Silver Institute: Industriële vraag zilver gemiddeld 483 miljoen troy ounce

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 19/03/2013 10:59
Volgens het Silver Institute zal de gemiddelde vraag naar zilver voor industriële toepassingen van 2012 tot en met 2014 ongeveer 483 miljoen troy ounce bedragen. Dat is iets minder dan de helft van de wereldwijde zilverproductie (inclusief recycling). De vraag naar zilver nu 53% groter dan in de periode van 1992 tot en met 2001, toen werd er jaarlijks slechts 313,4 miljoen troy ounce zilver gevraagd voor industriële toepassingen. De rest van het jaarlijkse zilveraanbod (1,04 miljard troy ounce in 2011) wordt verdeeld tussen fotografie, sieraden en beleggingszilver.

Het totale aanbod van zilver is in deze periode ook iets toegenomen, van meer dan 868 miljoen troy ounce in 2002 tot 1,04 miljard troy ounce in 2011. Dat komt enerzijds door een toegenomen mijnproductie en anderzijds doordat er steeds meer zilver gerecycled werd. Het extra aanbod wordt niet alleen opgenomen door de industrie, maar wordt voor een belangrijk gedeelte ook gekocht door beleggers. Sinds 2008 kopen beleggers veel meer zilveren munten van 1 troy ounce, zoals de Amerikaanse Silver Eagle en de Canadese Maple Leaf. Ook in de eerste twee maanden van dit jaar werden deze 1 troy ounce beleggingsmunten goed verkocht.

Daarnaast stappen beleggers enthousiast in afgeleide producten, zoals het SLV fonds. Dit fonds beheert een grote zilvervoorraad en volgt daarmee de zilverprijs. Volgens Commodity Online beheerde het SLV fonds op 8 maart 653,7 miljoen troy ounce, een toename van 22 miljoen troy ounce ten opzichte van eind 2012.

Vraag stabiliseert
De industriële vraag naar zilver is van 1992 tot en met nu weliswaar sterk gestegen, maar de laatste jaren lijkt de stijging af te vlakken. In 2007, 2008 en 2010 kwam de industriële vraag naar zilver steeds uit op ongeveer 500 miljoen troy ounce. De stijging van de voorgaande jaren werd dus niet doorgezet. Als we het Silver Institute mogen geloven zal de industriële vraag naar zilver ook in 2013 en 2014 nauwelijks toenemen in vergelijking met de afgelopen jaren.

Industrie
De zilvermarkt heeft een uitzonderlijke dynamiek. De industriële vraag wordt ondersteund door het groot aantal nuttige toepassingen van zilver in producten en productieprocessen. Voor de productie van elektronica en zonnepanelen wordt de laatste jaren steeds meer zilver gebruikt. Het boek 'Beleggen in Zilver' gaat daar dieper op in. Aan de andere kant zoeken bedrijven die zilver nodig hebben voor hun productie manieren om het gebruik van zilver terug te dringen. In de nieuwste generatie zonnepanelen zit bijvoorbeeld al minder zilver dan in conventionele modellen. Ook bevat een moderne smartphone aanzienlijk minder zilver dan een heel oud exemplaar waar bij wjze van spreken alleen mee gebeld kan worden.

Beleggers
Aan de andere kant van de zilvermarkt staan de beleggers, die edelmetaal kopen om zich te beschermen tegen inflatie of een valutacrisis. Ook zijn er genoeg beleggers die rekenen op een sterke prijsstijging van het edelmetaal en die daar van mee willen profiteren.

Industriele vraag zilver gemiddeld 483 miljoen troy ounce tussen 2012 en 2014.


Goudproductie Zuid-Afrika zal in 2013 opnieuw dalen.
Bullionstreet schrijft dat de goudproductie in Zuid-Afrika dit jaar opnieuw lager zal uitvallen. Decennia lang was ongeveer de helft van al het wereldwijd gedolven goud afkomstig uit dit land en in 1970 piekte de goudproductie tot een volume van meer dan 1.000 ton goud per jaar. Sindsdien is de productie alleen maar gezakt, doordat bestaande mijnen uitgeput raken en er onvoldoende nieuwe mijnen geopend worden om dat verlies op te vangen.

Volgens het Zuid-Afrikaanse bureau voor de statistiek was de goudproductie in de eerste maand van dit jaar 8,1% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is niet duidelijk in hoeverre de daling van de productie toegeschreven kan worden aan werkonderbrekingen in de goudmijnen. Afgelopen najaar was Zuid-Afrika veelvuldig in het nieuws vanwege stakingen in goud- en platinamijnen. Werknemers eisten een hoger salaris en legden enige tijd hun werkzaamheden stil.

Terwijl de goudproductie jaar-op-jaar omlaag ging werd de productie van andere metalen juist verder opgeschroefd. De productie van metalen uit de platinagroep steeg met 1,9% ten opzichte van een jaar geleden.

De daling van de goudproductie heeft interesse gewekt van buitenlandse investeerders, want die denken dat er nog genoeg goud te halen valt in Zuid-Afrika. Door de stijgende goudprijs is het ook steeds lucratiever geworden om oude mijnen opnieuw te openen en verder te ontwikkelen. Bullionstreet schrijft dat mijnbouwbedrijven en investeerders uit onder meer China, Australië en de VS steeds vaker overnames doen met als doel de Zuid-Afrikaanse goudmijnen nieuw leven in te blazen. Ook de Russen zouden steeds meer interesse tonen voor de goudmijnindustrie van Zuid-Afrika.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL