Hoe konden ze dat niet zien aankomen?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 18/06/2013 17:18
Gepubliceerd op maandag 17 juni 2013 08:25 Geschreven door Tom Lassing
Ooit zullen we (of 'ze') terugkijken en ons afvragen waarom we vandaag niet konden zien aankomen wat ons ergens in de toekomst gaat overkomen.
Ik vrees echter dat we het al wel kunnen zien aankomen, maar dat de wil er niet is om het probleem aan te pakken.
Dat probleem is de enorme berg schuld die we samen, via de overheid, hebben opgebouwd.
Die schuld is nu zo hoog, dat er geen oplossingen meer zijn...
Behalve één...
Die ene oplossing kan nu nog nét!
Als de overheden in Europa ons allemaal voor de helft van ons vermogen scheren, inclusief de pensioenpot, dan ziet de staatsschuld situatie er ineens heel anders uit.
Maar ZELFS een dergelijke diefstal zou slechts uitstel van executie zijn. Het probleem is namelijk dat de schulden die de overheid aangaat structureel niet rendabel zijn.
Ze pakken de schulden niet op om er rendabele zaken mee op te zetten. Bijvoorbeeld een schuld waarmee je een rendabele spoorlijn opzet. De kosten van de lening moeten worden opgebracht door de rendementen op de spoorlijn. Het liefst moet de spoorlijn zelfs iets meer opleveren, zodat de schuld ermee afgelost kan worden.
Echter, zo werkt de overheid al jaren niet meer.
De overheid is een soort Sinterklaas geworden en ieder gek plan was goed voor het nodige geld. De Betuwelijn bijvoorbeeld. Belachelijk dat die er gekomen is. Een prestige project en doorgezet ondanks dat duidelijk was dat de lijn in Duitsland dood zou lopen. Als je als overheid op die manier schulden maakt, dan gaat het snel heel erg mis.
De overheid werd na de jaren zestig heel erg belangrijk in de economie en ze trok steeds meer van de economie naar haar toe. Ik was vorige week in Duitsland. Mooie wegen daar, maar ze kunnen niet tippen aan de Nederlandse wegen. Die kosten dan ook wat, maar de overheid heeft geld zat... Er zit bij de overheid als het ware geen rem op.
Een schoolverlater is ambtenaar geworden en na een paar jaar is deze ambtenaar ineens verantwoordelijk voor honderden miljoenen... Maar qua kennis over de commerciële sector weet die ambtenaar niets. Met huid en haar wordt deze opgegeten door de commerciële jongens, die iedere prijs kunnen vragen.
Hoe konden we niet zien aankomen dat dit verkeerd zou gaan?
We zien dat aankomen, maar het duurt zo lang voor het mis gaat. Die dame die haar Betuwelijn als minister van Verkeer en Waterstaat zo nodig moest hebben, is met pensioen als we eindelijk tot de conclusie komen dat het een stomme zet was. De ambtenaar die voor 150 miljoen euro per kilometer een snelweg liet aanleggen is al drie overheidsbanen verder voor duidelijk wordt dat hij in feite incompetent was.
Door dit soort fouten is de oerheidsschuld uit de hand gelopen.
Komt er een bankholiday waarbij we geschoren gaan worden zodat het probleem van de overheid weer even over is?
Als die er komt, dan zeggen we achteraf dat we dat hadden kunnen zien aankomen. Weet u immers een andere oplossing? Wie heeft nog het geld dat de overheid de markt schuldig is?
Wij en onze pensioenfondsen hebben dat geld. De kans dat we van ons geld afscheid moeten nemen, neemt iedere dag toe.
Een andere oplossing is alle bezit van particulieren nationaliseren. Ook dan is de overheid weer rijk. De communistische heilstaat der Nederlanden en België... Overigens acht ik de kans daartoe groter in België dan in Nederland, maar je weet het niet.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL