Bedrijfsresultaat Wegener bijna 20% gestegen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 01/03/2005 09:51
Bedrijfsresultaat (vóór amortisatie goodwill en bijzondere posten) stijgt naar EUR 49,6 miljoen (19,2%);
Cash earnings stijgen met 43% tot EUR 15,9 miljoen;
Voorstel betaling dividend (certificaten van) gewone aandelen EUR 0,13 per aandeel.
Totale netto omzet daalt met 3,8% tot EUR 797,7 miljoen. Autonome daling 2%;
Netto rentedragende schuld per ultimo 2004 EUR 202 miljoen (2003: EUR 298 miljoen);

Ondanks, voor het vierde achtereenvolgende jaar, nog een daling van de advertentieomzet in de dagbladen, kon dankzij lagere kosten het bedrijfsresultaat (vóór amortisatie van goodwill en bijzondere posten) van Koninklijke Wegener NV verbeterd worden van EUR 41,6 miljoen in 2003 tot EUR 49,6 miljoen in 2004. Dit betekent voor ’t eerst sedert het jaar 2000 een verbetering.
Inclusief bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat met ruim 60% tot EUR 72,1 miljoen. De bijzondere posten betreffen in 2004 vooral de overige bedrijfsopbrengsten uit hoofde van verkoop van bedrijfsonderdelen (minderheidsbelang Interlanden en ANP).
De cash earnings, zijnde de netto winst na preferent dividend, vóór amortisatie van goodwill en vóór bijzondere posten (na belasting), kwam uit op EUR 15,9 miljoen, een stijging van 43% (2003: EUR 11,1 miljoen). De overeenkomstige winst per aandeel steeg naar EUR 0,36.
De netto winst, waarin een extra afboeking van goodwill op Wegener DM UK van EUR 15 miljoen is begrepen, bedraagt EUR 3,2 miljoen (2003: netto verlies van EUR 57,9 miljoen).
De geconsolideerde netto omzet van Wegener daalde met 3,8% tot EUR 797,7 miljoen. Autonoom, derhalve exclusief het effect van desinvesteringen, was er sprake van een daling van 2%.

Krantenactiviteiten
Ook in het jaar 2004 was er sprake van een daling (1,6%) van het advertentievolume in de Wegener dagbladen. Vooral als gevolg van de teruggang van het volume van personeelsadvertenties met 23%, bleef de totale advertentieomzet 6% (2003: 12%) achter bij het voorgaande jaar. Niettemin was de teruggang in de tweede helft van het jaar duidelijk afvlakkend en was zelfs sprake van een lichte stijging van het personeelsadvertentievolume in het laatste kwartaal. In die zin lijkt inderdaad het dieptepunt voorbij.
Dankzij prijsaanpassing bleef de abonnementenomzet nagenoeg gelijk bij een opvallende volumedaling van 3,7%. Een gering consumentenvertrouwen vertaalt zich met name in het westen van het land, in een toenemend verlies aan betalende lezers. Gelijktijdig is er een trend waarneembaar dat lezers een abonnement delen.
Bij de huis-aan-huiskranten nam de advertentieomzet wel toe, zij het fractioneel. Dankzij een strak portfoliobeleid en een verbeterd prijsbeleid, kon ook het rendement van deze uitgaven behoorlijk toenemen.
Bij zowel de dagbladen als de huis-aan-huiskranten bleek het eerder ingezette beleid van het behalen van schaalvoordelen en efficiencyverbetering zodanig succesvol dat de neerwaartse omzetontwikkeling meer dan goedgemaakt werd door een daling van de kosten. In nagenoeg alle sectoren werden besparingen bereikt: lagere kosten van grondstoffen, lagere ICT-kosten en een 7% lager gemiddeld personeelsbestand (350 fte’s).
In belangrijke mate is hierbij sprake van structurele besparingen, waarmee derhalve een goede basis is neergezet voor verdere resultaatverbetering, wanneer de omzet weer zal toenemen. Overigens zijn er nog programma’s in voorbereiding, die tot verdere efficiencyverbetering zullen leiden. Daarnaast is ook een aantal innovatieve projecten ter hand genomen, zowel ter zake van productontwikkeling (zondageditie) als ten behoeve van specifieke markten (integratie online/print voor de arbeidsmarkt).

Direct Marketing
De omzet van Wegener DM daalde met 3%, vooral ten gevolge van desinvesteringen in niet-kernactiviteiten. Autonoom bleef de omzet gelijk en was er sprake van groei in data en databaseservices.
Het behaalde groepsresultaat is weliswaar belangrijk beter dan het voorgaande jaar, doch in marge nog steeds teleurstellend. Dit achterblijven bij de verwachtingen werd vooral veroorzaakt door de resultaten van Wegener DM UK, waar een aantal activiteiten, dat niet tot de kern gerekend wordt, zelfs verlieslatend was. Deze ontwikkeling heeft moeten leiden tot opnieuw een extra afboeking van goodwill, aangezien de eerdere resultaatverwachtingen niet bewaarheid lijken te worden.
Overigens konden er in de andere landen (Benelux en Frankrijk) goede vorderingen gemaakt worden bij het verbeteren van het productportfolio en het implementeren van een nieuw technologisch platform. Bovendien wordt thans eenduidig de markt in Europa benaderd onder de uniforme naamstelling Wegener DM.

Overige activiteiten
Bij de overige activiteiten worden de cijfers opnieuw beïnvloed door de gewijzigde samenstelling van dit segment vanwege desinvesteringen. In 2004 betreft het louter nog de exploitaties van Wegener Suurland, Wegener Golf en Party Publishing.
Wegener Suurland is in het boekjaar voortgegaan met de introductie van het uitgeven van een combinatie van de gemeentegids met een lokaal telefoonboek (directory). Deze transitie verloopt succesvol, doch heeft wel geleid tot verhoogde initiële kosten. De Golftijdschriften konden opnieuw overgaan tot verlenging van het contract met de Nederlandse Golf Federatie. Bij het weekblad Party trad uitgeverij/distributeur Audax aan als minderheidsaandeelhouder. Bij de tijdschriften waren de ontwikkelingen overigens naar verwachting.
Zeer recentelijk werd bekend gemaakt dat de verwachting gewettigd is dat overeenstemming bereikt kan worden met De Telefoongids Holding over overname van het totale aandelenkapitaal van Wegener Suurland.

Financieel
De in de jaarrekening van 2003 vermelde grondslagen van consolidatie, waardering en resultaatbepaling zijn ook in deze jaarrekening gehanteerd. De jaarrekening is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. In mei 2004 is slechts dividend betaald op cumulatief financieringspreferentie aandelen (EUR 3,9 miljoen).
Zowel in het te verschijnen jaarverslag 2004 als, beknopt, als bijlage bij dit jaarbericht, wordt een voorlopige herrekening van de jaarcijfers gepresenteerd op basis van IFRS-grondslagen. Het belangrijkste effect hiervan toont zich (in winst- en verliesrekening alsmede balans) bij amortisatie van goodwill, off balance lease, de voorziening bij de bedrijfstak-VUT-regeling en de financieringspreferente aandelen.
Het concernbeleid gericht op het optimaliseren van kasstromen en het terugbrengen van de netto schuld heeft in 2004 een goed resultaat opgeleverd. De totale netto rentedragende schuld nam met EUR 96 miljoen af tot EUR 202 miljoen per 31 december 2004.
Het investeringsniveau lag met EUR 14 miljoen ruim beneden de afschrijvingen op materiële vaste activa. Deze investeringen betreffen vooral ICT-systemen en -apparatuur.
In de eerste helft van 2003 werd een financieringsarrangement met enkele banken afgesloten, waarbij tevens werd voorzien in een faciliteit ter aflossing van de converteerbare obligatielening, die in april 2005 afloopt.

Vooruitzichten
Gezien de omzetontwikkeling in de krantensector, en vooral die bij de personeelsadvertenties in de dagbladen, lijkt inderdaad het dieptepunt in de Nederlandse economie gepasseerd. Deze constatering geeft echter nog niet direct zicht op een echte, substantiële verbetering. Daarvoor zijn de voortekenen te vaag en is de conjunctuur te ongewis.
Aan de kostenkant zal in 2005 zeker nog enige verlaging kunnen optreden door het volledig uitvoeren van eerder ingezette programma’s, doch daartegenover staan investeringen en aanloopkosten in innovatieve projecten. Van belang daarbij is ook het in december jl. aangekondigde voornemen om met PCM-uitgevers een joint venture aan te gaan, met het oogmerk de respectievelijke dagbladen in het zuidelijk deel van de Randstad samen te voegen tot een nieuwe krant met zowel een grootstedelijke allure als regionale diepgang (huidige totale oplage ruim 600.000). De studie naar de haalbaarheid van dit project, dat onvermijdelijk een zeer complex karakter draagt, zal aan het einde van het eerste kwartaal van het lopende boekjaar voltooid zijn en tot besluitvorming leiden. Indien een en ander doorgang vindt, betekent dit dat Wegener zijn dagbladuitgeverij Utrechts Nieuwsblad I Haagsche Courant inbrengt in de joint venture (van de zijde van PCM betreft dit Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, Rijn & Gouwe en De Dordtenaar). Een en ander heeft ongetwijfeld implicaties voor de gang van zaken in 2005, hoewel het in dit stadium onmogelijk is daarover nadere uitspraken te doen.
Alles overziende en met in achtneming van de nadrukkelijk aanwezige onzekerheden, onthoudt Wegener zich nog van het geven van concrete verwachtingen voor het resultaat in het lopende boekjaar.
De investeringen in materiele vaste activa zullen ruim EUR 20 miljoen bedragen en daarmee opnieuw lager zijn dan de afschrijvingen.

Dividend

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal gehouden worden op woensdag 13 april a.s. te Apeldoorn. Op die vergadering zal worden voorgesteld om, vanwege de duidelijk verbeterde financiële positie van de onderneming, een dividend op (certificaten van) gewone aandelen uit te keren ten bedrage van 35% van de cash earnings (in totaal EUR 5,8 miljoen). Dit betekent EUR 0,13 per certificaat van een gewoon aandeel. Betaling van het preferent dividend en het gewoon dividend zal per 27 april 2005 geschieden.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL