Beknopt verslag AVA Samas.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 16/08/2006 09:05
AVA Samas te Houten bij haar Thuis. Een prachtig kantoor en de ontvangst was uitstekend, auto's naast het kantoor/showroom, dus geen parkeer problemen.
Thee/Koffie met wat erbij en gelijk kreeg je door de mooie inrichting al een goede indruk, Samas is goed bezig.
Om 14.30 opende de heer Vink de algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA) en nam de gebruikelijke stukken door. Aanwezig was 14,14% of 11.958.546 stemgerechtigde aandelen, 63 personen aanwezig.
Jammer, want 63% zit in vaste handen, waar waren de anderen? En dan bedoelen wij de grootaandeelhouders, lieten sommige het toch weer afweten. Darlin was er wel en haar vertegenwoordiger maken goede opmerkingen, waar Samas mee aan het werk kan.
Samas had s' morgens nog een update gegeven en dit jaar wordt een overgangsjaar.
Door haar verschuiving in de orderintake, wordt het resultaat dit jaar van het eerste halfjaar naar het 2e halfjaar verschoven. Op onze vraag, eenmalig of structureel?. Antwoord: eenmalig.
Samas is langs de rand van de afgrond gegaan, maar nu staan wij er weer aanzienlijk beter voor. De netto schuld positie is van EUR 81 miljoen naar EUR 51 miljoen gegaan dit afgesloten boekjaar, de negatieve kasstroom van EUR 15 miljoen, werd omgezet in een positieve van EUR 7,1 miljoen.
De kostenreductie werd ruim gehaald en bedroeg EUR 26 miljoen.
Het jaarresultaat werd positief beïnvloed door een bate uit een belastinggeschil (Duitsland) die wij gewonnen hebben uit 1999.
In Nederland hebben we marktaandeel gewonnen en Samas is de grootste kantoorinrichter van Europa. Ook hebben wij een patent gekregen op onze vinding "Flexback". Daar is interesse van BMW en Mercedes. Gaat u dan stoelen maken voor auto's? Neen. Op onze vraag, U heeft het patent, dus als anderen het gaan gebruiken, zullen daar toch "licentierechten" betaald gaan worden. Dus gaat het geld opleveren. Ja, maar nog niet, in de toekomst wel.
Wij hebben bij onze (directie) start gezegd: wij doen dat in 3 fases, 1 crisis management, die hebben wij ruim achter ons. 2, Operational excellence, daar zitten wij nu midden in. 3, realiseren van groei. Daar hopen wij het volgende boekjaar en misschien einde dit boekjaar mee te beginnen.
Op een vraag, gaat u dan overnames doen, neen, dat is nog een brug te ver. Maar U bent toch de grootste van Europa? Ja, waarom groeit u dan niet alleen "autonoom"? De tijd zal leren hoe het afloopt (red XEA.nl.).
Wel gaat een deel van de productie naar Oost Europa, o.a. Slowakije, Polen, Roemenië, Hongarije en naar de deelneming in Oezbekistan (TUS-buere).
Daar liggen de loonkosten per uur op ca. EUR 4 en neem Duitsland eens ca. EUR 12,50. Daar valt dus op te besparen. daar vindt ook assemblages plaats.
Wij sluiten steeds meer grotere contracten af en vaak langjarige. o.a. met InterPolis, pas 200 bureau tafels op maat gemaakt/geleverd. Dexia België een langjarig contract, maar wij mogen niet zo vaak meer de naam van de klant noemen.
Op onze vraag, vorig jaar enthousiast over de samenwerking met Posch (China), nu horen wij er niets over, hoe staat het ermee? Ja, in China gaat zaken doen anders. Eerst moet je vertrouwen winnen en alles loopt naar wens, heeft z'n tijd nodig.
Ook horen wij niets van de stijging grondstoffen, was onze opmerking.
Natuurlijk voelen wij de staal, hout en de plastics grondstof prijsstijgingen, maar gelukkig kunnen wij die voor een groot deel doorberekenen.
In Duitsland was ca.2% marktaandeel verloren, maar Duitsland is net als Frankrijk een heel andere markt, andere wensen en stoelen.
Atal (Frankrijk), wat doen jullie ermee? Atal hebben wij uit een faillissement voor EUR 1 gekocht, het model (de snelle lopers) hebben wij naar onze andere 2 vestigingen in Frankrijk gebracht en verder niet.
Voor onze nieuwe modellen gebruiken wij meer een "platform", dat wil zeggen standaard en die lijn kan dan in meerdere types tafels en stoelen gebruikt worden. Dus besparingen!
Wij hadden ca. 40 systemen en wij willen terug naar ca. 4 systemen, maar daar gaat tijd over heen.
Freibrug (Dtsld) gesloten vorige jaar, een fabriek met totaal ca. 40.000 m2 oppervlakte incl. grond, die verkoop je niet snel. Hoeveel waarde zit erin de te verkopen vastgoed? Circa EUR 17,9 miljoen en er is nog onroerend goed, dat opgewaardeerd kan worden als het bestemmingsplan gewijzigd wordt.
Hebben jullie margedruk van partijen buiten Europa? Ja/neen. Buiten Europa, dan denken wij aan 't Verre Oosten, China, Taiwan, Japan, die brengen hun producten naar Amerika, dichter bij en daar hebben ze 1 systeem van stoelen en tafels. In Europa is dat niet het geval. daarom is de concurrentie vanuit het Verre Oosten niet zo groot en dus ook weinig voelbaar de margedruk.
Heeft u nog veel incourante meubels staan. Neen, alles is "geruimd" en wij maken eigenlijk maat meubels op bestelling. Het kan eens wat showroom tafels, stoelen zijn, maar meer niet.
In 2007 gaan wij met de banken om de tafel zitten voor de "herfinanciering" en dat zien wij met vertrouwen tegemoet.
Wat heeft Samas voor een compensabele verliezen in totaal, Nederland, Frankrijk en Duitsland? Totaal is dat ca. EUR 130 miljoen en in Engeland staat ook nog wat, maar dat zal moeilijk zijn om terug te verdienen. In de 3 landen genoemd, zal ca. 1/3 deel te gebruiken zijn. Dat is dus ook nog aanzienlijk, ca. 40 – 45 miljoen.
Ook kreeg Samas toestemming om haar naam Samas Groep te wijzigen in Samas N.V.
Bij punt 4 optieregeling directie waren wat problemen, het gebruik van opties wordt steeds minder, en nu waren er opties 40.000 voor v.d. Ven en 30.000 sts voor Schlosser afgegeven, maar de prijs, die wist men niet, had eigenlijk wel duidelijker geweest. De prijs is de slotkoers van Samas op de dag na de toekenning 23 mei 2006. Ook de opties van de oud bestuurder dhr. de Mos ruim 151.000 sts, gaven de indruk onbeperkt te lopen. Dat zou ook nog nagekeken worden.
Totaal zijn de optie ca. 0,7% van het uitstaande geplaatste aandelenkapitaal.
Verder waren de overige agenda punten hamerstukken, waar ook weer de gebruikelijk onthoudingen en tegen stemmers waren.
Een goede leiding en om ca. 17.00 uur was de AVA afgelopen.
Daarna een rondleiding en er was ook nog een presentatie over de gang van zaken i.v.m. de renovatie van het gebouw en de doelstelling waarom nu dit gebouw.
Daarna nog even napraten en in het inwendig werd goed verzorgd.

Reactie XEA.nl
Wij zien in Samas er een normaal bedrijf, de laatste "hobbels" worden nu genomen en het is te hopen dat de groei van de Europese economie door blijft zetten, anders kan Samas een probleem krijgen die nu niet welkom is.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL