Waar softwarefouten toe kunnen leiden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/02/2013 14:21
Softwarefouten zijn nooit helemaal te voorkomen. In een vliegtuig zitten bijvoorbeeld gemiddeld nog honderden kleine foutjes in de software die niet direct voor gevaar zorgen. Het is dan ook zaak de grote fouten die tot de meeste schade kunnen leiden tijdens de ontwikkelfase op te sporen. Waar het in bij een vliegtuig om de veiligheid van mensen gaat, is vaker economische schade het gevolg. Hieronder drie gevallen rondom de handel in aandelen.

440 miljoen dollar verlies in 45 minuten (Knight Capital (red.)Dit moet nog meer gebeuren, misschien worden dan de Toezichthouders wakker en gaan de kleine handelaren beschermen. Afschaffen die gevaarlijke handel met HFT (red XEA.nl).
De nieuw geïnstalleerde software van een beurshandelaar heeft voor een schadepost van 440 miljoen dollar gezorgd in 2012. Met het systeem kan in drie kwartier grote hoeveelheden aandelen aan- en weer worden verkocht. Een fout in een software-algoritme zorgde ervoor dat de aandelen tegen een marktprijs werden verworven om vervolgens tegen een lagere prijs te worden verkocht. Op deze manier werd op elke transactie een paar dollarcent verloren. Door de levendige handel werd de prijs van de aandelen omhoog gestuwd. Het leidde uiteindelijk tot een gigantisch verlies voor de beurshandelaren, omdat ze noodgedwongen de tijdelijk overgewaardeerde aandelen tegen een lagere prijs moesten verkopen.

Beursgang gaat niet door
Een onderneming zag zich in 2012 gedwongen de geplande beursintroductie via het eigen handelssysteem af te breken. Oorzaak was een grote fout in de software, die leidde tot een technische storing op het eigen handelsplatform. Het probleem deed zich direct voor op het moment dat de beurs wilde overgaan tot de emissie van de aandelen en niet de normale handelsroutine kon volgen. Hierdoor kwam de handel in de aandelen al stil te liggen voor die goed en wel begonnen was.

Beursgang met hindernissen
Technologische problemen hebben ervoor gezorgd dat de handel in aandelen van een grote social netwerksite in 2012 ernstige hinder ondervindt. Naderhand wordt duidelijk dat een softwarefout er de oorzaak van is dat biedingen en annuleringen niet correct of zelfs helemaal niet worden verwerkt. Deze uitglijder zorgde ervoor dat uiteindelijk niet minder dan dertig miljoen aandelen niet op de juiste manier zijn afgehandeld.



Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/development/4672618/1277180/waar-softwarefouten-toe-kunnen-leiden.html#ixzz2LdMVnGEc



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL