Masterclass grondbeleid biedt nieuwe inzichten - Oranjewoud brengt kennis en ervaring bij elkaar

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 07/11/2012 15:28
Heerenveen, 7 november 2012 - Effectief grondbeleid kent vele facetten. Kennis en ervaring over drie actuele onderwerpen werden op 6 november gedeeld in de jaarlijks terugkerende masterclass van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud. Over de (on)mogelijkheden van de nieuwe omgevingswet, de lifecycle-benadering in gebiedsontwikkeling en de stijgende waarde van coöperatief onderhandelen.

Omgevingswet
De nieuwe omgevingswet betekent volgens senior adviseur Marian Braakensiek risico's. "Maar tegenover elk risico staat ook een kans. Minder regels bij het Rijk resulteert in meer ruimte voor ondernemerschap bij gemeenten. Decentralisatie kan zorgen voor lokale verschillen en rechtsongelijkheid, maar biedt ook mogelijkheden om lokaal verschillende belangen en behoeften op elkaar af te stemmen", aldus Marian. In de masterclass werden meerdere inzichten tegenover elkaar gezet.

Financiële haalbaarheid
Ook kwam aan de orde hoe het gesteld is met de financiële haalbaarheid binnen projecten. Eva Mol-Bendien, adviseur Vastgoed, sprak over nieuwe verdienmodellen om ruimtelijke ontwikkeling weer op gang te krijgen. Een vraaggerichte benadering kan quick wins opleveren, want de eindgebruiker bepaalt wat hij over heeft voor het resultaat.

Het nieuwe onderhandelen
Tot slot konden deelnemers zelf ervaren hoe je kunt onderhandelen in de huidige economische situatie. Deze methodiek is niet gericht op individueel gewin, maar op het groter maken van het collectieve resultaat. Doel van sprekers Henri Deelstra en Johan Apperloo was om in verschillende simulaties drie tevreden partijen aan tafel te krijgen. Het klassieke onderhandelen werd daarmee definitief de rug toegekeerd.

Het was volgens organisator Jan Claus een actieve dag, met veel vertegenwoordigers vanuit de overheid en het bedrijfsleven. De bijeenkomst was uitverkocht. Kaarten voor de volgende bijeenkomst in Utrecht zijn nog te verkrijgen.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL