Goud is gewoon geld

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/07/2013 17:45
Geschreven door Tom Lassing
Het komt voor velen toch als een schok, maar goud is geld en niet veel meer dan dat... behalve dan dat het 'echt' geld is, maar daar hebben we vandaag de dag niet zoveel aan.
Het is geld en net als alle andere munten is er een wisselkoers. Die wisselkoers wordt ook net als alle andere munten gemanipuleerd.
Of dacht u dat de Yen en de Australische dollar puur toevallig recent enorm veel minder waard zijn geworden?
Ook goud is onderdeel van de grote valuta-oorlog die nu gaande is.
Japan en Australiƫ willen graag een veel zwakkere nationale munt zodat ze hun waren goedkoop in het buitenland kunnen uitzetten. Ook stimuleert het de bevolking om lokaal te kopen omdat buitenlandse spullen veel duurder worden. Politici hopen daarmee de lokale economie te steunen. Het is echter een korte termijn winst, want met de dalende waarde van de munt verdwijnt ook het spaartegoed van de bevolking als sneeuw voor de zon. Immers wordt de munt minder en minder waard. De bevolking is minder geneigd te sparen en men heeft steeds minder buffer om klappen op te vangen.
Waarom wil iemand dan goud omlaag hebben?
Vooral voor de dollar is het zo dat het in de huidige realiteit de laatste munt is die nog zal staan. Immers is het momenteel de wereldmunt. Als echter goud een beter alternatief is, dan kan de dollar het schudden. Voor Amerika is het dus van groot belang dat men niet kan vluchten in echt geld, namelijk het goud.
Men doet er dus alles aan om dat te voorkomen. Als er dus nieuws komt wat de dollar kan verzwakken, dan komt er tegelijk ook actie om goud te verzwakken.
Dat lukt, zolang het lukt... Helaas weten we echter niet hoe lang het nog lukt.
Dat is overigens niet anders dan bij andere interventies. Soms lukt het, soms niet. Als het eenmaal niet meer lukt, dan heeft de Centrale Bank een probleem.
Bij goud lukte het tussen 2000 en 2011 niet echt meer om een vuist te maken. Het enige wat wel lukte was dat de stijging van goud vrij geleidelijk ging. Na september 2011 kreeg men weer meer vat op de goudprijs.
Er komt ook wel weer een moment dat ze het weer gaan verliezen. Misschien geleidelijk, misschien met een enorme schok.
Maar het feit blijft staan dat goud ook gewoon geld is... Misschien geen munt, maar wel geld.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL