Koninklijke Ten Cate: Nettowinst derde kwartaal 2004 € 8,1 mln (+ 12,5%

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/10/2004 08:01
Koninklijke Ten Cate boekte in het derde kwartaal een netto-winststijging van 12,5% tot € 8,1 miljoen (2003: € 7,2 mln). Deze stijging werd mede gerealiseerd door een sterke inhaalvraag naar kunstgras en een goed resultaat van Ten Cate Industrial Fabrics in de VS. De omzet nam in het derde kwartaal toe met circa 16%. Hiervan was 14% afkomstig van Southern Mills.

De omzet over de eerste negen maanden steeg met 8% tot € 481 miljoen. Het bedrijfs-resultaat bedraagt € 27,5 miljoen (2003: € 27,5 mln). Dit bedrag werd negatief beïnvloed door Ten Cate Permess (interlinings) en Taxy. Inmiddels is besloten de activiteiten van Taxy te beëindigen.

De nettowinst over de eerste negen maanden komt uit op € 20,2 miljoen (2003: € 18,2 mln). Dit bedrag is inclusief de boekwinst op de verkoop van Schwabenvlies (€ 1,7 mln).

Advanced Textiles & Composites
De omzet van Advanced Textiles & Composites nam in de eerste negen maanden toe tot € 163 miljoen (+24%), vooral door de acquisitie van Southern Mills. Het bedrijfsresultaat is over deze periode uitgekomen op € 6,1 miljoen (2003: € 7,4 mln). De daling wordt vooral veroorzaakt door de situatie bij Ten Cate Permess en door aanloopkosten in de productie van antiballistische producten in de VS.
Southern Mills wordt geïntegreerd in de Ten Cate-organisatie, waarbij meer focus wordt aangebracht op de markt voor veiligheidsweefsels. De organisatie wordt gestroomlijnd; hierdoor heeft Southern Mills nog geen winstbijdrage kunnen leveren.
Bij Ten Cate Permess wordt de kostenstructuur verder aangepast, waarbij de
productiecapaciteit wordt gereduceerd. Ten Cate Permess zal zich in toenemende mate concentreren op handelsactiviteiten.
Bij de Ten Cate Advanced Composites-groep was sprake van een schaarste aan
grondstoffen, die een remmende werking heeft op de omzetontwikkeling van antiballistische producten. De vraag hiernaar blijft zich zeer sterk ontwikkelen. Voor kogel- en scherfwerende materialen is een aantal grote orders ontvangen. In de VS zijn de eerste orders ontvangen voor levering van antiballistische producten in het vierde kwartaal van 2004 en in 2005. Ook zijn er positieve ontwikkelingen in de aerospace-markt, die betrekking hebben op zowel toepassingen van Cetex®, het gepatenteerde Ten Cate-materiaal, in de nieuwe Airbusen Boeing-toestellen als composiet-materialen voor kleine vliegtuigen (Cirrus).

Industrial Fabrics& Grass
De gunstige situatie bij Ten Cate Nicolon in de VS zet zich onverkort voort. De in het vorige jaar gestarte verkoop- en distributievestiging in Australië laat eveneens een uitstekende omzetgroei zien. Daarnaast trad in Europa een forse inhaalvraag op naar kunstgrasvezels en vertoonde de Amerikaanse en Aziatische afzet een voortgaande groei. Door deze ontwikkelingen steeg de omzet met 6% tot een niveau van € 181 miljoen (2003: € 170 mln), dit ondanks een lagere dollar (valutaeffect op de omzet -/-6%).
Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste negen maanden tot € 17,5 miljoen (2003: € 15,4 mln), hoewel binnen deze sector sprake is van aanmerkelijke stijging van grondstofkosten.

Technical Components
De omzet van Technical Components daalde met circa € 7 miljoen naar € 137 miljoen. Zoals in voorgaande rapportages werd aangegeven, was deze daling vooral afkomstig van Ten Cate Enbi. Het bedrijfsresultaat van Technical Components daalde naar € 8,5 miljoen (2003: € 9,2 mln), voornamelijk door het verlies bij Taxy.
De omzetdaling is deels het gevolg van de keuze van Ten Cate Enbi om zich te concentreren op hoogwaardige technische rollers voor laserprinters en op cartridges op basis van eigen technologie voor de vervangingsmarkt.
Besloten is de activiteiten in Frankrijk (Taxy), onderdeel van de Mega Valves-groep, te beëindigen. Hierna resteert een goed renderende, internationale handelsonderneming.

Overige informatie
Het resultaat van Synbra werd in het derde kwartaal negatief beïnvloed door sterk gestegen grondstofkosten. Het aandeel in het resultaat van deelnemingen (inclusief de boekwinst op Schwabenvlies) bedraagt € 4,5 miljoen (2003: € 2,3 mln).
De belastingdruk tot en met het derde kwartaal is incidenteel hoog (32%) door nietcompensabele verliezen bij sommige entiteiten.
De kasstroom tot en met het derde kwartaal was, vóór de acquisitie van Southern Mills, aanmerkelijk hoger op + € 21 miljoen door beheersing van het werkkapitaal en lagere investeringen.

Vooruitzichten
De omzetgroei over geheel 2004 zal circa 10% bedragen. Hoewel de resultaten zich
bevredigend ontwikkelen, staat de nettowinst over geheel 2004 onder druk door
• een relatief hoge belastingdruk
• sterk gestegen grondstofprijzen
• hogere pensioenlasten in Nederland ten opzichte van 2003.
Op basis hiervan verwachten wij dat de nettowinst over geheel 2004 licht hoger zal uitkomen dan over 2003.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL