Simac mede-eigenaar actieve operator

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 02/11/2012 16:54
Recent hebben Simac Techniek NV en Satchmodity BV het nieuwe bedrijf aQuestora opgericht. aQuestora is een zogenaamde neutrale actieve operator die service providers toegang biedt tot glasvezelnetwerken in de regio Eindhoven. Het bedrijf heeft een unieke neutrale positie met een open karakter, niet gelieerd aan internetproviders of andere dienstverleners. aQuestora biedt een echt open toegang tot alle glasvezelnetwerken voor ‘triple play’ dienstverleners maar zeker ook voor een snel groeiende groep van maatschappelijke dienstverleners.

Open toegang
Na de gedeeltelijke aanleg van een ‘Fiber To The Home’-netwerk in Eindhoven en omgeving, ontstond er een sterke behoefte aan een open toegang tot deze netwerken. In het bijzonder voor maatschappelijke diensten op het vlak van zorg, veiligheid, onderwijs en domotica. In het klassieke telecommodel is het gebruikelijk dat grote partijen hun eigen netwerk bouwen voor hun eigen diensten. Door deze monopolisering is er geen open toegang tot deze netwerken en daardoor geen ruimte voor lokaal startende maatschappelijke diensten.

Glasvezelnetwerken
Een goed voorbeeld is de situatie in de gemeente Nuenen. In dit beroemde dorp van Vincent van Gogh heeft een coöperatie al in 2005 het voor elkaar gekregen om in eigen beheer een glasvezelnetwerk te bouwen met zo’n 85% penetratie. Maar ondertussen heeft deze coöperatie alle zeggenschap over de toegang tot het netwerk verloren doordat het een preferent aandeel af heeft moeten staan aan een groot kabelbedrijf. Om dit te voorkomen namen ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development en een conglomeratie van Eindhovense woningcorporaties het initiatief om een neutrale actieve operator op te richten, met faciliterende goedkeur van de gemeente Eindhoven. Om verschillende redenen is dit initiatief overgenomen door Simac en Satchmodity en hebben zij aQuestora opgericht.

Lokaal belang
aQuestora biedt een open toegang tot de (OPTA-gereguleerde) glasvezelnetwerken aan alle dienstverleners in de breedste zin van het woord. Deze neutrale positie is mogelijk omdat, anders dan bij de grote dienstverleners, aQuestora geen landelijke afspraken heeft en daardoor gemakkelijk kan inspelen op de lokale behoeftes. Het lokale belang voor de regio is groot:
•Open toegang tot alle glasvezelnetwerken
•Een vrije keus voor de bewoners met betrekking tot internet, telefonie & (IP) TV
•Een vrije keus voor de bewoners met betrekking tot maatschappelijke diensten
•Een sterke groei en ontwikkeling van maatschappelijke diensten in de regio (een goed voorbeeld hiervan is Vicasa, de thuiszorg-oplossing van Simac)
•Werkgelegenheid in de ‘spin offs’ van deze maatschappelijke diensten
•Toepassingen in domotica in alle woningen
•Toename van de leefbaarheid in de regio

Simac ICT Nederland zorgt voor het beheer van de door aQuestora geïnstalleerde apparatuur door middel van een met gedegen software ondersteunde 24/7 monitoring.

Functionele toegang

aQuestora vervult alle behoeftes van (maatschappelijke) dienstverleners als het gaat om een functionele toegang op de aanwezige glasvezelnetwerken volgens het kostprijsplusprincipe. Of het nu gaat om IP-diensten, VLAN’s, managed ethernet services of koppelingen van diverse passieve glasvezelnetwerken, alles kan gerealiseerd worden zonder politieke, strategische dan wel contractuele belemmeringen.

reactie XEA.nl
Een nieuwe tak van "sport"!
Wat toekomst heeft.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL