Weer kritiek Bundesbank op crisisbeleid ECB

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/04/2013 06:56
BERLIJN (AFN) - De Duitse centrale bank, de Bundesbank, uit opnieuw scherpe kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ten aanzien van de eurocrisis. Dat blijkt uit een vertrouwelijk opiniestuk waarop het dagblad Handelsblatt de hand heeft weten te leggen.

Vooral het plan voor steunaankopen van schuldpapier van zwakke eurolanden moet het weer ontgelden. De ECB neemt volgens de Bundesbank te veel risico door doelgericht obligaties met een slechtere kredietwaardigheid te kopen, en brengt bovendien de eigen onafhankelijkheid in gevaar.

De mogelijkheid tot steunaankopen om de rente op staatspapier te drukken, waar tot dusver nog geen enkel euroland gebruik van heeft gemaakt, is aan strenge voorwaarden verbonden. De Bundesbank betwijfelt echter of de ECB daadwerkelijk bij machte is met zo'n programma hervormingen af te dwingen.

Eurozone

Het document is gericht aan het grondwettelijk hof in Karlsruhe, dat zich in juni buigt over Duitse klachten tegen het permanente reddingsfonds voor noodlijdende eurolanden (ESM). Daarbij komt waarschijnlijk ook hetECB-beleid ter sprake. Handelsblatt publiceerde citaten eruit donderdagavond op zijn website.

De Bundesbank waarschuwde al eerder dat de ECB zijn mandaat ver te buiten gaat met zijn hulp aan de zwakkere broeders in de eurozone. De bank stelde ook nu dat het niet de taak is van de ECB om te voorkomen dat landen die het financieel niet kunnen bolwerken, de muntunie verlaten.

Formeel heeft de ECB tot taak de prijsstabiliteit te waarborgen in de landen waar met euro's wordt betaald. De huidige president Mario Draghi meent dat het ruime monetaire beleid dat de centrale bank voert om de crisis te bezweren, daar aan bijdraagt. Met name Duitsland vreest dat het op termijn juist inflatie in de hand werkt.

reactie XEA.nl
Mevr Merkel zal het heel moeilijk krijgen bij de komende verkiezen 2e helft dit jaar.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL