Nedap N.V. verwacht voor het 1e halfjaar 2013 opbrengsten op het niveau van 2012.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 09/04/2013 19:15
- Flinke investeringen matigen het resultaat
De directie van N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek “Nedap” verwacht voor het 1e halfjaar 2013 - onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden - opbrengsten om en nabij het niveau van het zeer goede 1e halfjaar 2012 (1e halfjaar 2012: € 83,7 miljoen). De winst na belastingen zal dan naar verwachting 10 tot 15% lager zijn (1e halfjaar 2012: € 6.6 miljoen). Flinke investeringen in de organisatie, onder meer door uitbreiding van het aantal medewerkers, matigen het resultaat.

In de eerste maanden van 2013 hebben de marktgroepen AVI, Energy Systems, Healthcare, Retail en Security Management hogere opbrengsten gerealiseerd dan in de overeenkomstige periode van 2012. De marktgroepen Livestock Management (voorheen Agri) en Light Controls bleven achter bij hun sterke 1e halfjaar 2012. Als gevolg van de keuze voor een andere marktbenadering bleven - conform de verwachting - de opbrengsten van de marktgroep Library Solutions enigszins achter.

Het realistisch voorspellen van opbrengsten en resultaat op korte en middellange termijn wordt niet bevorderd door de onzekere en volatiele economische omstandigheden in diverse regio’s en marktsegmenten. Voor het 1e halfjaar 2013 verwacht de directie dat de opbrengstenontwikkeling van de eerste maanden wordt doorgezet. Dit zal resulteren in opbrengsten om en nabij het niveau van het 1e halfjaar 2012 en een resultaat dat hier enigszins bij achterblijft. Voor het gehele jaar 2013 - onvoorziene omstandigheden voorbehouden - verwacht de directie een verdere stijging van de opbrengsten. Over het resultaat 2013 kan - gezien de vele onzekerheden - nog geen uitspraak worden gedaan.

Door voortgaande mondialisering van de activiteiten is het aantal medewerkers verder toegenomen. Waren er in het 1e halfjaar 2012 binnen de Nedap-organisatie gemiddeld 696 medewerkers in dienst, in het lopende halfjaar zullen dit er naar verwachting gemiddeld meer dan 720 zijn. Bij het aannemen van medewerkers wordt sterk gelet op hun vermogen om op termijn bij te dragen aan het verhogen van de gemiddelde toegevoegde waarde per medewerker.

Medio februari 2013 heeft Nedap in de Verenigde Staten een nieuwe vennootschap opgericht, Nedap Inc., een 100% deelneming van Nedap N.V. Vanaf begin april heeft de marktgroep Light Controls hierin haar Amerikaanse activiteiten ondergebracht. Er zijn 7 Amerikaanse medewerkers in dienst genomen.

Nedap blijft ook in 2013 flink investeren in productontwikkeling, marktbewerking en professionalisering om de concurrentiekracht van haar proposities te versterken en de schaalbaarheid van de organisatie te verhogen. Deze investeringen kunnen naar verwachting met de huidige middelen worden gefinancierd. De solvabiliteit blijft met 40% onverminderd sterk.

De opbrengsten van de marktgroep AVI (producten voor het identificeren van voertuigen en bestuurders en voor draadloze parkeersystemen) nemen gestaag toe. Een belangrijk deel van haar omzet komt uit producten voor het herkennen van voertuigen op lange afstand. Met de introductie van een unieke, compacte langeafstandslezer voor personen en innovaties op het gebied van draadloze parkeersystemen kan de groep haar groei in de toekomst verder versterken.

De marktgroep Energy Systems (autonome energiesystemen) heeft met haar product PowerRouter (systeem voor het zelfstandig en effectief opwekken, opslaan, en verbruiken van elektriciteit) in de eerste maanden van dit jaar een bescheiden opbrengstengroei laten zien. Gezien haar orderportefeuille was een sterkere groei verwacht. De aanpassingsactie, om alle in het veld aanwezige PowerRouters te voorzien van een extra beveiligingsmodule, legde echter een groot beslag op haar productiecapaciteit en vertraagt de uitlevering van nieuwe systemen in het 1e halfjaar.

De marktgroep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals, waardoor er meer tijd voor zorg overblijft) ondersteunt met haar product ONS zorgorganisaties bij hun bedrijfsvoering. Deze organisaties worden nu geconfronteerd met overheidsbezuinigingen en nieuwe vormen van financiering. Tegelijk vindt een verschuiving plaats van centrale naar wijkgerichte aansturing en is sprake van een toename van de mantelzorg. Dit alles resulteert in een groeiende behoefte aan ondersteuning met moderne technologie. Steeds meer zorgorganisaties maken daarom gebruik van de diensten van deze marktgroep en versterken daarmee de marktpositie van de groep. Ondanks de huidige, moeilijke marktomstandigheden in de uitzendbranche, droeg ook het onderdeel Pep® (gedigitaliseerde urenregistratie) bij aan de groei van de opbrengsten.

Het aanpassen van haar marktbenadering zorgde ervoor dat de opbrengsten van de marktgroep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken), zoals verwacht, lager waren dan in de overeenkomstige periode 2012. De marktgroep richt zich niet langer op het uitvoeren van volledige bibliotheekprojecten, waarbij zij als systeemintegrator een mix van eigen componenten en producten van derden met elkaar combineert. Zij concentreert zich nu op het ontwikkelen en leveren van een toonaangevend productportfolio, waarmee business partners, in een groeiend aantal landen, individuele projecten klantspecifiek kunnen invullen.

De marktgroep Light Controls (vermogenselektronica voor o.a. licht) presteerde de eerste maanden van het jaar goed, maar bleef met de opbrengsten enigszins achter bij de sterke eerste maanden van 2012, toen een groot project in Amerika werd opgeleverd.

De opbrengsten van de marktgroep Livestock Management (automatisering van processen op basis van individuele dieridentificatie in de veehouderij, die de veehouder helpt zijn bedrijfsvoering te optimaliseren en het welzijn van zowel mens als dier te verhogen) bleven in de eerste maanden van 2013 achter bij het sterke 1e halfjaar 2012. Een belangrijke reden hiervoor is dat de flinke toename van de opbrengsten in het afgelopen jaar heeft geleid tot enige voorraadvorming in de logistieke keten van een aantal afnemers. De belangstelling voor de diverse innovatieve oplossingen van de marktgroep, zowel in de melkvee- als varkenshouderij, blijft echter onverminderd groot. Zo zijn in China, een half jaar na de introductie in september 2012, al ruim honderd Prestatie Test Systemen voor varkens verkocht.

Ondanks de moeilijke omstandigheden in de retailmarkt heeft de marktgroep Retail (beveiligings-, beheer- en informatiesystemen voor de detailhandel), in een zeer competitieve markt, haar opbrengsten verder zien groeien. Het lukt de groep steeds beter om voor specifieke marktsegmenten aansprekende proposities te ontwikkelen en toonaangevende retailers te winnen, o.a. met RFID-systemen. Zo werd het nieuwe artikelbeveiligingssysteem voor supermarkten (!Sense) geïnstalleerd bij de recent geopende Jumbo Foodmarkt in Breda, de grootste supermarkt van Nederland.

De opbrengsten van de marktgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, registratie, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie, beheer van lockers en biometrie) lagen in de eerste maanden van 2013 licht boven de opbrengsten van 2012. Met Unilever is begin dit jaar een wereldwijde overeenkomst afgesloten om de komende jaren 800 locaties te beveiligen met Nedap AEOS. Door de aanhoudende zwakke economische omstandigheden constateert de groep echter nog steeds - en in diverse regio’s - branchebrede terughoudendheid om te investeren.

Met de vakbonden is een nieuwe CAO afgesloten voor de periode van 1 april 2013 tot 1 april 2014. Hierbij is een salarisverhoging van 1,5% per 1 april 2013 overeengekomen. Daarnaast ontvangen de medewerkers 7 certificaten van aandelen Nedap N.V. Voor deze certificaten gelden de gebruikelijke voorwaarden, zoals die in het Nedap medewerkerparticipatieplan zijn vastgelegd.

De directie heeft verder voor de medewerkers van Nedap N.V. per 1 januari 2013 het Nedap Additioneel Participatie Plan (NAPP) ingevoerd. Dit plan, met een looptijd van 5 jaar, heeft als doel een duurzame balans te vinden tussen het gevraagde persoonlijke ondernemerschap van Nedap-medewerkers en de mogelijkheid om als medewerker te delen in de resultaten van het bedrijf. Kern van het plan is dat winststijgingen boven de 5% gedeeltelijk ten gunste komen van de medewerkers. Als startpunt is genomen de winst voor belastingen in 2012 (€ 16,3 miljoen). 40% van de winststijging boven de 5% zal worden omgezet in certificaten van aandelen Nedap die worden uitgereikt aan Nedap medewerkers. Deze certificaten zullen voor 4 jaar zijn geblokkeerd.

De bovenstaande verwachtingen voor het 1e halfjaar 2013 zijn gebaseerd op de, op het moment van schrijven van dit persbericht, bekende feiten. Door het projectmatige karakter van een groot deel van de opbrengsten kunnen er echter nog wezenlijke afwijkingen optreden in de laatste weken van deze periode.

Het financiële halfjaarbericht 2013 zal dinsdag 1 augustus 2013 nabeurs worden gepubliceerd.

De jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders zal worden gehouden op dinsdag 16 april 2013, om 11.00 uur, in de Hermitage Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1, 1018 DR Amsterdam. Voor informatie over de bereikbaarheid (routebeschrijving) en toegankelijkheid van de Hermitage Amsterdam verwijzen wij u naar de website van het museum: www.hermitage.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL