Strukton / De Nijs maakt van Tramremise Centrum voor Media en Mode

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 29/11/2012 14:17
Met het besluit van stadsdeel West om de Passage in De Hallen over te nemen is de financiering van het plan van de Tramremise Ontwikkelingsmaatschappij (TROM) om de oude tramremise om te toveren tot een centrum voor Media en Mode rond. Bouwcombinatie Strukton / De Nijs zal naar verwachting de bouwactiviteiten binnen een maand starten. Het plan wordt mogelijk gemaakt door een vitale coalitie van bevlogen initiatiefnemers, ambitieuze huurders, financiers en vasthoudende buurtbewoners.
De oude tramremise staat al vele jaren te wachten op een nieuwe bestemming. Het industrieel monument vervalt steeds verder, dus vanuit veel hoeken is er steun om tot herontwikkeling over te gaan. Lang leek het erop, dat de huidige marktomstandigheden, die alles behalve gunstig zijn voor investeringen in vastgoed, deze ontwikkeling onmogelijk zouden maken. De Triodos Bank en het Nationaal Restauratiefonds lieten al eerder weten in het plan te geloven en daarvoor leningen te willen verstrekken. Een combinatie van particuliere financiers, cofinanciering door Stadsherstel, de bouwers Strukton en De Nijs, een aantal van hun toeleveranciers, Architectenbureau Van Stigt, de verkoop van onderdelen, besparingen op de bouwkosten en aan aankoop van de Passage door Stadsdeel West maakten uiteindelijk de puzzel sluitend.

Vanaf nu gaat de blik op de toekomst. Bouwcombinatie Strukton / De Nijs, dat het project voor ca. € 33 miljoen heeft aangenomen, zal in hoog tempo starten met de bouw. In december wordt begonnen met de voorbereiding van de bouwactiviteiten. In januari start de bouw van de ondergrondse parkeergarage voor auto’s, fietsen en scooters. De eerste activiteiten in het vernieuwde Hallencomplex zullen in het voorjaar van 2014 kunnen plaatsvinden en het complex zal aan het einde van dat jaar gereed zal zijn.

Vanaf dat moment kan Tramremise De Hallen uitgroeien tot een buurt-, stedelijk en gedeeltelijk zelfs landelijk centrum voor Media en Mode. Sterke Amsterdamse ondernemers, die eerder successen boekten met de Ysbreker (horeca), The Movies (film), OBA (bibliotheek), NTVF (Uitmarkt en TV-studio’s), Vondelhotels, leerbedrijven en EenMedia (modebladen) zetten hun schouders daaronder. Er worden nog gesprekken gevoerd met toonaangevende modeondernemers die binnenkort worden afgerond.

Een belangrijke bijdrage aan het realiseren van het project wordt uiteraard ook geleverd door de toekomstige huurders, waarvan de meeste zich al jarenlang voorbereiden op de komst van hun bedrijf of instelling naar De Hallen. Het bestuur van de TROM spreekt zijn bijzondere waardering uit voor de inzet en het uithoudingsvermogen van deze huurders die samen met de buurt het maatschappelijk draagvlak vormen voor dit project. Het gehele complex van de Hallen is nu al voor 96% verhuurd en er zijn meerdere gegadigden voor het invullen van de nog te verhuren ruimten.

Reactie Martien Kuitenbrouwer, stadsdeelvoorzitter van Stadsdeel West:

‘Het is fantastisch dat het Trom is gelukt om haar plannen rond te krijgen. Anderhalf jaar geleden was ons startpunt een kale vlakte, een monument in verval en veel onduidelijkheid. Door te kiezen voor een andere aanpak is dit stap voor stap veranderd. De eerste stap was het braakliggende terrein in te richten als groene ruimte en moestuin voor de buurt. Vervolgens is een andere ontwikkelaar gezocht voor de eerste fase van de woningbouw. De omgevingsvergunning hiervoor is inmiddels aangevraagd en de bouw start dit voorjaar. En nu dan misschien wel de belangrijkste stap: de lang verwachte start van de Tramremise. Dit heeft ook van het stadsdeel de nodige inspanningen gevraagd. Zo ben ik erg blij dat de raad gister heeft ingestemd met de aankoop van de passage. Komend jaar wordt er dus volop gebouwd in de Bellamybuurt. Naast de Tramremise en de nieuwe woningen worden ook de straten heringericht (met minder parkeerplaatsen en meer groen), inclusief de Ten Katestraat. Door al deze ontwikkelingen samen ontstaat er in 2015 een heel andere buurt. Een transformatie die heel Oud-West een positieve boost zal geven.’


Meer informatie over het project is te vinden op de website www.tramremisedehallen.nl



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL