is dat ceo’s het potentieel van it niet op waarde weten te schatten, doordat zij onvoldoende begrip hebben van hoe het it-landschap van de organisatie in elkaar steekt. Als ceo’s meer kennis zouden hebben van de soorten applicaties en hun karakteristieken, zullen zij eerder inzien hoe it kan helpen de organisatie te innoveren en nieuwe business-kansen te creëren. Een goed handvat om de it-omgeving in kaart te brengen biedt de Pace Layered Application Strategy van Gartner. Hierin worden drie applicatielagen onderscheiden; de commodity-laag, de differentiatielaag en de innovatielaag.

De commodity-laag
De commodity-laag omvat applicaties en systemen die stabiele bedrijfsprocessen ondersteunen die in elke organisatie aanwezig zijn, maar die verder geen onderscheidende waarde hebben. Dit soort systemen is doorgaans groot, complex en zeer robuust en wordt niet zo vaak gewijzigd - meestal één keer per jaar. Het doorvoeren van veranderingen is bij dit soort systemen een kostbare aangelegenheid. Voorbeelden van commodity-systemen zijn de salarisadministratie, boekhoudsystemen en standaard erp-systemen.

De differentiatielaag
De differentiatielaag bestaat uit applicaties die processen ondersteunen waarmee een bedrijf zich van de concurrentie onderscheidt. Als bedrijven zich verder ontwikkelen en zij hun bedrijfsprocessen optimaliseren, moeten de applicaties die deze processen ondersteunen worden bijgewerkt. Dit gebeurt over het algemeen eenmaal per kwartaal, maar soms ook veel frequenter. Het feit dat applicaties in deze laag vaak bedrijfskritisch zijn, maakt het ingewikkeld ze aan te passen. Systemen uit de differentiatielaag zijn orderbeheer, klantenservice of hr-management.

De innovatielaag
In de innovatielaag zitten de applicaties die nieuwe businesskansen ondersteunen en in de hand werken. Hier worden nieuwe ideeën in een systeem gevat en getest in de praktijk. Het is belangrijk dat dit soort applicaties snel en eenvoudig kunnen worden aangepast. In deze laag ontwikkelen bedrijven mobiele en sociale apps, applicaties voor een nieuwe marktbenadering, nieuwe omzetkanalen, nieuwe producten of betere toegang tot de markt. Veel van deze applicaties vinden hun oorsprong in een Excel-sheet, een Access-database of zelfs een e-mail, om op een later moment bij bewezen succes uitgebouwd en opgeschaald te worden tot een volwaardig bedrijfssysteem. Ze zullen dan opgenomen worden in de innovatielaag.

Snel ontwikkelen
De innovatiekracht van een organisatie en het vermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden hangt sterk samen met de wijze waarop binnen de innovatielaag nieuwe applicaties en nieuwe systemen worden ontwikkeld. Allereerst is het belangrijk dat dit snel gebeurt. Door in korte tijd werkende software op te leveren, kan de business een kortere time-to-market realiseren. Dat is cruciaal als het gaat om het vermogen te vernieuwen. De innovatiekracht van it hangt tevens samen met een grote betrokkenheid van de business en gebruikers in het ontwikkeltraject.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien tegenstrijdig, maar deze betrokkenheid is onontbeerlijk om geen applicaties en systemen te krijgen die los van de werkelijkheid staan. De mensen van de business en de gebruikers staan met hun voeten in de modder en weten daardoor het beste wat er speelt en wat nodig is.

Een derde belangrijk aspect van de manier waarop systemen worden ontwikkeld, is dat ze zodanig worden ontworpen dat ze in de toekomst gemakkelijk en kosteneffectief zijn aan te passen. Innovatie impliceert immers verandering. Snelheid, een grote betrokkenheid van gebruikers en ruimte voor verandering zijn allemaal ontwikkelaspecten die worden ondersteund door moderne ontwikkelplatformen. Het is daarom niet zo vreemd dat dergelijke platformen voor het ontwikkelen en beheren van web- en mobiele applicaties enorm populair zijn en door steeds meer organisaties worden omarmd.

Wanneer een ceo de waarde inziet van de innovatielaag en de it-afdeling daar op een goede manier handen en voeten aan kan geven door het gebruik van een modern ontwikkelplatform, wordt een stevig fundament gelegd voor een toekomstvaste organisatie.
door Ruud Hochstenbach

Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/development/4906883/1277180/it-als-aanjager-van-innovatie.html#ixzz2j1hTmuhF




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL