India importeerde in mei 162 ton goud

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 05/06/2013 08:25
India heeft de afgelopen maand ongeveer 162 ton goud gekocht geïmporteerd, zo maakte een woordvoerder van het Indiase ministerie van Financiën bekend. Dat was niet alleen meer dan vorig jaar, maar ook veel meer dan waar men op gerekend had. In april werd er ook al meer goud verkocht dan normaal, omdat koopjesjagers profiteerden van de lagere goudprijs. Het ministerie van Financiën schat de import van goud in de maand april op 142,5 ton, een stijging van 138% ten opzichte van dezelfde maand in 2012.

De import van goud staat in India bijna gelijk aan de binnenlandse vraag. Dat komt omdat India zelf vrijwel geen goud uit de grond haalt. Nieuw aanbod moet dus vanuit het buitenland komen. Het gaat daarbij om enorme hoeveelheden, want eerder dit jaar maakte de World Gold Council (WGC) nog de inschatting dat India dit jaar 865 tot 960 ton goud zal kopen.

615 ton goud
De WGC schat dat de Indiase import van goud over de eerste helft van dit jaar op ongeveer 615 ton. Dat betekent dat de vraag naar goud deze maand al zakt naar 80 ton, wat in historisch perspectief een meer normaal niveau is. De WGC verwacht voor de tweede helft van dit jaar hetzelfde volume als vorig jaar, namelijk 485 ton. Als dat gehaald wordt zet India een nieuw record neer voor wat betreft de totale vraag naar goud.

De Indiase regering is niet te spreken over de kooplust van haar eigen bevolking. Door de import van het gele metaal ontstaat er een tekort op de betalingsbalans, waardoor de waarde van de munt verder onder druk komt te staan. In mei verloor de munt 4,8% van haar waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Reuters schrijft dat India in een kwetsbare positie kan komen als de Federal Reserve haar stimuleringsprogramma terugdraait, omdat het aanbod van dollars dan snel kan opdrogen. India blijft erg afhankelijk van het buitenland voor de import van kostbaarheden als olie en goud.

Hogere importheffing?
In januari verhoogde India de importheffing op goud naar 6%, met als doel de vraag naar goud af te remmen. De maatregel heeft weinig effect gehad, want de vraag naar goud was in het eerste kwartaal van dit jaar maar heel iets lager dan vorig jaar. Werd er in de eerste drie maanden van dit jaar nog 215 ton goud ingevoerd, in diezelfde periode van vorig jaar was het totaal 228 ton.

De regering is terughoudend met een nieuwe verhoging van de importheffing, omdat het smokkel van goud in de hand kan werken. Volgens Chidambaram, de Indiase Minister van Financiën, kan de regering nog wel overwegen de verkoop van goud door juweliers te beperken. Men overweegt de voorfinanciering van goud aan banden te leggen. Het is de vraag of een dergelijke maatregel zoden aan de dijk zetten, want Indiërs kopen vooral goud omdat de inflatie van de roepie zo hoog is. Onderzoek in opdracht van de World Gold Council wees uit dat veel Indiers rekenen op een stijging van de goudprijs over de komende vijf jaar.

Goudprijs
Op 16 april bereikte de goudprijs een dieptepunt van 25.720 roepies per 10 gram. Afgelopen maandag was de prijs voor 10 gram goud 27.110 roepies.

door Goudstandaard



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL