Edelmetaal in discrediet?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 09/04/2013 08:48
Met de lancering van de permanente QE (opblazen van de geldhoeveelheid) werd het edelmetaal sinds september 2011 met interrupties voortdurend neerwaarts “bijgesteld” resulterend in een “down” van bijna 20% vanaf het hoogtepunt van $1.920. Goed, de stijging ging te snel maar de marktonrust gaf er wel aanleiding toe. De hoogste kwaliteitsaandelen daalden vervolgens gemiddeld met 40% en de juniors zelfs met ruim 60%. Het sentiment heeft zich nu tegen goud en zilver gekeerd in de veronderstelling dat na 6 keer rood op de roulettetafel ook de zevende keer rood moet zijn.

Deze voortdurende bijstellingen zijn geenszins marktgedreven, want zilver en goud zijn niet aan te slepen. Het gaat om het “papieren” edelmetaal dat door de zgn. bullion banks op de futures beurs (COMEX) in New York wordt aangestuurd met soms heftige bewegingen.. De dagelijkse ontwikkelingen zijn te volgen in de Commitment of Traders (COT) rapporten.

Goud en zilver lopen meestal in ‘lock step’ waarbij zilver gezien de dunnere markt makkelijker te bemanipuleren valt. Middels long/short operaties dient de indruk gewekt te worden alsof de koopkracht van het fiatpapier en edelmetaal tenminste gelijke tred houden. Als gevolg daarvan is de populariteit van edelmetaal bij (professionele) beleggers sinds die tijd flink afgenomen en dat geldt nog sterker voor aandelen.

Kijken we naar de ontwikkeling van de goudprijs dan blijkt goud het sinds het jaar 2000 nog altijd beter te hebben gedaan dan andere vermogenscategorieën zoals aandelen. Goud steeg in die periode van $270 per ounce naar $1.600 per ounce of een stijging met bijna 500%. De Dow Jones kwam niet verder dan het aantikken van het hoogste punt van ruim 14.000 punten. Eigenlijk dienen we niet te spreken van een goudprijsstijging maar van een evenredige koopkrachtdaling van het fiatpapier. Daarvan rept echter geen centrale bankier.
Gepost op 9 april 2013 door Robert Broncel

Lees elders meer en zie daar grafieken etc..
http://www.edelmetaal-info.nl/2013/04/edelmetaal-in-discrediet/#more-7176



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL