Ten Cate: Belangrijke impuls kunstgrasmarkt door acceptatie UEFA

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 11/11/2004 14:04
Het Executive Committee van de UEFA heeft gisteravond tijdens een vergadering in Wenen besloten dat UEFA-wedstrijden met ingang van het seizoen 2005/2006 mogen worden gespeeld op kunstgras.

Op basis van informatie die de UEFA heeft verzameld uit de diverse pilot-projecten en een aantal aanvullende onderzoeken heeft de kunstgras-werkgroep van de UEFA een positief advies uitgebracht om kunstgras met ingang van volgend seizoen ook op het hoogste niveau toe te staan. Een voorwaarde die daarbij wordt gesteld, is dat de betreffende velden moeten voldoen aan door de UEFA opgestelde kwaliteitseisen.

Concreet betekent dit dat het met ingang van het seizoen 2005/2006 mogelijk is te spelen op kunstgras in de UEFA Champions League, de UEFA Cup en kwalificatie-wedstrijden voor de (FIFA) World Cup en het (UEFA) Europees Kampioenschap.

Twee jaar geleden maakte de UEFA een begin met het onderzoek naar de mogelijkheden van toepassing van kunstgras op topniveau. Dit resulteerde in pilot-projecten bij Heracles Almelo, Dunfermline (Schotland), Orebro (Zweden), Moskou en Salzburg. De eerste drie projecten werden aangelegd op basis van kunstgras en backing van Ten Cate (Thiolon Grass & Thiobac-backing). Bij Heracles Almelo werd zelfs gebruik gemaakt van een compleet nieuwe en gepatenteerde vezel, LSR Xtreme, en een nieuw type backing. De goede ervaringen op onder meer het veld van Heracles hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de acceptatie van kunstgras op topniveau.

Het onderzoek zal worden uitgebreid, waarbij ook meer aandacht wordt besteed aan biomechanische en medische aspecten. De Research en Development-afdeling van Ten Cate Thiolon werkt op dat vlak nauw samen met de UT, TNO en het Sport & Leisure Institute en de Stichting UMC St. Radboud te Nijmegen.

Ten Cate Thiolon heeft wereldwijd, samen met diverse partners, contacten met diverse potentieel geïnteresseerde stadions en verwacht dat de komende jaren kunstgras op topniveau daadwerkelijk zal worden toegepast. In dat kader loopt er reeds drie jaar een traject met de Amsterdam ArenA en AFC Ajax.

De UEFA verwacht dat bedrijven die actief zijn in de kunstgrassector op basis van deze beslissing duidelijk zullen zien dat er een interessante markt is voor kunstgras. Daarnaast verwacht men dat het een positief effect heeft op toekomstige productontwikkelingen.

Redactie XEA.nl Dit geeft voor Ten Cate werk en omzet, het aandeel is gevraagd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL