Nedap blijft flink investeren in toekomstige groei

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/11/2013 07:33
- Opbrengsten over 2013 nagenoeg gelijk aan 2012, winst blijft achter.
De totale opbrengsten van N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek “Nedap” over 2013 zullen naar verwachting – onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden – nagenoeg gelijk zijn aan die over 2012 (€ 171,9 miljoen). De marktgroepen AVI, Healthcare en Retail laten ook in 2013 een verdere opbrengstengroei zien, de marktgroepen Energy Systems, Light Controls en Security Management blijven vrijwel gelijk en de opbrengsten van de groepen Library Solutions en Livestock Management zullen achterblijven bij die over 2012.

In 2013 wordt opnieuw flink geïnvesteerd in mondialisering, vernieuwing, marketing en versterking van de organisatie. Vanwege de nog steeds voortdurende onzekere economische omstandigheden in diverse markten blijft een verdere groei van de opbrengsten in het lopende jaar echter nog uit. Andere markten hebben te kampen met grillige of onduidelijke wet- en regelgeving, zoals op het gebied van zonne-energie, waardoor bijvoorbeeld de eerder verwachte sterke opbrengstengroei van PowerRouters niet zal worden gerealiseerd. Met name in de 2e jaarhelft drukken de investeringen behoorlijk op het resultaat. Door de combinatie van forse investeringen en gelijkblijvende opbrengsten zal de winst na belastingen ten opzichte van 2012 dan ook aanzienlijk* achterblijven (winst 2012: € 13,5 miljoen).

Investeringen in betere marktproposities, in wereldwijde aanwezigheid en in de versterking van de organisatie zijn absoluut noodzakelijk om, in markten die zich nieuw aan het ordenen zijn, in de toekomst een leidende rol te kunnen spelen. En een leidende rol is een voorwaarde om de gewenste toegevoegde waarde en winstgevendheid te kunnen realiseren. De directie van Nedap verwacht dan ook dat deze investeringen zullen gaan zorgen voor verdere opbrengstengroei en verbetering van de winst. Op korte termijn wordt de voorspelbaarheid van opbrengsten en resultaat echter niet bevorderd door de nog altijd onzekere en volatiele economische omstandigheden in een aantal, voor Nedap relevante, regio’s en sectoren. Het projectmatige karakter van een groot deel van de opbrengsten draagt evenmin bij aan de voorspelbaarheid op korte termijn.

Investeren in dynamische markten, gericht op toekomstige groei, betekent dat naast het aannemen van nieuwe medewerkers, soms afscheid moet worden genomen van bestaande medewerkers. Aan dit laatste wordt dit jaar ongeveer € 1 miljoen uitgegeven. Het aantal medewerkers zal dit jaar per saldo met plusminus 45 stijgen (ultimo 2012: 709 medewerkers).

Eveneens gericht op toekomstige groei is medio 2013 een terrein aangekocht (bijna 10.000 m2 met kantoren en hallen) dat grenst aan de bestaande Nedap-vestiging in Groenlo. Mede door deze aankoop zullen de totale investeringen in materiële en immateriële vaste activa in het lopende jaar ruim € 2 miljoen hoger zijn dan de afschrijvingen. Medio 2013 is de huidige kredietfaciliteit met de huisbank, vanwege extra investeringen en tijdelijke verhoging van het werkkapitaal, met € 5 miljoen verhoogd. Per ultimo van het jaar zal deze zijn teruggebracht op het oude niveau. Inclusief onverdeelde winst bedroeg de solvabiliteit eind oktober 2013 ruim 42%.

Marktontwikkelingen
De marktgroep AVI (producten voor het identificeren van voertuigen en bestuurders en voor draadloze parkeersystemen) laat opnieuw een verdere groei aan opbrengsten zien. Deze groei wordt echter vertraagd doordat enkele klanten om budgettaire redenen projecten uitstellen. De unieke, recent ontwikkelde compacte langeafstandslezer voor personen, plus innovaties op het gebied van draadloze voertuigdetectie vormen een steeds belangrijker deel van de opbrengsten.

De marktgroep Energy Systems (autonome energiesystemen) zal dit jaar met haar product PowerRouter (systeem voor het zelfstandig en effectief opwekken, opslaan, en verbruiken van elektriciteit) ongeveer een zelfde bedrag aan opbrengsten realiseren als in 2012. De verwachte sterke groei is vooralsnog uitgebleven door instabiele financiële situaties op de Duitse solarmarkt en door onduidelijkheden in verschillende markten over regelgeving inzake ‘zelfverbruik’ en over de opslag van zonne-energie. Daarnaast heeft de door de marktgroep uitgevoerde preventieve vervangingsactie van een onderdeel van de PowerRouter wat langer doorgewerkt dan aanvankelijk werd voorzien. Ondanks de suboptimale marktomstandigheden groeit het aandeel van slimme opslagsystemen in de opbrengsten van de marktgroep behoorlijk. Bovendien wordt in 2014, en vooral in Duitsland, een verbetering van de marktomstandigheden verwacht.

De opbrengsten van de marktgroep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals, waardoor er meer tijd voor zorg overblijft) groeien gestaag. Zorgorganisaties in Nederland (de markt voor de marktgroep Healthcare) worden geconfronteerd met een herinrichting van langdurige zorg door de overheid. Er wordt bezuinigd en taken worden overgeheveld, waarbij een verschuiving plaatsvindt van centrale naar wijkgerichte aansturing en de mantelzorg toeneemt. Dit alles resulteert in een groeiende behoefte aan ondersteuning door moderne technologie. De marktgroep biedt een aaneengesloten productenpakket voor zorginstellingen, haar medewerkers, cliënten en mantelzorgers. Steeds meer zorgorganisaties maken daarom gebruik van de diensten van Nedap. Het werkgebied van de marktgroep breidt zich ook gaandeweg uit van de extramurale- naar intramurale-, ouderen- en gehandicaptenzorg. Het onder deze marktgroep vallende onderdeel Pep® (gedigitaliseerde urenregistratie) draagt ook bij aan de groei van de groep, ondanks de nog steeds moeilijke marktomstandigheden in de uitzendbranche.

De marktgroep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) richt zich niet langer op het uitvoeren van volledige bibliotheekprojecten, waarbij zij als systeemintegrator een mix van eigen componenten en producten van derden met elkaar combineert. Zij concentreert zich nu op het ontwikkelen en leveren van een toonaangevend productportfolio, waarmee business partners - in een groeiend aantal landen - individuele projecten klantspecifiek kunnen invullen. Het aanpassen van haar marktbenadering zorgt ervoor dat de opbrengsten van deze marktgroep, zoals verwacht, lager zullen zijn dan over 2012. Dit is vooral zichtbaar in de landen België, Duitsland en Nederland. In Frankrijk, Engeland, Scandinavië en Zuid-Amerika zullen de opbrengsten dit jaar wel stijgen.

De opbrengsten van de marktgroep Light Controls (vermogenselektronica voor licht) zullen naar verwachting uitkomen op het niveau van 2012. Een verdere groei wordt o.a. vertraagd door het wachten op nieuwe regelgeving voor het zuiveren van ballastwater in de scheepvaartsector. Daarnaast zijn enkele afnemers in de verlichtingsbranche in financiële problemen geraakt. De Amerikaanse activiteiten van de groep zijn ondergebracht in een begin dit jaar opgerichte Amerikaanse vennootschap, Nedap Inc., een 100% deelneming van Nedap N.V. Een team van 7 medewerkers van deze organisatie bewerkt met succes de voor de marktgroep interessante Noord-Amerikaanse verlichtingsmarkt. De afgelopen maanden is hier een aantal voor de toekomst interessante opdrachten verworven.

De marktgroep Livestock Management (automatisering van processen op basis van individuele dieridentificatie in de veehouderij, die de veehouder helpt om zijn bedrijfsvoering te optimaliseren en het welzijn van zowel mens als dier te verhogen) kan na een aantal jaren van behoorlijke groei het record aan opbrengsten van 2012 niet vasthouden. Veehouders hebben te kampen met gestegen voerprijzen, met de relatief lange winter op het noordelijk halfrond en het moeilijker verkrijgen van financiering. Dit leidt tot terughoudendheid met investeren. Tevens is de investeringsgolf in de zeugenhouderij i.v.m. nieuwe EU-wet- en regelgeving voorbij. Een belangrijke oorzaak voor het achterblijven van de opbrengsten is daarnaast de voorraadvorming in de logistieke keten van een aantal afnemers. De marktgroep investeert fors in productontwikkeling en nieuwe verkoopkanalen. Verbreding van het productassortiment met o.a. gedragssensoren en met positionerings- en prestatietoetsingssystemen biedt mogelijkheden om ook meer opbrengsten bij bestaande afnemers te realiseren.

Het lukt de marktgroep Retail (beveiligings-, beheer- en informatiesystemen voor de detailhandel) steeds beter om voor specifieke marktsegmenten aansprekende proposities te ontwikkelen en toonaangevende retailers daarvoor te winnen. Ondanks moeilijke omstandigheden in de detailhandel - en in een zeer competitieve markt bovendien - ziet de marktgroep haar opbrengsten verder groeien. De systemen combineren het voorkomen van diefstal met voorraadbeheer en winkelmanagement. In het lopende jaar heeft de marktgroep inmiddels een aantal grote opdrachten ontvangen voor omwisseling van RF systemen naar de hybride RF/RFID systemen, waardoor retailers geleidelijk de overstap kunnen maken naar RFID. De marktgroep investeert stevig om haar bestaande klanten wereldwijd te kunnen bedienen en om nieuwe klanten te werven.

De marktgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, registratie, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie, beheer van lockers en biometrie) weet haar opbrengstenniveau van 2012 vast te houden, in weerwil van de grote gevoeligheid voor de aanhoudend zwakke situatie in de bouw- en installatiemarkt. In de loop van het jaar is een aantal langjarige leveringscontracten afgesloten voor het wereldwijd beveiligen van locaties van multinationale ondernemingen. Om aan de hoge eisen van deze internationale klanten te kunnen voldoen is het afgelopen jaar weer veel geïnvesteerd in de verdere professionalisering van de organisatie en het versterken van de producten, waarmee het onderscheidend vermogen van de marktgroep verder is toegenomen.

De bovenstaande verwachtingen voor 2013 zijn gebaseerd op de, op het moment van schrijven van dit persbericht, bekende feiten. Door het projectmatige karakter van een groot deel van de opbrengsten kunnen er echter nog wezenlijke afwijkingen optreden in de laatste weken van dit jaar.

Het verslag over 2013 zal donderdag 13 februari 2014 nabeurs worden gepubliceerd.

* Nedap past in dit persbericht de schaal van Mock toe (aanzienlijk is 30-45%)

tijd 09.06
De Smallcap 494,610 -0,92 -0,19% Nedap EUR 29,00 -50ct vol. 8.910



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL