COLRUYT GROUP bericht.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 27/06/2013 13:16
COLRUYT GROUP
Geconsolideerde jaarlijkse informatie – 2012/13
Gestage groei in omzet en marktaandeel en algemene kostenevolutie onder controle.
Kerncijfers
in miljoen EUR) 2012/13 2011/12 Evolutie
Omzet 8.311,6 7.847,6 5,9%
Bedrijfscashflow (EBITDA) 699,8 681,4 2,7%
% omzet 8,4% 8,7%
Bedrijfsresultaat (EBIT) 515,1 485,2 6,2%
% omzet 6,2% 6,2%
Winst vóór belastingen 502,5 488,8 2,8%
% omzet 6,0% 6,2%
Winst van het boekjaar (aandeel van de groep) 353,7 342,9 3,1%
% omzet 4,3% 4,4%
Winst per aandeel – gewoon en verwaterd
(aandeel van de groep) in EUR (1) 2,26 2,18 3,9%
Voorgesteld bruto dividend per aandeel in EUR 1,00 0,95 5,3%
(1) Het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen is 156.217.581 voor de huidige verslagperiode en 157.391.224 voor de
vergelijkende verslagperiode.

Beheersverslag (krachtlijnen)
Voornaamste elementen die onze kerncijfers in de afgelopen verslagperiode hebben beïnvloed :
• Omzetgroei van 5,9% in een sterk concurrentiële omgeving (omzetgroei van 6,2% op vergelijkbare basis met vorig jaar). Met onze laagsteprijzenstrategie en bijkomende kortingacties komen we tegemoet aan de dalende koopkracht van de consument wat zich reflecteert in een verdere stijging van het marktaandeel in detailhandel;
• Onzeker economisch klimaat en aanhoudend zwak consumentenvertrouwen in de eurozone maakt de klant nog prijsbewuster. Colruyt Group wil op dit veranderend aankoopgedrag inspelen door een ruim en kwalitatief aanbod huismerken aan te bieden, naast zijn breed assortiment nationale merken;
• Stabilisatie van de brutomarge na een mindere eerste jaarhelft;
• Niettegenstaande verdere kosteninflatie bleef onze algemene kostenevolutie onder controle;
• Foodretail Frankrijk: in een stagnerende retailmarkt met felle prijscompetitie blijven we verder investeren in onze laagste prijspositie en winkelexpansie, wat resulteert in een gestageomzetstijging maar voorlopig nog niet in een positieve winstbijdrage;
• Netto financieel resultaat geïmpacteerd door een impairmentlast van EUR 15,3 miljoen met betrekking tot de participatie van Colruyt Group in IKI (retailsupermarkt in de Baltische staten);
• Toename van netto geldmiddelen en kasequivalenten tot EUR 503,9 miljoen, voornamelijk door lagere inkoop eigen aandelen en verdere optimalisatie van het werkkapitaal;
• De groep telde op het einde van deze verslagperiode 24.287 werknemers uitgedrukt in voltijdse equivalenten (25.775 personen). Dit is een stijging met 3,1% tegenover dezelfde periode vorig jaar.
A. Bespreking winst - en verliesrekening
Tijdens het boekjaar 2012/13 zag Colruyt Group zijn geconsolideerde omzet stijgen met 5,9% van EUR 7.847,6miljoen naar EUR 8.311,6 miljoen. Op vergelijkbare basis bedroeg de omzetstijging 6,2%. Het verschil wordt voornamelijk verklaard door de bedrijfsdesinvestering van Intrion op 1 april 2012.
Gegeven het moeilijk economisch klimaat zorgde een blijvende focus op de positionering van elke activiteit van de groep voor een verdere stijging van het marktaandeel. Nieuwe winkelopeningen en promotionele ondersteuningen zorgden voor duurzame verkoopresultaten binnen de verschillende activiteiten.
De brutowinst van de groep steeg met 4,9% naar EUR 2.106,3 miljoen komende van EUR 2.008,6 miljoen wat overeenstemt met een brutowinstmarge van 25,3% tegenover 25,6% vorig boekjaar. Detailhandel slaagde erin zijn brutowinstmarge stabiel te houden en dit in een blijvend promotioneel en onzeker economisch klimaat. De groep ondervond wel invloed van het slechts gedeeltelijk kunnen doorrekenen van de verhoogde aankoopprijzen alsook van het wijzigend consumptiepatroon naar goedkopere producten. Daarnaast ondervonden foodservice en de DATS 24 activiteiten het afgelopen boekjaar druk op de marges voornamelijk door de toegenomen concurrentiedruk. Dit alles resulteerde in een daling in brutowinst-marge met 25 basispunten.
In vergelijking met vorig boekjaar is de bedrijfscashflow (EBITDA) gestegen met 2,7% tot EUR 699,8 miljoen. Dit is een gevolg van de verdere groei van onze omzet waarbij we er in geslaagd zijn de kostengroei onder controle te houden.
Tijdens deze verslagperiode daalden de afschrijvingen en waardeverminderingen tot 2,2% van de omzet. Deze daling is in de eerste plaats het gevolg van de éénmalige impairmentlast op W-Cycle (EUR 18,3 miljoen) die in vorig boekjaar 2011/12 werd geboekt. De recurrente afschrijvingen stegen met 3,78% door de verdere investeringsaangroei.
Het bedrijfsresultaat (EBIT) van de groep steeg met 6,2% naar EUR 515,1 miljoen waarbij de EBIT-marge (6,2%) in lijn blijft met deze van vorig boekjaar. Hoewel de groep ook dit boekjaar terug de impact van de kosteninflatie ondervond, bleven de loonkosten en de kosten van diensten en diverse goederen uitgedrukt als percentage op de omzet in lijn met vorig boekjaar.
Het netto financieel resultaat per 31 maart 2013 bevatte een impairmentlast van EUR 15,3 miljoen met betrekking tot de participatie van Colruyt Group in IKI (retailsupermarkt in de Baltische staten). Hierdoor werd het netto financieel resultaat van de groep negatief ten belope van EUR -13,1 miljoen.
De belastingen op het resultaat waren in lijn met vorig boekjaar (effectieve belastingsvoet van 29,7%) maar stegen nominaal met EUR 3 miljoen.
De winst van de periode (aandeel van de groep) steeg met 3,1% tot EUR 353,7 miljoen.
De nettowinst per aandeel (EPS) verhoogde met 3,9% van EUR 2,18 naar EUR 2,26.
Op de gewone algemene vergadering van 25 september 2013 zal een bruto dividend worden voorgesteld van EUR 1,00 per aandeel tegenover EUR 0,95 vorig boekjaar; dit vertegenwoordigt een stijging van 5,3%.
B. Bespreking winst- en verliesrekening per segment

I. DETAILHANDEL (RETAIL)
Het segment van de detailhandel vertegenwoordigde 75,9% van de geconsolideerde omzet en realiseerde een omzetstijging van 5,2% tot EUR 6.309,4 miljoen.
Aan het einde van dit boekjaar bestond dit segment van de winkels in eigen beheer in België en Luxemburg uit 230 Colruyt-winkels, 88 OKay-winkels (inclusief OKay Compact) en 8 Bio-Planets voor wat de food activiteiten betreft en 51 winkels voor de non-food activiteit DreamLand en DreamBaby (waarvan 2 in Frankrijk). In Frankrijk bestaan de food retailactiviteiten tot op heden uit 62 winkels.
De Colruyt-winkels realiseerden een omzetstijging van 5,2%. Tijdens het boekjaar 2012/13 bedroeg de omzet van de Colruyt winkels EUR 5.232,3 miljoen, versus EUR 4.973,2 miljoen vorig boekjaar. Aan de basis van deze groei lagen een uitbreiding van het winkelpark, een stijging van het klantenbestand met een verhoogde frequentie van de winkelbezoeken en de succesvolle promotionele acties.
Dankzij bovenvermelde elementen steeg het marktaandeel van de Colruyt-winkels over de verslagperiode tot 25,94% of een stijging met 58 basispunten tegenover de vorige verslagperiode.
Waar in de eerste helft van het boekjaar de stijgende tarieven van onze leveranciers slechts vertraagd konden worden doorgerekend in de verkoopprijzen, verbeterde deze trend geleidelijk in de tweede jaarhelft.

De OKay en Bio-Planet formules blijven sterk presteren door nieuwe winkelopeningen en sterke instroom van nieuwe klanten resulterend in een omzetgroei van 11,0% tot EUR 530,8 miljoen.
Foodretail Frankrijk realiseerde een omzetgroei van 16,6% tot EUR 226,3 miljoen. In een stagnerende retailmarkt met felle prijscompetitie weet de Franse consument ons concept van laagste prijzen te appreciëren. Door blijvend te investeren in prijspositionering en winkelexpansie wil de groep zijn geïntegreerde winkelactiviteiten in Frankrijk succesvol uitbouwen. Op groepsniveau resulteren deze activiteiten vooralsnog niet in een positieve winstbijdrage.
De omzet van onze gespecialiseerde non-food detailhandel DreamLand en DreamBaby in België en Frankrijk steeg met 2,8% tot EUR 241,4 miljoen. Slechte weersomstandigheden beïnvloedden de verkoop van buitenspeelgoed en andere gerelateerde seizoensartikelen. De omzetgroei is te verklaren door de opening van 3 nieuwe DreamLand winkels en 2 nieuwe DreamBaby winkels.

II. GROOTHANDEL & FOODSERVICE
Het segment van de groothandel en foodservice vertegenwoordigde 16,6% van de geconsolideerde omzet en realiseerde een omzetstijging van 6,9% tot EUR 1.380,1 miljoen.
Het groothandelssegment, dat naast de Spar Retail activiteiten ook onze leveringen aan zelfstandigen in België en Frankrijk omvat, boekte een omzetgroei van 9,8%. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 3,7% omdat sinds begin dit boekjaar de eigen Spar en Franse Coccinelle winkels toegewezen zijn aan dit segment. De groei is hoofdzakelijk toe te schrijven aan Spar Retail dat het resultaat is van de nauwe samenwerking en betrokkenheid van onze zelfstandige ondernemers wiens rentabiliteit bij de beste in de markt hoort. Dankzij het aanbieden van concurrentiële prijzen weet deze winkelformule een gestage groei van de omzet per m² te realiseren.
In een stagnerende markt deed onze foodservice het beter dan verwacht en kon het een positieve verkoopsevolutie van 4,2% voorleggen. De sociale restauratie kon andermaal behoorlijke verkoopresultaten optekenen daar waar de klassieke commerciële restauratie zwaar onder druk stond. Een doorgedreven dienstverlening in een complexe out-of-home markt, het verder optimaliseren van de logistieke activiteiten en de nieuwe online bestelmogelijkheden zijn de speerpunten waarmee we ons verder succesvol willen positioneren in deze markt.

III. OVERIGE ACTIVITEITEN
Het segment van de overige activiteiten vertegenwoordigde 9,0% van de geconsolideerde omzet en steeg met9,4% ten opzichte van vorig boekjaar.
De overige activiteiten zijn sterk beïnvloed door de brandstofstations DATS 24 in België en in Frankrijk waar de omzet steeg met 14,6% tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Deze stijging is toe te schrijven aan de volumegroei met 8% ten opzichte van vorig boekjaar. Over deze verslagperiode werden in België 4 en in Frankrijk 5 nieuwe stations geopend.
De engineering activiteit draagt door de bedrijfsdesinvestering van Intrion per 1 april 2012 niet langer bij tot de groepsresultaten.

C. Kasstroom- en balansanalyse
De netto boekwaarde van materiële en immateriële vaste activa van de groep bleef tijdens het afgelopen boekjaar stabiel en bedroeg op balansdatum EUR 1.586,7 miljoen. De groep heeft tijdens deze verslagperiode zijn investeringsprogramma verdergezet ten belope van EUR 248,5 miljoen (ten opzichte van EUR 298,2 miljoen vorig boekjaar).

Tijdens het boekjaar 2012/13 werden 92.762 eigen aandelen ingekocht voor een totaalbedrag van EUR 2,7 miljoen (ten opzichte van EUR 82,6 miljoen vorig boekjaar). De Raad van Bestuur besliste tevens om op 21 december2012 in totaal 4 miljoen aandelen te vernietigen. Op 31 maart 2013 heeft de vennootschap 8.350.868 eigen aandelen in bezit of 5,07% van het totaal aantal uitgegeven aandelen.
Op het einde van deze verslagperiode resulteerden hogervermelde elementen, samen met een verdere optimalisatie van het werkkapitaal, in netto geldmiddelen en kasequivalenten ten bedrage van EUR 503,9 miljoen tegenover EUR 307,6 miljoen voor dezelfde verslagperiode vorig jaar.

D. Vooruitzichten
Door de algemene economische crisis en een blijvend zwak consumentenklimaat dient ook de komende verslagperiode zich aan als uitdagend. Colruyt Group zal zijn algemene kostengroei onder controle houden en via zijn consistente prijsstrategieën tegemoet blijven komen aan de dalende koopkracht van de consument.
Ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 25 september 2013 zal Colruyt Group een vooruitzicht geven over het boekjaar 2013/2014.

E. Financiële kalender
- Informatievergadering voor de financiële analisten 26/06/2013 (14:00h)
- Publicatie omzetcijfers eerste kwartaal 2013/14 31/07/2013 (17:45h)
- Algemene Vergadering van de aandeelhouders 2012/13 25/09/2013 (16:00h)



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL