'Nederlanders weten weinig over staatsschuld'

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 23/04/2013 14:34
AMSTERDAM (AFN) - Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) denkt ten onrechte dat de staatsschuld de laatste 5 jaar vooral is opgelopen door steunoperaties aan banken en zwakke eurolanden. Een minder grote groep (43 procent) weet dat in werkelijkheid de optelsom van reguliere begrotingstekorten de belangrijkste oorzaak is van de stijging.

Dat meldde De Nederlandse Bank (DNB) dinsdag op grond van een enquête. Daaruit blijkt ook dat veel Nederlanders de hoogte van de Nederlandse staatsschuld fors onderschatten. Niet meer dan pakweg een op de vijf kon een min of meer accurate inschatting geven. Bijna de helft van de ondervraagden noemde een bedrag onder de 100 miljard euro, terwijl de schuld in werkelijkheid 450 miljard euro bedraagt, aldus DNB.

Sinds het begin van de kredietcrisis is de staatsschuld met ongeveer 190 miljard euro opgelopen. Van die toename werd het leeuwendeel (120 miljard euro) veroorzaakt doordat de reguliere uitgaven van de overheid hoger zijn dan de inkomsten. De bijdrages aan noodleningen voor andere eurolanden en steunoperaties voor banken speelden ook een aanzienlijke rol, maar die is wel stukken kleiner dan vaak wordt aangenomen.

Bezuinigingen
Kennis van de oorzaken van de hoge staatsschuld hangt in hoge mate samen met draagvlak voor bezuinigingen. Van de mensen die denken dat de schuld vooral is opgelopen door financiële steun aan banken of andere landen, vindt bijna de helft (48 procent) het 'niet echt' of 'helemaal niet' belangrijk om aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent te voldoen. Van de respondenten die wel weten dat de oorzaak vooral ligt in de hoogte van de gewone overheidsuitgaven, is dat nog geen kwart (24 procent).

Het onderzoek is in november gehouden. Ruim 2200 mensen vulden de vragenlijst in. Het betreft volgens een woordvoerster van DNB een representatieve steekproef.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL