RoodMicrotec: voorlopige jaarcijfers 2014

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 12/03/2015 07:12
KERNPUNTEN 2014
Commercieel/operationeel
De omzet daalde in 2014 met 11% naar EUR 9.971 miljoen (2013: EUR 11,180 miljoen) als gevolg van langere lead times en uitstel van enkele grote orders. Daling vooral in Test, Test Engineering en Qualification & Reliablity.
Lagere omzet en het inspringen op nieuwe marktkansen hebben geresulteerd in een nettoresultaat van EUR 1,369 miljoen negatief in 2014 (2013: EUR 0,189 miljoen negatief).
In de tweede helft van 2014, zijn er meer investeringen gedaan in sales and marketing.
Inrichting van een Automotive Competitive Centre en investeringen in automotive infrastructuur vanwege nieuwe automotive projecten en nieuwe prospects.
Investering in veelbelovende projecten zoals 'lichtschakelaars op basis van radio frequency'.
Strategische samenwerking met Fraunhofer Institute IIS.
Verdere versterking van SCM.
Nieuwe programmeer- en testapparatuur voor veelbelovende nieuwe producten van (nieuwe) klanten.
Forse stijging van onze quoteportefeuille en een aanhoudend positieve book-to-bill-ratio.
Aanzienlijke personeelskostenbesparingen van EUR 1,3 miljoen over de komende drie jaar. Dit zal overwegend via natuurlijk verloop geschieden, maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen.
Het verschil in de personeelskosten vergeleken met 2013 werd met name veroorzaakt door een eenmalige bate betreffende de pensioenregeling.
Strategische wijziging inspelend op veranderende marktomstandigheden. De nieuwe aanpak vraagt enige aanlooptijd.
Financieel

EBITDA: EUR 544k negatief (2013: EUR 965k positief).
EBIT (bedrijfsresultaat) EUR 1.336k negatief (2013: EUR 82k positief).
Nettoresultaat van EUR 1.369k negatief (2013: EUR 189k negatief): ultimo 2014 had de onderneming ca. EUR 15 miljoen aan belastingverliezen beschikbaar, die onbeperkt geldig zijn. Evenals in vorige jaren heeft de onderneming slechts 10% van deze verliezen opgenomen. Wij houden vast aan een conservatieve benadering.
De netto kasstroom verbeterde van EUR 36k in 2013 naar EUR 1,018k in 2014. De netto kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in 2014 EUR 263k negatief, vergeleken met EUR 17k positief in 2013.
De werkkapitaalpositie is sterk verbeterd van EUR 831k negatief in 2013 naar EUR 150k positief in 2014.
Solvabiliteit afgenomen tot 36% (H1 2013: 44%) als gevolg van het negatieve resultaat en de daling van de pensioenrekenrente naar 2% (dit had een negatief effect van EUR 1,1 miljoen op het eigen vermogen).
Uitgifte van obligatielening van € 2,500 miljoen en aflossing van bankleningen; alle kortlopende leningen, behalve de finance lease, zijn afgelost uit de opbrengst van de obligatielening. Deze vorm van financiering heeft de kortlopende financiële verplichtingen van RoodMicrotec sterk verlaagd.

Omzet
De omzet van RoodMicrotec N.V. bedroegen in 2014 EUR 9,972 miljoen (2013: EUR 11,179 miljoen), een daling van 11% vergeleken met 2013. De netto-omzet per marktsegment is weergegeven in de volgende tabel:

(x EUR 1.000)
2013 2014
Automotive 2.961 2.671
Telecom 257 239
Industrial/Medical 5.883 5.545
Electr. Data Proc. 556 527
Consumer 419 478
Hi-Rel/Space 1.104 512
Totaal 11.180 9.972

Netto-omzet per klanttype:
(x EUR 1.000)
2013 2014
Fabless companies 5.046 5.116
OEMs 3.936 3.501
IDMs 1.369 731
Distributeurs & overig 829 624
Totaal 11.180 9.972

In de tweede helft van 2014 steeg de omzet duidelijk ten opzichte van het gemiddelde voor het eerste halfjaar. Helaas bleef uitstel van projecten de omzet drukken.

Anderzijds blijft de quoteportefeuille (offertes aan klanten) hoog met ruim EUR 10 miljoen. Daarbij resulteert 50 - 90% van de offertes in een order (hitrate). De book-to-bill ratio was in 2014 ieder kwartaal boven de 1,0 en gemiddeld over het gehele jaar tussen de 1,1 en 1,2. Dit is aanzienlijk hoger dan in het verleden.

Het feit dat de genoemde factoren nog niet tot een wezenlijke omzetstijging hebben geleid, houdt verband met de benodigde lange voorbereidingstijd van de meeste projecten. Echter, op het moment dat deze projecten omzet gaan genereren, betreft het recurring omzet. Deze recurring omzet geeft ons een veel stabielere positie dan wij in het verleden konden realiseren.

De verwachting is dat wij binnen nu en de komende 5 - 8 maanden voor verschillende projecten de fase voorafgaand aan de productie zullen afronden. Vanaf dat moment zullen deze projecten omzet gaan genereren.

'Momenteel staan alle indicatoren op groen en wij verwachten hier in 2015 de vruchten van te gaan plukken. Wij hebben in 2014 hard aan de weg getimmerd, zowel wat betreft het binnenhalen van projecten, als wat betreft de (personele) inrichting van de onderneming. Een interessant initiatief in dit kader is de inrichting van een Automotive Competence Centre. OEM's en FC's hebben hier zeer enthousiast op gereageerd omdat zij geïnteresseerd zijn in de high-tech markt. Hiermee onderscheiden wij ons duidelijk van andere partijen in de markt', aldus Philip Nijenhuis, CEO van RoodMicrotec.

Trends

Outsourcing
Middelgrote bedrijven werken in toenemende mate samen om gezamenlijk hun diensten naar een hoger niveau te tillen en zo de concurrentie uit Aziatische landen beter aan te kunnen. OEM's die nog ASIC- of andere chipontwikkeling in huis hebben, besteden deze steeds vaker uit aan onafhankelijke dienstverleners als RoodMicrotec.

De verwachting is dat deze trend van outsourcing verder door zal zetten. RoodMicrotec is mede door haar infrastructuur uitstekend gepositioneerd om hiervan optimaal te profiteren.

Hypothecaire obligatie
Door de succesvolle uitgifte van obligaties met hypothecaire zekerheid via NPEX en de versterking van het eigen vermogen zijn onze balansverhoudingen en de financiële positie sterk verbeterd en zijn wij beter in staat onze strategie vorm te geven. Wij kunnen nu een actievere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe producten, resulterend in terugkerende (recurring) omzet.

Co-creating, co-operation en co-investing
Onze nieuwe strategie houdt in dat wij mee-investeren in nieuwe kansrijke projecten en dat wij onze salescapaciteit uitbreiden. Dit laatste voornamelijk om de terugval van omzet uit de 'klassieke' productportfolio te compenseren. Met het mee-investeren in kansrijke projecten beogen we tevens de aanhoudende terughoudendheid in de financiële markten enigszins te doorbreken. Met onze aanpak beogen wij enerzijds de ontwikkeling van FC's een positieve impuls te geven en anderzijds onze omzet en positie in de markt te verbeteren.

Wij hebben een metamorfose doorgemaakt van puur testhuis naar een semiconductorbedrijf voor nieuwe toepassingen. Waar vroeger alles om apparatuur en de daarbij behorende operators draaide, ligt de focus nu op het vinden van oplossingen en het aanbieden van een compleet product vanuit geïntegreerde diensten voor de gehele levensduur van het product/de chip. Hierdoor leveren wij een actievere bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe producten (meedenken en samenwerken). Dit resulteert in terugkerende (recurring) omzet en levert structureel langjarige projecten op met een omzet die stabieler, beter voorspelbaar en minder conjunctuurgevoelig is.

De meerderheid van het personeel is momenteel ingenieur of anderszins hoogopgeleid. Ook het klantenbestand ziet er totaal anders uit. Vroeger leverden wij aan een handvol grote IDMs, nu zijn de belangrijkste klanten Fabless Companies en OEMs, zoals Philips, Siemens, Bosch en Porsche.

De nieuwe strategie betekent ook mee-investeren in nieuwe kansrijke projecten, waarmee wij tevens beogen de aanhoudende terughoudendheid in de financiële markten te doorbreken.

De intentieverklaring betreffende een communicatiechip is een concreet voorbeeld van het aspect co-operation in onze nieuwe strategie. De chip is geschikt voor allerlei geavanceerde elektronische toepassingen, zoals slimme meters, en automatisering van woningen, gebouwen en industriële processen. Met zijn extreem lage energieverbruik is hij bijzonder geschikt voor communicatie tussen 'dingen' (voorwerpen, producten, apparatuur, systemen) en tussen deze dingen en de mens, zoals beoogd in het EU-initiatief 'Het Internet der Dingen' (IoT).

Ontwikkeling van nieuwe producten
In onze nieuwe strategie richten wij ons in toenemende mate op ondersteuning van productontwikkeling door OEM's en FC's. Dit heeft inmiddels geleid tot meerdere contracten voor langlopende projecten en recurring omzet. Daarnaast zijn wij bezig met de voorbereiding van 10 - 20 eveneens langlopende projecten met recurring omzet. Deze vormen het belangrijkste fundament voor onze groeistrategie. De verwachting is dat deze projecten in de nabije toekomst in contracten worden omgezet, en daarmee structureel extra omzet zullen gaan genereren. Om het aantal orders permanent naar een hoger niveau te tillen, blijven wij gericht op versterking aan de verkoopkant.

Samenwerking met Fraunhofer-Instituut
RoodMicrotec en Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS zijn in 2014 overeengekomen hun bestaande samenwerking uit te breiden, met als doel om hun klanten complete oplossingen te kunnen bieden, van ASIC-design tot supply chain management.

Fraunhofer IIS, een van de toonaangevende Europese designorganisaties, gevestigd in Erlangen, Duitsland, en RoodMicrotec, een onafhankelijke value-added dienstverlener op het gebied van micro- en opto-elektronica voor FC's en OEM's, gaan hun ervaring, know-how, apparatuur en hooggekwalificeerde personeel combineren om hun klanten een efficiëntere en complete supply chain oplossing te kunnen bieden, van concept tot ontwerp, fabricage, assemblage, elektrische test en kwalificatie, tot de uiteindelijke levering van het eindproduct gereed voor volumeproductie.

Betrouwbaarheid van onze bedrijfsplanning

Ons plannings- en begrotingsproces is zeer grondig, en daarmee tijdrovend. Alle salesmanagers en directeuren zijn erbij betrokken. Onze omzetprognoses zijn gebaseerd op informatie afkomstig van onze klanten, een 'bottom-up' benadering.

Onze begroting komt voort uit een nauwkeurige analyse van de informatie van onze klanten. Dit betekent tevens dat leads en prospects die na de begrotingsperiode, dus vanaf januari 2015, gegenereerd zijn, niet meegenomen zijn.

Onze ervaringen van de afgelopen tien jaar leren dat de groei soms veel hoger dan verwacht is, en soms lager. Tijdens de crisis, vanaf 2009, was de onzekerheid groter dan normaal. Wij hadden bijvoorbeeld tussen de tweede helft van 2010 en de eerste helft van 2011 een bijzonder succesvolle tijd. In die periode steeg onze omzet belangrijk, maar daalde helaas weer in het tweede halfjaar van 2011.

Sterk verbeterde indicatoren en aanzienlijke kostenverlagingen

Onze totale omzet steeg in de afgelopen tien jaar sterk tussen 2004 en 2011. De crisis veroorzaakte een terugval. In 2014 steeg de omzet in de tweede helft van het jaar ten opzichte van de eerste helft. De totale omzet is de som van onze drie segmenten: FC's en OEM's enerzijds en IDM's anderzijds. De omzetstijging was te danken aan onze verbeterde positie in FC's en OEM's. In 2004 kwam ca. 70% van de totale omzet van IDM's, in 2014 minder dan 10%. Omgekeerd ging onze omzet van FC's en OEM's fors omhoog van ongeveer 30% tot 90% in 2014. Wij hebben belangrijke groei gerealiseerd in ons kernsegment, dat een belangrijk element is in onze strategische prognoses. Een ander gevolg is dat FC's een langere opstartfase hebben, maar later veel meer recurring omzet zullen opleveren.

Natuurlijk vormen resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar dat geldt twee kanten op. Dit betekent dat een minder goed jaar opgevolgd kan worden door een sterk jaar.

Onderdeel van onze strategie is ook om onze verkooporganisatie te versterken, wat naar wij hopen zal leiden tot een verdere stijging van onze quoteportefeuille, hitrate en book-to-bill ratio. Deze verwachting is in lijn met de nauwkeurig opgestelde bottom-up prognoses van onze salesmanagers/klanten. Alle indicatoren wijzen op een stijging van de omzet en resultaten, geen enkele op een daling.

De raad van bestuur van RoodMicrotec is ervan overtuigd, op grond van sterke aanwijzingen, dat wij de juiste strategische keuzen gemaakt hebben en dat de onderneming zal gaan groeien, en de financiële resultaten zullen verbeteren, zoals uiteengezet in onze prognose.

Natuurlijk kunnen wij geen garanties geven omtrent de omzet. In onze optiek vormt onzekerheid omtrent de omzet geen reden om de prognose te verlagen uit veiligheidsoverwegingen. Een jaarverslag dat een te negatief toekomstbeeld schetst, is even onjuist en onbetrouwbaar als een te optimistisch jaarverslag. Ons standpunt is dat wij in ons jaarverslag zoals altijd de onzekerheid over de vooruitzichten uiteenzetten.

Onze groei komt van FC's en OEM's, zoals eerder vermeld. Het verschil met werk voor IDM's is dat orders van IDM's werk op korte termijn betekenen, terwijl orders van FC's en OEM's een lange voorbereidingstijd hebben en meer onzekerheid inhouden. De financiële crisis heeft onze omzet hard getroffen. Veel klanten kunnen op het juiste moment geen financiering vinden. Wij hebben de manier waarop we met klanten werken gewijzigd door invoering van co-creating, co-operation, co-investing.

Hoewel wij in de komende jaren hogere omzetten verwachten, zullen wij onze headcount nog verder verlagen. Dit zal deels door natuurlijk verloop bereikt worden, en deels door herplaatsing en reorganisatie van taken en verantwoordelijkheden. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Uitstel van orders
De omzetprognoses van onze klanten, die op sterke groei wezen, gaven aanleiding tot goede vooruitzichten voor 2014. Helaas was de omzetgroei teleurstellend. Prognoses werden in de loop van het jaar naar beneden bijgesteld vanwege onzekerheid in de markt, die deels het gevolg was van aanhoudende onzekerheid in de financiële markten. Dit leverde een gemengd beeld op. Het aantal aanvragen bleef onveranderd hoog en nam zelfs toe, maar de uiteindelijke orderplaatsing bleef nogal eens uit. Ook werden projecten vaak uitgesteld. Normaal gesproken worden uitgestelde opdrachten vaak gecompenseerd door nieuwe kansen, maar daar gebeurde in 2014 in mindere mate. Wij verwachten dat de uitgestelde projecten in meerderheid in 2015 hervat zullen worden.

Het aanhoudende uitstel van orders in 2014 contrasteerde ook met de toename van de quoteportefeuille. Ondanks de positieve ontwikkeling en het feit dat onze nieuwe strategie duidelijk aanslaat, heeft de omzet onder het uitstel geleden. Anderzijds zijn wij er trots op dat wij een steeds grotere rol spelen in de supply chain voor OEM's en FC's door hun productontwikkeling te ondersteunen, zoals blijkt uit onze quoteportefeuille en book-to-bill ratio in 2014 (zie hieronder). Deze belangrijke toename van onze quoteportefeuille zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn geweest.

Quoteportefeuille en hitrate
In de tweede helft van 2014 steeg de omzet duidelijk ten opzichte van het gemiddelde voor het eerste halfjaar. De omzet wordt nog steeds gedrukt door uitstel van opdrachten.

Onze quoteportefeuille steeg naar ruim EUR 10 miljoen. Daarbij resulteert 50 - 90% van de offertes in een order, en deze totale hitrate trend (offertes omgezet in orders) blijft stijgen. De book-to-bill ratio was in 2014 ieder kwartaal boven de 1,0 en gemiddeld over het gehele jaar tussen de 1,1 en 1,2. Dit is aanzienlijk hoger dan in het verleden.

Dat bovengenoemde factoren nog niet tot een wezenlijke omzetstijging hebben geleid, heeft te maken met de benodigde lange opstarttijd van de meeste projecten. Echter, op het moment dat deze project omzet gaan genereren, betreft het recurring omzet. Deze recurring omzet geeft ons een veel stabielere positie dan wij in het verleden konden realiseren.

De verwachting is dat wij binnen nu en de komende 5 - 8 maanden voor verschillende projecten de fase voorafgaand aan de productie zullen afronden. Vanaf dat moment zullen deze projecten omzet gaan genereren.

Momenteel staan alle lichten op groen en wij verwachten dat dit alles in 2015 zijn vruchten zal gaan afwerpen. Wij hebben in 2014 hard aan de weg getimmerd, zowel wat betreft het binnenhalen van projecten, als wat betreft de (personele) inrichting van de onderneming. Een interessant initiatief in deze context is de inrichting van een Automotive Competence Centre (zie het begin van dit verslag). OEM's en FC's hebben hier zeer enthousiast op gereageerd omdat zij geïnteresseerd zijn in de high tech markt. Dit onderscheidt ons duidelijk van andere marktpartijen.

Personeel, omzet per werknemer en headcount



Het gemiddelde aantal vaste medewerkers (FTE's) nam met ca. 2% af van 99 FTE's in 2013 tot 97 FTE's in 2014. De omzet per vaste medewerker is met ca. 10 % afgenomen van EUR 113,000 in 2013 tot EUR 103.000 in 2014.



De in dit bericht genoemde strategiewijziging heeft vanzelfsprekend invloed gehad op de organisatie en geleid tot een andere personeelssamenstelling en -aansturing. Wij zullen onze organisatie optimaliseren in het kader van de nieuwe dienstenportefeuille. In bepaalde bedrijfssegmenten is het personeel boventallig. De totale reductie zal 10% - 15% zijn over drie jaar, een kostenbesparing van EUR 1.3 miljoen over drie jaar. Dit gaat overwegend via natuurlijk verloop, maar er zullen ook gedwongen ontslagen vallen. Reducties zullen pas plaatsvinden na afloop van de geëigende overlegprocessen en in overeenstemming met de plaatselijke wettelijke praktijk.

Vooruitzichten voor 2015
Aanhoudend uitstel van orders maakt het moeilijk om uitspraken te doen over wanneer de omzetstijging die onze hoge hitrate aangeeft, zich feitelijk zal voordoen. In 2014 hebben wij ons systeem voor prognoses verbeterd; naast klantprognoses gebruiken wij ook indicatoren gebaseerd op onze quoteportefeuille, hitrate en book-to-bill ratio. Die zijn allemaal positief. Ook houden wij rekening met recente ontwikkelingen, zoals de daling van de euro en quantitative easing in de kapitaalmarkt, en de wereldwijde marktgroeiprognose van de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) van 3,4% voor 2015 en 3,1% in 2016. Deze cijfers liggen evenwel nog steeds onder het meerjarengemiddelde sinds 2000 van 6%. Gezien de algemene marktvooruitzichten, de macro-economische prognoses en op basis van onze interne analyses verwachten wij geleidelijke omzetgroei, in het bijzonder in het tweede halfjaar.

Wij handhaven onze eerder gedefinieerde langetermijndoelstelling om autonoom tussen 3 en 13% per jaar te groeien bij een gemiddelde groei van de semiconductormarkt van 6% tot aan 2017, en het bedrijfs- en nettoresultaat te verbeteren.

De huidige headcount zal in de komende drie jaar met ca. 15% ingekrompen worden om deze in overeenstemming te brengen met onze nieuwe strategie en de bijbehorende marktpositie, natuurlijk bij voorkeur door natuurlijk verloop. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

RoodMicrotec blijft haar productportfolio versterken, onder meer door focus op outsourcing door FC's en OEM's (project 'Atlas').

Conference call donderdag 12 maart 2015, 8.30 uur (voorbeurs)

Er wordt een conference call gehouden voor pers, analisten en andere geïnteresseerden. Het inbelnummer is 020 531 5850.

Onder verwijzing naar voorgaand persbericht is de publicatie van het jaarverslag 2014 verschoven naar 6 april 2015.

Als gevolg hiervan is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders nu gepland op maandag 18 mei 2015.

zie voor grafieken e.a.
http://hugin.info/130789/R/1902350/676395.pdf

tijd 09.02
Rood EUR 0,222 -3,2ct vol. 220.000







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL