RBS, krijgt zilver in 2013 een Boost(er)?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 30/01/2013 16:20
RBS brengt nu naast Goud Boosters ook Zilver Boosters. Voor het merendeel van de beleggers geldt nu nog hetzelfde als voor de atleten uit deze reclametekst:
• When was the last time someone said ‘go for the silver”?
• Athletes don’t train to have any old metal placed around
their neck.
• They want the gold.
Maar 2013 zou volgens sommigen weleens het jaar kunnen worden dat de rollen worden omgedraaid….

Zilver versus goud

De redenen om een stijging van goud te verwachten, al jaren door een aantal analisten gepropageerd, zijn inmiddels bij veel beleggers bekend: (vrees voor) inflatie, wantrouwen in munten en overheden, en toenemende vraag. De argumenten ‘voor’ goud staan nog steeds overeind, maar toch is er een zekere metaalmoeheid waar te nemen in zowel de goudkoers zelf als in het enthousiasme van analisten en beleggers. Over zilver lijken analisten (bijvoorbeeld Jim Rogers) echter op dit moment een stuk enthousiaster. Daar zijn onder meer de volgende 3 redenen voor:



Gebruik van zilver

Zilver wordt al langer meer gebruikt dan goud voor industriële toepassingen en door een aantal eigenschappen van zilver kan het verbruik zelfs stijgen. In 2012 was de industriële vraag goed voor 43% van de totale vraag naar zilver en volgens edelmetalen researchbureau GFMS kan dit toenemen tot 57% in 2014.* Het risico voor zilver is dat de wereldeconomie terugvalt, wat minder vraag naar zilver zal betekenen.

De hoeveelheid zilver

Hoe schaarser een goed, hoe duurder. Toch is zilver, dat schaarser is dan goud, en bovendien echt verbruikt wordt, vele malen goedkoper dan goud. Daar zijn natuurlijk ook redenen voor (zie ook de reclametekst), maar toch denken sommigen dat de verhouding, of ratio, nu scheef is. De ratio is nu 53, wat historisch gezien hoog is. Hoog wil zeggen dat goud relatief duur is ten opzichte van zilver. In de 19e eeuw was het nog 15,5 en in het oude Egypte lag de ratio nog op 13,3 (dat was overigens omdat de maan 13,3x zo snel bewoog dan de zon). De verhouding tussen de totale hoeveelheid goud en zilver op aarde is waarschijnlijk ongeveer 6,4. Let op: deze ratio lag in 2008 nog op 80, dus het kan ook snel de andere kant op gaan.

De volatiliteit van zilver

Zilver is sterk gecorreleerd met goud maar is over het algemeen volatieler. Dus als de koersen een bepaalde kant op bewegen, gaat zilver vaak harder. Dat betekent dat als je ‘bullish’ bent op edelmetalen en jouw visie uitkomt, je met zilver dus wellicht extra kan profiteren. Maar dat werkt uiteraard ook in jouw nadeel als jouw visie niet uitkomt; dan zal zilver sneller dalen (of stijgen als jouw visie is dat zilver daalt). De hogere volatiliteit betekent in ieder geval dat, nog meer dan gebruikelijk, geldt dat als je een langere termijnhorizon hebt je beter met een lagere (of geen) hefboom kunt beleggen.

RBS biedt Zilver Turbo’s Long en Short en vanaf 30 januari ook Zilver Boosters Long en Short. Boosters zijn uitsluitend geschikt voor zeer actieve en ervaren beleggers met een hoge risicoacceptatie en een korte termijn beleggingshorizon. Meer informatie over de kosten en risico’s van Turbo’s en Boosters vind je in de brochure en het prospectus op www.rbs.nl/markets.

door RBS
zie voor grafieken
http://www.edelmetaal-info.nl/2013/01/krijgt-zilver-in-2013-een-booster/#more-6123



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL