Kendrion. Marktomstandigheden in derde kwartaal verder verslechterd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/11/2012 08:06
Omzet Q3 EUR 68,1 miljoen (daling van 2% t.o.v. Q3 2011)
- Omzetdaling t.o.v. Q3 2011 met name bij de businessunits Industrial Magnetic Systems en Passenger Car Systems
- Nettowinst Q3 daalt naar EUR 5,3 miljoen (Q3 2011: 5,6 miljoen)
- Kendrion handhaaft eerder afgegeven winstprognose en verwacht een netto jaarresultaat van EUR 16,5-17,5 miljoen.

Piet Veenema, CEO van Kendrion:
"In het derde kwartaal zagen wij de volumes bij verschillende van onze activiteiten duidelijk afnemen en nam de onzekerheid over de economische ontwikkelingen toe. Dit had zijn weerslag op onze business. De activiteiten van de businessunit Industrial Magnetic Systems bleven op een vergelijkbaar laag niveau als in het tweede kwartaal. De businessunit Passenger Car Systems zag haar omzet onder invloed van de gang van zaken in de wereldwijde automotive-industrie afnemen. De omzet van de businessunits Industrial Drive Systems and Commercial Vehicle Systems bleef vrijwel stabiel. Op basis van de laatste inschattingen en genomen maatregelen handhaaft Kendrion wel de eerder afgegeven winstprognose. Tevens blijft Kendrion vertrouwen hebben in de toekomst mede als gevolg van nieuwe projecten die in 2013 tot additionele omzet zullen leiden."

Gang van zaken derde kwartaal 2012
De omzet daalde in het derde kwartaal van 2012 met 2% ten opzichte van het derde kwartaal 2011 (-10% autonoom) en bereikte een niveau van EUR 68,1 miljoen. Over de eerste negen maanden van het jaar is de omzet met 8% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Evenals in het tweede kwartaal bleef de omzet van Industrial Magnetic Systems in het derde kwartaal circa 15% achter bij vorig jaar. Oorzaak is onder andere de afgenomen afzet aan
de textielmachinemarkt. De in het tweede kwartaal in Duitsland genomen kostenbesparingsmaatregelen hebben in het derde kwartaal wel tot een goede resultaatsverbetering bij deze businessunit geleid. In de Verenigde Staten wordt de opstart van een aantal nieuwe innovatieve projecten in de komende maanden verwacht.
De businessunit Industrial Drive Systems groeide in het derde kwartaal nog licht in omzet. Deze businessunit levert met name aan de Duitse machinebouwindustrie. Dit marktsegment heeft tot op heden uitstekend gepresteerd, mede door de export naar het Verre Oosten. Voor de komende maanden wordt echter een geringe teruggang in omzet verwacht, mede als gevolg van een dalende export van de Duitse machinebouwindustrie. De voorbereidingen voor een aantal nieuwe projecten in China zijn in volle gang.
De businessunit Passenger Car Systems had een moeilijk kwartaal onder invloed van recente ontwikkelingen in de automotive-industrie. In een aantal marktsegmenten liep de omzet in het derde kwartaal sterk terug, onder andere in de markt voor kleinere dieselmotoren en de Franse automobielmarkt. Het Amerikaanse bedrijf Kendrion FAS Controls had een moeilijk kwartaal, omdat de afzet van een aantal producten voor de truckmarkt ruim 20% terugviel. Dit had ook tot gevolg dat in het derde kwartaal een voorziening voor een mogelijke earn-out betaling ter grootte van ruim EUR 2 miljoen vrijviel. De voorbereiding van de nieuwe projecten voor de Amerikaanse automotive-markt loopt nog steeds geheel volgens plan en het merendeel van de benodigde assemblagelijnen is inmiddels geïnstalleerd.
De businessunit Commercial Vehicle Systems had een goed derde kwartaal. Bij een vrijwel gelijkblijvende omzet namen de resultaten toe, mede door genomen kostenmaatregelen en doordat het Indiase bedrijf een positief resultaat realiseerde.
De grondstoffenprijzen waren ook in het derde kwartaal stabiel tot licht dalend.
Met name door de lagere omzet dan verwacht en een geplande lagere marge bij Passenger Car Systems, alsook door de geplande uitgaven voor toekomstige projecten bedroeg de operationele marge vóór amortisatie (exclusief de vrijval van de vermelde earn-out voorziening) in het derde kwartaal 7,8% en tot en met het derde kwartaal 2012 9,2%.
Om tijdig te kunnen reageren op volatile marktbewegingen, blijft Kendrion volop focussen op flexibiliteit in zijn kostenstructuur. In het derde kwartaal daalde het aantal medewerkers tot in totaal 1.700, waaronder 100 uitzendkrachten. In het vierde kwartaal wordt een verdere daling verwacht tot 1.600 medewerkers inclusief uitzendkrachten.

Financiële positie
Het balanstotaal daalde in het derde kwartaal tot EUR 239,4 miljoen (eind juni 2012: EUR 242,3 miljoen), als gevolg van een daling van het werkkapitaal.
De investeringen in de eerste negen maanden van het jaar bedroegen EUR 15,6 miljoen, bij een afschrijvingsniveau van EUR 7,7 miljoen.
In 2012 zullen de investeringen rond de EUR 20 miljoen bedragen, mede door investeringen in nieuwe automotive-projecten en door het ERP-project "HORIZON". Dit project loopt geheel op schema.
Kendrion's financiële positie is sterk, met een solvabiliteitsratio per eind september van circa 42% en een nettobankschuld van EUR 31,6 miljoen.

Vooruitzichten
De onzekerheden over de economische ontwikkelingen met name ten aanzien van de afroepen in december zijn in het derde kwartaal verder toegenomen.
Met de kennis van nu en op basis van de laatste inschattingen en genomen maatregelen handhaaft Kendrion de eerder in het halfjaarbericht afgegeven winstprognose. Op basis van de huidige informatie verwacht Kendrion dan ook dat de nettojaarwinst in 2012 15 tot 20% lager zal zijn dan de genormaliseerde nettowinst in 2011 (EUR 20,5 miljoen).
De sterke financiële positie blijft een belangrijke basis voor de verdere uitbouw van de activiteiten van de onderneming wereldwijd.
Eveneens met de kennis van nu blijft Kendrion de toekomst met vertrouwen tegemoet zien, met name vanwege nieuwe projecten in zowel de automotive- als de industriële markt, welke in 2013 tot additionele omzet zullen leiden.

Dr. Wilhelm Binder Day – het 2e Kendrion Innovation Event 2012
Kendrion heeft tot doel zijn klanten innovatieve oplossingen aan te bieden. Op donderdag 22 november 2012 organiseert Kendrion de tweede "Dr. Wilhelm Binder Day" in Villingen-Schwenningen, Duitsland. Tijdens deze dag treedt een aantal interessante gastsprekers op en worden door de businessunits belangrijke innovaties getoond.
Aanmelding voor dit event kan via de website www.kendrion.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL