Groeisegmenten van RoodMicrotec minder hard geraakt

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 14/05/2009 08:39
RoodMicrotec is in de eerste maanden van 2009, in lijn met de ontwikkelingen in de industrie, geraakt door de conjuncturele neergang, maar ziet thans geen verdere verslechtering.
De sterk verzwakte marktontwikkelingen in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar hebben met name de Test & Related Services activiteiten geraakt. De omzet in dit segment (in 2008 45% van de totale omzet) nam met circa 50% af. Bij de groeisegmenten Failure & Technology Analysis, Qualification bleef de omzetafname beperkt tot circa 15%. Het segment Test Engineering bleef vrijwel constant en Supply Chain Management liet zelfs een groei van circa 20% zien.
De basis van de vergelijking is de proforma geconsolideerde omzet over 2008 van
€ 16,288 miljoen (exclusief de gesloten vestiging in Hannover).
‘Bovengenoemde resultaten tonen wederom aan dat RoodMicrotec een juiste
strategische keuze heeft gemaakt door minder afhankelijk te willen worden van Test & Related Services en te investeren in de overige segmenten’, aldus Philip Nijenhuis, CEO RoodMicrotec.

Genomen maatregelen
RoodMicrotec heeft diverse kostenbesparende maatregelen genomen, te weten
personeelsreductie, werktijdverkorting, vrijwillige loonreductie door het management en overige kostenreducties.
De personeelskosten op maandbasis zijn, in vergelijking met het gemiddelde van vorig jaar(proforma 2008), met circa 25% afgenomen. Het vaste personeelsbestand is per ultimo april, in vergelijking met een jaar eerder, met ongeveer 30 fte’s verminderd en zal de komende maanden nog met circa 8 fte´s reduceren. Dit komt neer op een reductie van circa 23% ten opzichte van de 166 proforma geconsolideerde vaste en tijdelijke medewerkers in april 2008.
Genoemde maatregelen zullen op jaarbasis tot een kostenverlaging van € 2,5 à
3 miljoen leiden.

Financiële positie
De huisbanken hebben toegezegd een deel van de kortlopende financiering om te
zetten in een langlopende lening van 5 jaar. Het bedrag van deze herfinanciering bedraagt € 1,8 miljoen. Hiermee worden onder meer hoogrenderende leningen, waaronder de brugfinanciering ten behoeve van de overname van microtec, terugbetaald. Als gevolg hiervan nemen de rentelasten af.

Het totaal aan maatregelen leidt ertoe dat het eigen vermogen, vermeerderd met
converteerde obligaties en achtergestelde leningen, als percentage van het
totaalvermogen over de eerste vier maanden, vrijwel constant blijft. De solvabiliteit van circa 28% ultimo 2008 is eveneens vrijwel onveranderd. Door de herfinanciering zullen de kortlopende verplichtingen tot circa € 4 miljoen afnemen, waarmee een belangrijke doelstelling, te weten het verbeteren van de balansverhoudingen, vervuld is.
De kaspositie is gedurende de eerste vier maanden van 2009 constant gebleven.

Vooruitzichten voor 2009
RoodMicrotec is nog steeds voorzichtig optimistisch voor wat betreft de ontwikkelingen in de tweede helft van 2009 en 2010. De onderneming is uitstekend gepositioneerd om te profiteren van marktgroei op het moment dat deze zich voordoet. Op de lange termijn wordt een gemiddelde omzettoename per jaar van 5 tot 15% als realistisch gezien.
Over de eerste helft van 2009 verwacht RoodMicrotec echter een verlies te leiden. Op basis van de marktvooruitzichten voor de tweede helft van 2009 verwacht zij, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, een herstel van het resultaat en een verdere verbetering van haar kaspositie.

Financiële agenda 2009/2010
7 juli 2009 Publicatie halfjaaromzetcijfers 2009
10 september 2009 Publicatie halfjaarverslag 2009
10 september 2009 Conference call pers en analisten
12 november 2009 Publicatie tussentijdse update
12 januari 2010 Publicatie jaaromzetcijfers 2009
25 februari 2010 Publicatie jaarcijfers 2009
25 februari 2010 Conference call pers en analisten
11 maart 2010 Publicatie jaarverslag 2009
25 maart 2010 Algemene vergadering van aandeelhouders

Accountantscontrole
De accountant is betrokken geweest bij de totstandkoming van dit persbericht. Op de financiële informatie heeft geen accountantscontrole plaatsgevonden.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL