Premie op fysiek goud blijft hoog in India

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/10/2013 09:47
De premie op fysiek goud blijft op recordhoogte in India, zo schrijft Reuters. Voor iedere troy ounce betaalt men momenteel $120 extra bovenop de normale goudprijs. De explosieve stijging van de premie is het gevolg van een schaars aanbod en een sterk toegenomen vraag door het festivalseizoen.

Gedurende het vierde kwartaal kopen Indiërs veel goud, een traditie die hoort bij het festivalseizoen dat nu begonnen is. Normaal gesproken importeert India het edelmetaal om aan de binnenlandse vraag te voldoen, maar door importbeperkende maatregelen is het nieuwe aanbod bijna opgedroogd.

Importquotum
De bron van de problemen is het importquotum dat afgelopen zomer werd ingevoerd in India. De Indiase centrale bank vereist dat goudhandelaren tenminste 20% van hun goudimport weer exporteren naar het buitenland. Om aan die eis te kunnen voldoen leveren goudhandelaren eerst goud uit aan de juweliers die produceren voor de buitenlandse markt. Pas als het quotum gehaald is komt er meer goud beschikbaar voor de binnenlandse markt.

Het gevolg is een acute schaarste aan fysiek goud, dat een prijsopdrijvend effect heeft op de goudmarkt. De werkelijke goudprijs die men in India betaalt voor een troy ounce goud liggen daardoor $120 boven de marktprijs van goud op de internationale goudmarkt.

“De vraag naar goud is de afgelopen week weer toegenomen, maar er is slechts een beperkte voorraad beschikbaar voor het festivalseizoen”, zo verklaarde Bachraj Bamalwa van de All India Gems and Jewellery Trade Federation.

Goud kopen
Op 1 november viert India het Dhanteras festival. Daarbij wordt traditioneel veel goud cadeau gegeven aan familie en vrienden. Indiërs hebben een sterke goudtraditie en zien het kopen van goud als een vorm van sparen. Zoals wij in het Westen geld op een spaarrekening zetten, zo zetten Indiërs hun besparingen om van roepies naar fysiek goud.

reactie XEA.nl
De premie op fysiek edelemtaalen zullen nog meer gaan oplopen, dat hoorden wij uit ons netwerk.
De prijs van het PAPIEREN edlemtaal wordt algemeen gebruikt en daar moeten (lees lijden) de MIJNBOUWERS 't meedoen. De prijs om quit te spelen ligt op ca. $1.300 en daardoor hebben de koersen van de Mijn bouwers vrijwel allen een "veer" moeten laten en daar liggen nu ook weer kansen als de brief van Eric Sprott z'n uitwerking krijgt. Die schrijft dat het ZO niet langer door kan gaan met de werkelijkheid te "verbloemen"!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL