ZEW, vertrouwen Duitse beleggers neemt vlucht

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 22/01/2013 11:46
MANNHEIM (AFN) - Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in januari fors toegenomen ten opzichte van december. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut ZEW vandaag bekendmaakte.

De vertrouwensindex van het ZEW steeg van 6,9 in december tot 31,5 deze maand, de hoogste stand sinds mei 2010. Economen hielden wel rekening met een stijging van de index, die de verwachtingen voor de komende 6 maanden weergeeft, maar in een veel bescheidener mate tot 12,0. De deelindex die de beoordeling van de huidige situatie in Duitsland weergeeft, steeg met 1,4 punten tot 7,1.

De verwachtingen voor de eurozone zijn ook een stuk positiever geworden met een stijging van de deelindex met 23,6 punten tot 31,2. De huidige situatie in de 17 eurolanden is volgens de kenners amper verbeterd, getuige de verbetering met 4,6 punten tot min 75,3.

Positieve sentiment
,,De financiƫle experts verwachten klaarblijkelijk dat het positieve sentiment op de financiƫle markten op korte termijn leidt tot het doen van investeringen die eerder werden uitgesteld'', aldus ZEW-president Wolfgang Franz. ,,De economische situatie bij belangrijke handelspartners wordt echter terecht beoordeeld als zwak. Dat suggereert dat de Duitse economie dit jaar een bescheiden groei zal laten zien.''

Het federale statistiekbureau verwacht dat de Duitse economie in het vierde kwartaal met 0,5 procent is gekrompen, maar de Duitse centrale bank gaf maandag al aan dat er signalen zijn dat een herstel is ingezet. Het ondernemersvertrouwen steeg in december voor de tweede maand op rij en de dienstensector liet ook weer groei zien. Het statistiekbureau verwacht dat de groei van de Duitse economie vorig is jaar is teruggevallen tot 0,7 procent, tegen 3 procent in 2011. De Bundesbank rekent op een groei van 0,4 procent.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL