Goud-Zilver

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/01/2013 13:06
De goud- en vooral zilvermarkt blijft verbazen. De (papier)prijzen worden gedrukt terwijl de vraag blijft stijgen. Voor een objectieve observant zal het een mooi schouwspel zijn om te volgen en de meeste mensen zullen er niet eens weet van dragen. De ‘gewone’ burger (vooral in het Westen) maakt zich daar niet druk over, zij hebben het druk genoeg om de dagelijkse beslommeringen zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Dit is het grote geluk van de huidige manipulators van de prijzen; de onwetendheid bij de massa in het (rijke) Westen.



Het Oosten blijft gestaag goud inslaan en er komen steeds meer landen bij die hun goudvoorraden die elders in de wereld zijn opgeslagen naar huis willen brengen. Het begon vorig jaar met Hugo Chavez van Venezuela, die op dat moment min of meer werd uitgemaakt voor ‘randdebiel’. Nu echter ook Duitsland heeft aangegeven het goud zelf te willen bewaren lijkt het hek van de dam. Inmiddels heeft ook Zweden zich aan dit front gemeld en zijn ook de burgers en het Parlement van Zwitserland een petitie gestart om het goud terug te halen. Daarnaast kopen meer en meer landen goud als reserve of halen het terug naar huis, de vraag die toch langzaam zal gaan opkomen is waarom wordt dit gedaan? Vertrouwen de landen elkaar niet meer of weten ze dat de fiatmunten op sterven na dood zijn?

Rusland koopt steeds meer goud op de wereldmarkt en blijft haar voorraden uitbouwen ten laste van de buitenlandse valutareserves. Zelfs een land als Azerbeidzjan begeeft zich nu op de markt om goud aan te kopen ( 1.000 kilo) en ze laten het niet in de kluizen van dealers (JP Morgan) opslaan maar vervoeren het naar huis naar de kluis te Baku. Ook is er weer een Hedge Fund dat heeft besloten om een deel van hun belegd vermogen om te zetten naar fysiek Goud, The Pacific Group zal $35 milj. omzetten in fysiek goud. Het ontmoedigingsbeleid voor het bezit van goud wordt aangetoond oor de acties van India. India probeert haar lokale munt te steunen door de import heffingen op goud te verhogen en ook de belasting op goudbaren te verhogen zodat het de bevolking lastiger wordt gemaakt om geld om te zetten naar edelmetaal. Dit zal de bevolking echter alleen nog maar meer aanzetten om de, door inflatie, waardeloos wordende Rupee te vervangen door tastbaar bezit, goud en zilver. De acties van Inda zullen averechts werken.

Ook de tekenen aan de wand met betrekking tot een gebrek aan zilver lijken zich langzaam aan op te stapelen. Er zijn steeds meer leveranciers van zilver die niet of pas na forse vertraging kunnen leveren. Uit een gesprek met een zilverhandelaar begreep ik dat hij steeds meer klanten krijgt uit de wat ‘betere kringen’ die informeren naar 10, 20 of 30 kilo zilver. ‘Het lijkt wel alsof zilver nu pas wordt ontdekt’ zegt hij, de vraag is het laatste jaar aanzienlijk aangetrokken.

Naar nu blijkt heeft de bank HSBC bij een Poolse leverancier voor $876 miljoen zilver gekocht en bedraagt de import voor China over heel 2012 maar liefst 228 ton, goed voor een 73 milj. ounces aan zilver. Dus naast hun eigen productie importeren de Chinezen steeds meer zilver! Afgelopen week werd ook nog bekend gemaakt dat de Canadese Munt de verkoop van Maple Leaf munten aan banden legt, ze gaan op rantsoen.

Het vreemde is uiteraard dat ondanks deze schijnbare tekorten de zilverprijs nog steeds niet lijkt te willen bewegen, althans niet omhoog. Gaan de normale wetten van vraag en aanbod dan niet op?? Blijkbaar weten de banken en dealers nog steeds de zaak onder de pet te houden en zijn er links en rechts toch nog altijd wat reservepotjes waar zilver vandaan kan worden gehaald. Gezien de enorme vraag, als de signalen niet bedriegen, kan dit niet meer heel erg lang vol te houden zijn en zal een opwaartse explosie dus stapje voor stapje dichterbij moeten komen.


door Roy Martens
details zie
http://www.edelmetaal-info.nl/2013/01/weekanalyse-roy-3/#more-6080



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL