Macintosh, TRADING UPDATE DERDE KWARTAAL 2013

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 30/10/2013 19:29
Omzet in Q3 onder druk, maar minder dan in H1
Omzetdruk vooral door Fashion NL.
Online omzet Fashion stijgt met 16%, Living met 50%.
Operationele EBITDA lager, maar positief.
Negatieve operationele EBIT ondanks kostenbeheersing.

Frank De Moor, CEO Macintosh Retail Group
“De consument is nog steeds zeer terughoudend in zijn uitgaven. Minder winkelbezoeken en een afname van het aantal gekochte producten zijn daarvan het gevolg. Online groeit stevig, ook bij onze formules, maar dat is nog onvoldoende om de daling in de fysieke winkels op te vangen. Samen met de lange nazomer, die een negatief effect had op de verkoop van winterschoenen, resulteerde dit bij Macintosh in een omzetdaling met 8,5% in het derde kwartaal.
Onze winkelformules bedienen de klant op ieder koopmoment en via alle verkoopkanalen. We investeren in cross channel en in de winkels waarmee we de toekomst in willen. Tegelijk sluiten we onrendabele winkels.
Doel is om met die transformatie succesvol uit de transitiejaren 2013 en 2014 te komen. We hebben vertrouwen dat we daarin zullen slagen, ook omdat de eerste tekenen van economisch herstel zich lijken
aan te dienen.

Derde kwartaal
De omzet van Macintosh Retail Group kwam in het derde kwartaal € 19,9 mln (- 8,5%) lager uit dan in dezelfde periode van 2012. De online omzet steeg in het derde kwartaal met 15,7% tot € 11,6 mln.
De omzetontwikkeling per sector was als volgt:

Omzet (in € mln) Q3 2013 Q3 2012 t/m Q3 2013 t/m Q3 2012
Fashion 170,8 187,5 457,5 511,4
Living 42,5 45,7 135,4 145,2
Totaal 213,3 233,2 592,9 656,6

De omzet van Fashion was in het derde kwartaal € 16,7 mln lager dan in 2012, waarvan € 0,7 mln een gevolg was van de koers van het Engelse pond. Een deel van de omzetdaling was ook te wijten aan 20 winkelsluitingen in 2013, waarvan 10 in het derde kwartaal. In alle landen waar Fashion actief is was sprake
van omzetdruk door minder bezoekers en lagere volumes. Fashion NL ondervond daarvan de meeste gevolgen en de omzetdaling kwam dan ook voor het grootste deel voor rekening van Fashion NL.
Living (Kwantum) realiseerde in een opnieuw gedaalde woningdecoratiemarkt een € 3,2 mln lagere omzet, net als bij Fashion vooral veroorzaakt door lagere bezoekersaantallen. De online omzet van Living was in het derde kwartaal ruim 50% hoger dan in 2012.
De kosten zijn lager uitgekomen dan in 2012. De procentuele brutomarge kwam echter ook lager uit door hoge actiedruk en noodzakelijke uitverkoopacties vanwege het slechte zomerseizoen. Samen met de omzetdaling resulteerde dit in een positief operationele EBITDA en een negatief bedrijfsresultaat in het
derde kwartaal.

Q4 en 2013 totaal
De eerste signalen van economisch herstel zijn positief voor het consumentenvertrouwen. Omdat de koopbereidheid daar bij achter loopt, zal de invloed op de bestedingen normaal gesproken pas in 2014 merkbaar zijn.
Positief is dat de conversie in onze winkels de laatste tijd stijgt en dat bezoekersaantallen minder sterk dalen. Hieruit blijkt dat onze assortimenten aanslaan en dat wij in staat zijn om mensen, in een moeilijke markt, naar onze winkels te trekken. In de maand oktober zien we de eerste signalen van een positieve verandering in de negatieve trend van dit jaar, met hogere volumes en minder druk op de omzet in Fashion. Belangrijk is ook dat er een duidelijk besef leeft binnen onze organisaties dat de markt zich niet laat dwingen en dat op alle terreinen wordt gewerkt aan korte termijn resultaatverbetering en
aanscherping van onze strategie aan veranderende markt- en klantinzichten. Daarbij wordt waar nodig ook gebruik gemaakt van externe expertise.
De laatste maanden van het jaar, waarin het grootste deel van het bedrijfsresultaat in Fashion wordt gerealiseerd, moeten nog komen. Het succes daarvan is bepalend voor de vraag of in het transitiejaar 2013, waarin Macintosh Retail Group zich prepareert voor de toekomst, een positief operationeel bedrijfsresultaat wordt gerealiseerd.

Bestuurdersverklaring
Op de kwartaalcijfers is geen accountantscontrole toegepast. De Raad van Bestuur verklaart dat dit bericht een getrouw overzicht geeft van ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2013. Er zijn in het derde
kwartaal van 2013 geen belangrijke gebeurtenissen of transacties geweest die de risico’s die Macintosh Retail Group loopt op majeure wijze hebben beïnvloed.

Raad van Bestuur Macintosh Retail Group NV
Maastricht-Airport, 30 oktober 2013



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL