Oranjewoud, Heeft Wet ruimtelijke ordening haar doel bereikt?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 16/04/2011 11:45
Heerenveen, 15 april 2011 - De Wet ruimtelijke ordening (Wro) is na ruim twee en een half jaar al redelijk ingeburgerd. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerend onderzoek van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud onder honderd gemeenten en de twaalf provincies. De vraag is echter of de wet nu haar doel bereikt.

De Wro schrijft voor dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan tien jaar. Ook moeten zij sinds 1 januari 2010 digitaal raadpleegbaar zijn voor burgers. Het doel van de Wro is de planprocessen te versnellen. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog maar op beperkte schaal wordt behaald. Strikt genomen zijn door de invoering van de nieuwe Wro en ook de Crisis- en herstelwet de procedures wel verkort, maar de doorlooptijd van de planprocessen wijzigen niet of nauwelijks.

Politiek en financiƫn bepalend
Gemeenten en provincies besteden nu meer tijd en energie aan het voortraject van de ruimtelijke procedures en zijn minder tijd kwijt aan de procedures zelf. Hierdoor neemt de totale doorlooptijd nagenoeg niet af. De cruciale vraag is ook of het wettelijk kader een ruimtelijk planproces nu kan versnellen. De ervaring leert dat met name de politieke besluitvorming veel tijd vergt en financiƫle overwegingen planprocessen doen vertragen, iets waar wet- en regelgeving niet of nauwelijks invloed op heeft.

Gemeenten liggen op koers
Samenvattend kan verder worden gesteld dat gemeenten het afgelopen jaar veel werk hebben verricht om hun ruimtelijke plannen te laten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Gemeenten en provincies raken ook steeds meer gewend aan de toepassing van de Wro. De ervaringen met de Wro bieden ook leermomenten voor de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo) die vanaf oktober 2010 geldt. De Wabo beoogt een einde te maken aan het groot aantal afzonderlijke vergunningen die nodig zijn bij de realisatie van een ruimtelijk project.

Over het onderzoek
Evenals in 2008 en 2009 hebben honderd gemeenten aan het onderzoek meegedaan. Daarnaast zijn alle twaalf provincies betrokken bij het onderzoek. Beleidsmedewerkers van de afdelingen Ruimtelijke Ordening hebben hun mening kenbaar kunnen maken over de implementatie van de Wro, het bestemmingsplan, de structuurvisie en de provinciale verordening. Ook is in het onderzoek ingespeeld op andere nieuwe r.o.-wetgeving die in 2010 is ingevoerd: de Crisis- en herstelwet (Chw) en de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (Wabo).

Download het onderzoek [pdf].
zie.
http://www.oranjewoud.nl/sites/default/oranjewoud_files/Artikel%20onderzoek%20ervaringen%20Wro.pdf



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL