Fontys- Simac, top streeft naar actueel inzicht in ICT-portfolio

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 10/08/2010 11:10
De top van organisaties wil zicht hebben op ICT. Zij streeft naar ICT-inzet die maximaal rendeert, terwijl de organisatie zo min mogelijk risico loopt en tegelijk wordt voldaan aan de gestelde wetgeving. Dit leidt ertoe, dat op topniveau een actueel inzicht in het ICT-portfolio nodig is. Het door Simac gesponsorde Lectoraat ICT governance van de Fontys Hogeschool heeft in 2009/2010 onderzoek gedaan naar de wijze waarop bedrijven met dit portfoliomanagement omgaan.

De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens een seminar op woensdag 8 september in Eindhoven. We nodigen u graag uit om dit seminar bij te wonen.


Seminar IT portfolio management in de praktijk
Georganiseerd door Fontys Hogeschool Lectoraat ICT governance
Woensdag 8 september, aanvang 16.00 uur
Locatie Eindhoven
Inschrijven via www.fontys.nl/lectoraten/ictgovernance

Zicht op projecten
Het onderzoek laat zien dat portfoliomanagement op topniveau neerkomt op projectportfolio- management. Het toont, dat bij grotere organisaties vaak meer dan vijftig projecten tegelijk lopen en dat van een vrije keuze van projecten bij slechts 30% van de projecten sprake is. Verzekeraar Achmea merkt op, dat zij van haar drieduizend projecten in uitvoering, 70% verplicht moet doen. Essent laat zien, dat door de recente ontbundeling van productie en distributie van energie en door de verkoop van het bedrijf aan Vattenfall, eigenlijk hetzelfde geldt.

Transparantie
Het doel van projectportfoliomanagement is tegenwoordig vooral het komen tot transparantie: welke projecten lopen er nu? Portfoliomanagement op topniveau verschaft de leiding de “single truth”. Voor dit projectportfoliomanagement houdt een kleine staf van deze projecten vooral tijd en budgetgegevens bij. Bij de besluitvorming over projecten in ontwikkeling geven - behalve in de overheid - vooral financiële criteria de doorslag. Het invullen van projectportfoliomanagement op topniveau blijkt vaak van recente datum.

Stand van zaken
Het seminar geeft de status van dit projectportfoliomanagement weer. Daarnaast gaan de sprekers in op andere vormen van portfoliomanagement, zoals applicatieportfoliomanagement. Achmea laat zien, dat zij een afdeling applicatiemanagement op raad van bestuur niveau wil inrichten, om haar portfolio aan applicaties systematisch te vereenvoudigen. 1580 doorbelaste applicaties gemaakt met behulp van de mogelijkheden van 23 ontwikkelstraten zijn in het Achmea-scenario 2014 ondenkbaar. Essent toont aan dat projectportfoliomanagement een directe relatie heeft met waardecreatie.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL