Resultaten Neways naar recordhoogte in 1e helft 2007

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 28/08/2007 09:20
Sterke orderportefeuille voor komende maanden
Neways heeft in de 1e helft van 2007 een nettowinst behaald van EUR 7,8 miljoen, een stijging van 66%. Door een betere productmix, bezetting en efficiency steeg de operationele marge naar 8% (1e helft 2006: 6,4%), ruim boven de minimale margedoelstelling van 7%. De omzet nam toe met 24% tot EUR 138,6 miljoen. Deze stijging was volledig autonoom. In alle marktsegmenten van de Electronic Manufacturing Services (EMS) was sprake van omzetgroei. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn positief. De orderportefeuille steeg met ruim 13% naar EUR 73,1 miljoen ten opzichte van ultimo 1e helft 2006.

Omzet
De bruto-omzet nam toe met bijna 26% naar EUR 152,1 miljoen. De netto-omzet steeg ten opzichte van het 1e halfjaar 2006 met 24% naar EUR 138,6 miljoen (EUR 111,7 miljoen). De sterkere stijging van de bruto-omzet laat zien dat de Neways-bedrijven steeds meer gezamenlijk optreden als one-stop-provider voor haar klanten. In alle marktsegmenten was sprake van een omzetstijging. Met name de omzet in de segmenten Halfgeleider, Automotive, Industrieel en Defensie steeg sterk.

De orderportefeuille is met ruim 13% gestegen tot EUR 73,1 miljoen per ultimo juni 2007 ten opzichte van EUR 64,5 miljoen ultimo juni 2006. In de meeste marktsegmenten nam de orderportefeuille toe.

Resultaten
De toename van de omzet ging gepaard met een stijging van de brutomarge met 22% naar EUR 57,3 miljoen. Als percentage van de omzet daalde de brutomarge van 41,9% naar 41,3%. Reden voor deze procentuele daling is de samenstelling van de omzet waaronder de toegenomen activiteiten in systeembouw.

De totale operationele kosten (incl. de loonkosten) stegen met 16% relatief minder hard dan de omzet door verbetering van de interne efficiency en een betere bezetting. Het bedrijfsresultaat steeg hierdoor met ruim 56% naar EUR 11,1 miljoen. De operationele marge steeg van 6,4% naar 8,0%, ruim boven de minimale margedoelstelling van 7%.

De winst voor belasting kwam uit op EUR 10,4 miljoen, een stijging van 58% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De rentekosten stegen met 40% vanwege het hogere kapitaalbeslag in verband met de financiering van de sterke groei in de 1e helft en de gestegen rentevoet ten opzichte van de eerste helft van 2006.

De belastingdruk kwam uit op een niveau van 25%. Dit heeft geresulteerd in een stijging van de nettowinst met 66% naar EUR 7,8 miljoen. Als percentage van de omzet steeg de nettowinst van 4,2% naar 5,6%. De nettowinst per gewoon aandeel steeg met 65% van EUR 0,51 naar EUR 0,84.

Belangrijke operationele ontwikkelingen
Als one-stop-provider heeft Neways voordeel bij de toenemende vraag van klanten naar life cycle management. De internationale ontwikkeling van OEM’s (Original Equipment Manufacturers) en de stijgende vraag naar outsourcing door OEM’s maakt dat Neways in toenemende mate ook de ontwikkeling, engineering en het testen van elektronische systemen voor haar rekening neemt. Bovendien wordt de vraag naar elektronische (besturings)systemen van OEM’s steeds specialistischer en complexer. Neways schuift dan ook steeds verder op van oorspronkelijke capaciteit provider naar die van kennisintensieve, tactische en strategische partner voor haar klanten. De groeiende vraag naar SMOI (Supplier Managed Owned Inventory) zorgt daarbij voor een verdere intensivering van partnerships en klantrelaties.

In het afgelopen halfjaar was er sprake van een duidelijke toename van de ontwikkelings- en engineeringsactiviteiten en systeembouw. Daarnaast is de onderlinge samenwerking tussen de Neways-bedrijven verder versterkt. Daar waar mogelijk wordt steeds vaker gezamenlijk als one-stop-provider opgetreden, zowel richting bestaande klanten als potentiële nieuwe klanten. In het afgelopen halfjaar heeft dat geleid tot meer gezamenlijke orders en diverse nieuwe klanten. Daarnaast is Neways gestart met het terugdringen van het aantal leveranciers en zijn betere afspraken gemaakt. De uitbesteding van productie naar de eigen faciliteiten in Oost-Europa en China groeit gestaag. Op een gemiddeld aantal medewerkers (FTE’s) van 2.275, bedraagt het aantal in Oost-Europa en China inmiddels 907. Dat is een toename van ruim 11% ten opzichte van de 1e helft van 2006.

Financiële positie
Door toevoeging van de nettowinst en de uitkering van het dividend namen per saldo het eigen vermogen en het garantievermogen toe met respectievelijk 13% en 9%.

Met name door het hogere activiteitenniveau in de 1e helft van 2007 en de groeifinanciering voor de 2e helft, namen zowel de ordergebonden voorraden als de debiteuren per ultimo juni sterk toe. Voor de financiering van de groei en toegenomen investeringen is in de 1e helft van 2007 relatief meer gebruik gemaakt van (bestaande) kredietfaciliteiten. In totaal is per juni 2007 voor EUR 10,5 miljoen meer geleend.

Het hogere activiteitenniveau heeft zich vertaald in een balansverlenging met 20%. De solvabiliteit (garantievermogen / totaal vermogen) daalde van 41,0% ultimo 2006 naar 37,1%.

Door met name de investeringen in de verdere automatisering van het productieproces en de overname van activiteiten van ThyssenKrupp, namen de investeringen toe naar EUR 4,8 miljoen (1e halfjaar 2006 EUR 2,1 miljoen). In combinatie met het sterk gestegen werkkapitaal leidde dit tot een negatieve netto cashflow van EUR 7,5 miljoen in de 1e helft van 2007. Naar verwachting zal de netto cashflow in de 2e helft van 2007 weer positief zijn.

Vooruitzichten
Neways zal zich blijven richten op de verdere uitbouw en verbetering van het one-stop-provider concept. Dat betekent ondermeer dat veel aandacht uit zal gaan naar de versterking van de ontwikkelingstak, de uitbouw van de activiteiten op het gebied van systeembouw en intensivering van de onderlinge samenwerking tussen de Neways-bedrijven. Door een sterke focus op uitbreiding van de activiteiten in marktsegmenten zoals Medisch en Defensie zal de afhankelijkheid van het relatief cyclische Halfgeleider segment verder worden teruggebracht. Ook in de komende jaren blijft Neways gericht op autonome groei aangevuld met passende acquisities.

Daarnaast is verhoging van het rendement door verdere verbetering van de productmix en de bezetting, de reductie van het aantal toeleveranciers en uitbesteding van productieactiviteiten naar de Neways-werkmaatschappijen in Oost-Europa en China een belangrijk aandachtspunt.

De vooruitzichten voor de 2e helft van 2007 zijn positief. De orderportefeuille is hoger dan per ultimo juni 2006 (+13%) en per ultimo december 2006 (+11%). Voor heel 2007 wordt een autonome omzetgroei verwacht van minimaal 12% met een substantieel hoger nettoresultaat dan in 2006 (EUR 11,2 miljoen)






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL